пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

Пелюстки з троянди в народній медицині

Ніжні запашні суцвіття рожі дарують нам неза­бутні відчуття. Але не всі знають, що ці квітки можуть дати набагато більше за сеанс ароматерапії. Її квітки й коре­невище використовують у народній медицині, причому корені своєю лікарською дією близькі до шипшини.
Квітки рожі рожевої, точніше, їх пелюс­тки, можуть стяти сировиною для смачних і по-справжньому цілющих заготовок. З них можна робити варення і наливки, ними можна ароматизувати вино. Врешті, можна висушити й використовувати як вітамінну добавку до чаю.
Настої, сиропи, чай з рожі підвищують стійкість організму до хвороб, зокрема застуд. Вони корисні при атеросклерозі, виснаженні організму, при недокрів'ї, інфекційних хворобах і на­віть внутрішніх кровотечах. На їх основі ро­блять також сироп із медом, який вжива­ють у випадках запалення і при виразках у ро­товій порожнині.
Квітки заготовляють у період цвітіння, разом з чашечкою, інколи збирають тіль­ки пелюстки. Вважають, що більшу лікар­ську дію мають квітки з темним забарвлен­ням: що темніше, то краще. Сировину про­в'ялюють на сонці й сушать на повітрі під дашком чи на вентильованих горищах.
Настій пелюсток: 10 г сировини на 200 мл окропу, настоюють... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар