середу, 14 грудня 2016 р.

Крепітація - що це таке?

У медицині є безліч різних термінів, які зрозумілі лише лікарям. Якщо ж їх чує людина, що не має відношення до лікарського справи, вона не розуміє, про що йде мова. Одним з найбільш поширених понять є «крепітація».

Крепітація: опис і види симптому

Сам термін в медичній сфері позначає хрусткий характерний звук, що виявляються при пальпації (промацуванні) або аускультації (прослуховуванні).
Існує кілька видів крепітації:
  • кістки. Хрусткий звук з'являється внаслідок тертя один об одного кісткових уламків, які стикаються. Такий вид виявляють шляхом вислуховування і промацування, а також в якості специфічного симптому при переломі кістки. Може служити для діагностування переломів в момент першого обстеження потерпілого. 
  • підшкірна крепітація. Це симптом, що виникає при вислуховуванні або пальпації в ті
    моменти, коли відбувається натискання головки з мембраною на ділянки тіла, які мають в підшкірній клітковині скупчення газових бульбашок. Симптом характерний для підшкірної емфіземи або анаеробної інфекції. 
  • альвеолярна крепітація. Це симптом, який визначається при прослуховуванні легень. Він нагадує звук, що виникає при терті волосся, яке затиснуте між пальців. Даний специфічний симптом виникає при гострій пневмонії. Ним супроводжуються етапи появи і розсмоктування... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар