середу, 20 травня 2015 р.

Креатин і креатинін: норма в крові. Зміни при різних хворобах

Креатин: джерела і його значення

Креатин — важливий компонент залишкового азоту. Відомо два джерела креатину в організмі людини. Екзогенний креатин надходить з продуктами (м'ясо, печінка), ендогенний креатин утворюється переважно в печінці та нирках із трьох амінокислот — аргініну, гліцину та метіоніну. У нирковій тканині за участю трансамідинази (каталізує перенесення амідинового залишку аргініну на гліцин) утворюється попередник креатину — гуанідиноцтова кислота, яка метилюється в печінці під впливом 8-аденозилметіоніну та метилтрансферази. З током крові креатин переноситься до м'язової тканини, де відбувається його фосфорилування за допо­могою... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар