четвер, 21 травня 2015 р.

Вуглеводи: функції в організмі людини. Глюкоза. Причини гіпер- та гіпоглікемії

Функції вуглеводів в організмі

Вуглеводи в організмі людини, представлені моно-, оліго- та полісахаридами, виконують енергетичну, синтетичну, пластичну, гідроосмотичну, кофакторну та опорну функції. З усіх вуглеводів в організмі людини й тварин найбільше міститься глюкози. Глюкоза, яка надходить із крові в тканини, зазнає перетворень із звільненням потенціальної енергії. Перетворення глюкози в тка­нинах, починаючи з процесу її фосфорилювання і закінчуючи утворенням кінцевих продуктів розкладу, називається проміжним обміном вуглеводів. Вуглеводи у тканинах організму людини можуть утворюватися аеробно й анаеробно. Показники об­міну вуглеводів у крові здорових людей можуть коливатися про­тягом доби.

Що таке глюкоза. Причини гіпер- і гіпоглікемії

Глюкоза — основний енергетичний субстрат для організму людини. Її джерелом є вуглеводи, що надійшли з їжею та ендоген­но продуковані, переважно печінкою, шляхом глікогенолізу і глюконеогенезу. Контроль за вмістом глюкози в крові здійснюється шляхом узгодженої дії різних гормонів — інсуліну й контррегуляторних гормонів (глюкагону, кортизолу, катехоламінів, гормону росту) та впливу нервової системи.
До гіперглікемії призводять... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар