пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.

Дев'ятисил-дивосил: народні методи лікування

Оман — легендарна рослина, чудовий ліку­вальний засіб. Із давніх часів його цінували за корисні властивості. А у 1804 році в коренях оману виявили інулін, який сьогодні рекомендують вживати хворим на цукровий діабет за­мість цукру і крохмалю.
Оман високий, дивосил, дев'ятисил — багаторічна трав'яниста рос­лина з родини айстрових (складно­цвітих). Його народні назви відобра­жають глибоку віру наших предків у велику силу трави. Вважалося, що ця рослина володіє не однією, а дев'я­тьма чарівними силами, зцілюючи хворих від дев'яти недуг.
Ось яка легенда-бувальщина хо­дить про оман. На березі ріки у гір­ській печері жив старий чернець, який дивосилом лікував людей від багатьох страшних хвороб. Люди йому за це віддячували харчами. Але одного дня величезні потоки води, які спадали з високої гори, відріза­ли ченцеві шлях до печери. Люди плакали і думали, що схимник по­мер з голоду. Проте монах не заги­нув, він розгрібав кам'яні завали, знаходив корінці дивосила і жував їх. Корінці дивосила замінили йому хліб! Яка ж була радість селян, коли через місяць вони розчистили шлях до печери і знайшли там ченця жи­вим і здоровим. "Новим хлібом" на­звав тоді схимник рятівні корінці ди­восила. Ця назва досі існує в деяких селищах Закарпаття, а ще — "м'яси­стий хліб".І ведмеді люблять відвідувати ча­гарники цієї рослини. Вони злизу­ють з квіток цілющий мед, вилікову­ючись ним від багатьох хвороб. Від цього й пішла ще одна назва... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар