вівторок, 19 січня 2016 р.

Кашель: види і діагностика

На календарі вже давно зима, а погода нас ще не радує морозцем і снігом. А така вогкість з прохолодою, як тепер, хіба що сприяє засту­дам. Тому в багатьох з нас тече з носа і ми на різні голоси кашляємо.

Що таке кашель і які його види

Кашель — захисна реакція нашо­го організму на механічне чи хімічне подразнення слизової оболонки ве­рхніх дихальних шляхів і бронхів.
Сам по собі кашель не є хворобою, а лише її симптомом, тому ліків про­ти кашлю нема, є лише ліки, які впли­вають на механізм виникнення каш­лю, а причину цього може встанови­ти тільки лікар. Тому для початку ро­зберемося з видами кашлю.
  • Сухий кашель виникає при запа­ленні верхніх дихальних шляхів (ла­рингіт, фарингіт), на початку ГРЗ (го­стре респіраторне захворювання), грипу, а також при сухому невриті, стисненні головних бронхів (сто­роннє тіло, новоутвір).
  • Вологий кашель, з виділенням мокротиння, характерний для ГРЗ, грипу в другій стадії
  • хвороби; є при бронхіті, туберкульозі, абсцесі, при синуситі, гаймориті. Одним із різно­видів вологого кашлю є малопроду­ктивний кашель, тобто ми відчуває­мо, що є мокротиння, але виділяєть­ся воно лише після тривалого, не­стерпного болючого кашлю.
  • Поверхневий кашель — ми відчу­ваємо, що звук кашлю іде з верхніх дихальних шляхів. Таке виникає при ГРЗ, грипі на початку хвороби, фари­нгіті, ларингіті та інших респіратор­них хворобах.
  • Глибокий кашель — звук формує­ться аж у глибині бронхів і легень, ка­шель ніби виривається зсередини. Та­кий... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар