вівторок, 5 липня 2016 р.

Аїр тростиновий: народні рецепти

Аїр тростиновий (народ­на назва: гаїр, ірниця, косатник, лепеха зви­чайна, татарське зілля, шувар, шуварник, сашина, цар-зілля) росте по всій Україні й надзвичайно популярний на нашій землі з давніх часів.
Кореневища рослини мають при­ємний і сильний запах, тому в червні, на Трійцю (Зелені свята), в українсь­ких хатах її розкидають по підлозі, й речовини ефірної олії наповнюють оселю довший час, знезаражуючи повітря завдяки тому, що рослина має протимікробні, фітонцидні вла­стивості.
Лепеха болотна, або звичайна, — виходець із Китаю та Індії. Саме там живуть комахи, здатні запилювати квітки лепехи. Усі частини рослини, особливо кореневище, мають силь­ний приємний запах. Квітки аїру — зеленувато-жовті, зібрані в суцвіття - початок. Плід — червона ягода.
Поширення лепехи пов'язане з татаро-монгольськими набігами. Тата­ри вважали, що лепеха, яка росте біля берегів водойм, очищає воду, робить її безпечною для здоров'я людей та тварин і придатною для пиття, тож та­тарські наїзники кидали кореневища лепехи в річки, озера, клали в місцях своїх стоянок. "Татарське зілля" — так прозвали лепеху в народі.Для лікування використовують ко­реневища лепехи. Цілющі власти­вості цієї рослини були відомі вже чотири тисячі років тому. Ця росли­на має властивість посилювати "во­гонь шлунка". Такий термін у ти­бетській медицині... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар