Сечова кислота і сечовина: норма в крові. Гіпо- та гіперурикемія. Індикан: норма в крові

Сечова кислота (2,6,8-тріоксипурин) є залишковим продуктом катаболізму пуринових основ у людини. За відсутності в їжі пуринів утворення та екскреція сечової кислоти в людини відбува­ються з однаковою швидкістю. Концентрація цієї сполуки під час пологів у крові плода нижча, ніж у венозній крові матері. У перші дні життя новонароджених рівень сечової кислоти коливається в широких межах.

Сечова кислота: норма

Концентрація сечової кислоти в сироватці крові
Показник
Досліджуваний матеріал
Одиниці СІ, ммоль/л
Сечова кислота:


— у дітей:


• 1-й день життя

0,37-0,39
* 3-й день життя

0,40-0,45
* 5-й день життя

0,32-0,39
• до 1 року
Сироватка крові
0,06-0,45
• 1-9 років
0,05-0,4
• 10-19 років

0,11-0,42
— у чоловіків

             0,24-0,46
— у жінок

0,16-0,38


  (на 25% нижче


    ніж у чоловіків)

Гіпер- та гіпоурикемія

Гіперурикемія — підвищення рівня сечової кислоти в крові, яке має місце при:
  • уроджених порушеннях пуринового обміну;
  • порушенні виділення сечової кислоти з організму (захворювання нирок, пов'язані з ураженням ниркових клубочків (гострі та хронічні нефрити, уремія), ацидоз, гестоз, серцева декомпенсація, діабетична кома);
  • порушенні обміну нуклеопротеїнів на фоні первинної та вторинної подагри, гематологічних (таласемія, перніціозна анемія лейкози), серцево-судинних (інфаркт міокарда, атеросклероз гіпертонічна хвороба), ендокринних захворюваннях (акромегалія гіпопаратиреоз, цукровий діабет), множинній мієломі, отруєннях (барбітуратами, чадним газом, свинцем, метанолом), печінковій недостатності, голодуванні, саркоїдозі, псоріазі, алкоголізмі, оп­роміненні, спадкових захворюваннях (глікогенозі (тип І), синдромі Дауна), після терапії деякими фармакологічними препаратами (ци­тостатики, сечогінні, проносні засоби, кортикостероїди, нікотино­ва, аскорбінова кислоти), вживання їжі, багатої на пурини.
Гіпоурикемія — зниження рівня сечової кислоти в плазмі крові нижче ніж 0,12 ммоль/л (92 мг%). Розвивається внаслідок споживання їжі, багатої на вуглеводи та жири, при дефіциті білків, гос­трому гепатиті (іноді), м'язовій атрофії, після лікування препара­тами, що сприяють екскреції сечової кислоти з сечею, алопуринолом, пробенецидом, хініном, калію йодидом, АКТГ, саліцилатами, при хворобі Вільсона-Коновалова (гепатоцеребральна дистрофія), синдромі Фанконі, деяких новоутвореннях (лімфогранулематоз, хвороба Годжкіна, мієломна хвороба, бронхогенний рак), ксантинурії, недостатності ксантиноксидази, дефекті механізму реаб­сорбції сечової кислоти в канальцях.

Сечовина

Сечовина — діамід карбонатної кислоти, який утворюється в печінці в результаті знешкодження аміаку й екскретується з організму нирками. Сечовина менш токсична порівняно з іншими азо­тистими речовинами сироватки крові. Однак токсичними є речовини, які нагромаджуються разом із нею — калій та похідні гуанідину: гуанідиноцтова кислота, метилгуанідин. Сечовина є осмотично активною речовиною. Підвищення її рівня в крові суп­роводжується проникненням цього метаболіту через мембрани клітин разом із водою, що спричиняє набряк тканин паренхіма­тозних органів, міокарда, центральної нервової системи. Виведен­ня сечовини з організму зменшує пастозність шкіри, набряк підшкірної жирової клітковини, зумовлює поліпшення функціонування міокарда. При патології зсув рівня сечовини у сироватці крові залежить від співвідношення процесів її утворення та виве­дення.
Підвищений рівень визначають при порушенні видільної функції нирок та в разі втрати організмом рідини (блювання, пронос, зневоднення), гострій гемолітичній анемії, серцевій недостат­ності, діабетичній комі, гіпопаратиреозі, стресі, шоку, посиленому розпаді білків (гостра жирова дистрофія печінки), шлунково- кишкових кровотечах, отруєннях хлороформом, фенолом, сполу­ками ртуті.
Знижується — при порушенні синтезу сечовини внаслідок тяж­ких захворювань печінки (паренхіматозна жовтяниця, цироз пе­чінки), спадкових ензимопатіях орнітинового циклу, а також після парентерального харчування періоду голодування, гемодіалізу.

Сечовина: норма

Концентрація сечовини в сироватці крові

Показник
Досліджуваний матеріал
   Одиниці СІ     ммоль/л

Дорослі



Загальні межі

2,8-7,2

Жінки < 50 років

2,6-6,7

Жінки > 50 років

3,5-7,2

Чоловіки < 50 років

3,2-7,3

Чоловіки > 50 років

3,0-9,2



Сироватка

Діти
(плазма крові)


Кров з пупкового канатика



Недоношені:

7,5-14,3

1-й тиждень

1,1-8,9

Новонароджені:

1,4-4,3

1-3 роки

1,8-6,0

4-13 років

2,5-6,0

14-19 років

2,9-7,5

Що таке індикан. Норма в крові

Індикан — це калієва чи натрієва сіль індоксилсульфатної кис­лоти. Він утворюється в печінці в результаті етерифікації індолу» який, як і деякі інші токсичні сполуки (фенол, крезол, скатол), є наслідком гниття білків. Потрапляючи з током крові ворітною ве­ною в печінку, індол знешкоджується шляхом кон'югації з суль­фатною або глюкуроновою кислотами.
Норма індикану в сироватці крові — 1,41-3,76 мкмоль/л.
Підвищення вмісту індикану в крові спостерігають при:
  • ретенційній азотемії (ниркова недостатність, гломерулонефрит (не завжди), на доуремічній стадії захворювання);
  • порушенні функцій травного тракту та посиленому гнитті білків у кишках (знижена кислотність шлункового соку, закрепи, заворот кишок, защемлення грижі, кишкова непрохідність);
  • посиленому розщепленні білків в організмі (пухлини, емпієми, бронхоектази, абсцеси).
Коли індикан підвищується до 4,7 мкмоль/л оцінюють як наслідок захворювань кишок, а більш високі показники пов'язують із патологією нирок.

Читайте в блозі:

Немає коментарів :

Дописати коментар