четвер, 14 липня 2016 р.

Ревізія домашньої аптечки

На початку літа варто провести ревізію в домашній аптечці.
Довга кількамісячна спека може вплинути на якість ліків, які зберігаються в наших домашніх аптечках, — застерігають фарма­цевти. Як їх пра­вильно зберігати, щоб упродовж літа вони таки зберегли свою ефективність?
Загалом на зберігання ліків у домашніх умовах впливають кілька факторів: температурний режим, світло, волога, контакт із повітрям. Як правило, більшість препаратів зберігаються при кімнатній температурі. Але в офіційних інструкціях ми не побачи­мо такого терміна.
Кожна людина по-різному сприймає кімнатну темпе­ратуру. У фармації верхня межа кімнатної температури зберігання ліків, як правило, становить плюс 25 градусів. Під нижнім порогом розуміють температуру плюс 15 гра­дусів. Нижче ніж 15 — це вже про­холодний режим. Якщо на ліках за­значено "в прохолодному місці" — це означає температуру від 8 до 15 градусів. Зберігати такі ліки слід у холодильнику.

Як же спека позначається на дії ліків, які люди зберігають удома, де температура може бути 30 градусів і навіть вище?

Спека є одним із головних во­рогів медикаментів. Адже під дією сонячних променів та високої тем­ператури багато препаратів швидко втрачають свої фармакологічні властивості. Внаслідок такої темпе­ратури істотно скорочується термін використання багатьох ліків.Приміром, дуже популярний се­ред сердечників нітрогліцерин. При температурі понад 25 градусів він втрачає ефективність за... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар