Дієти за Певзнером

дієта №1

Показання:
- виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки при загостренні і в період одужання;
- гострий гастрит в період одужання;
- загострення хронічного гастриту зі збереженою секрецією.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з обмеженням сильних збудників секреції шлунка, довго і важко перетравлюваних продуктів і страв.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-100г (60% тваринні)
- Жири - 100г (30% рослинні)
- Вуглеводи 400-420г
- Енергоцінність - 2800-3000 ккал.

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб пшеничний вчорашньої випічки або підсушений, сухе печення, бісквіт
  • супи з протертих овочів, молочні супи з протертих круп
  • нежирне м'ясо, птиця, риба, парові або відварні страви з них
  • молоко, вершки, некислий кефір, кисле молоко, сир
  • картопля, морква, буряк, цвітна капуста
  • крупи: манна, рисова, гречана, вівсяна
  • солодкі ягоди і фрукти в протертому, вареному і печеному вигляді.
Виключаються продукти і страви:
  • житній і будь-який свіжий хліб, вироби зі здобного тіста
  • м'ясні і рибні бульйони, щі, борщі, міцні овочеві відвари
  • жирні сорти м'яса, птиці, риби, солона риба, консерви
  • молочні продукти з високою кислотністю
  • пшоно, перлова, ячна і кукурудзяна крупи, бобові
  • білокачанна капуста, редька, щавель, цибуля, огірки солоні, квашені та мариновані овочі, гриби
  • кислі і багаті клітковиною фрукти та ягоди.


дієта №2

Показання:
- хронічний гастрит із секреторною недостатністю;
- гострі гастрити в період одужання;
- хронічні ентерити і коліти після загострення.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з помірним механічним щадінням і помірною стимуляцією травлення.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-100 г (60% тваринні)
- Жири - 90-100 г (25% рослинні)
- Вуглеводи - 400-420 г
- Енергоцінність - 2800-3000 ккал.

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб пшеничний;
  • супи на неміцному знежиреному м'ясному і рибному бульйоні, на відварах з овочів, з протертими крупами, вермішеллю, при переносимості - борщі, щі зі свіжої капусти;
  •  нежирні сорти м'яса, птиці, риби, язик відварний, сосиски молочні;
  • молоко, вершки, кисломолочні напої, свіжий сир, сир, сметана;
  • різні каші, крім пшоняної і перлової;
  • картопля, морква, буряк, кабачки, капуста;
  • м'які зрілі фрукти і ягоди, мандарини, апельсини, кавун, виноград без шкірки, ірис, мармелад, пастила, зефір, цукор, мед, джеми, варення.
Виключає продукти і страви:
  • свіжий хліб і борошняні вироби зі здобного тіста;
  • молочні, гороховий, квасолевий супи;
  • жирне м'ясо, птиця, копченості, консерви, жирна, солона і копчена риба;
  • сирі непротерті і мариновані овочі, соління, цибуля, редька, редис, солодкий перець, огірки, часник, гриби;
  • грубі сорти фруктів і ягід в сирому вигляді, шоколадні та кремові вироби.


дієта №3

Показання: хронічні захворювання кишечника з закрепами.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з включенням продуктів і страв, що підсилюють випорожнення кишечника.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-100 г (55% тваринні)
- Жири - 90-130 г (30-40% рослинні)
- Вуглеводи - 400-420 г
- Енергоцінність - 2800-3000ккал.

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб з борошна грубого помелу вчорашньої випічки;
  • супи, переважно овочеві, нежирні сорти м'яса, риби, птиці;
  • кисломолочні напої, крупи гречана, пшоняна, ячна у вигляді розсипчастих каш;
  • буряк, морква, томати, огірки, кабачки, гарбуз, цвітна капуста;
  • сирі свіжі солодкі фрукти і ягоди в підвищеній кількості, мед, варення, мармелад, розмочені сухофрукти (чорнослив, курага, інжир), відвар шипшини і пшеничних висівок, фруктові та овочеві соки.
Виключає продукти і страви:
  • хліб з борошна вищих сортів, здобні булочні вироби;
  • жирні сорти м'яса, риби, птиці;
  • копченості, консерви;
  • рис, манна крупа, вермішель, бобові;
  • редька, редис, часник, цибуля, гриби;
  • кисіль, чорниця, айва, шоколад, вироби з крему, гострі і жирні соуси, хрін, гірчиця, перець, какао, міцний чай, тваринні і кулінарні жири.


дієта №4

Показання: захворювання і загострення хронічних захворювань кишечника з сильними проносами.

Загальна характеристика: дієта зниженої енергоцінності за рахунок жирів і вуглеводів.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90г
- Жири - 70 г
- Вуглеводи - 250г
- Енергоцінність - 2000 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • сухарі пшеничні;
  •  супи на знежиреному слабкому м'ясному або рибному бульйоні з додаванням слизових відварів манної або рисової крупи;
  • нежирні сорти м'яса і риби у вигляді парових котлет або фрикадельок;
  • свіжий прісний сир, протерті каші - рисова, вівсяна, гречана;
  • овочеві відвари у вигляді добавок до супів;
  • киселі з чорниці, айви, груш, протерті сирі яблука, зелений чай, чорна кава, відвари з шипшини, сушеної чорниці, чорної смородини.
Виключає продукти і страви:
  • хлібобулочні та борошняні вироби;
  • супи з крупою і овочами, міцні і жирні бульйони;
  • жирні сорти м'яса, риби, птиці; копченості, консерви;
  • молоко і молочні продукти;
  • пшоно, перлова, ячна крупи, макаронні вироби, бобові;
  • овочі, фрукти і ягоди в натуральному вигляді, всі солодощі, кава і какао з молоком, газовані і холодні напої.


дієта №5

Показання:
- гострі гепатити і холецистити в стадії одужання,
- хронічний гепатит,
- холецистит і жовчнокам'яна хвороба в стадії ремісії,
- цироз печінки без її недостатності.

Загальна характеристика: фізіологічно нормальний вміст білків і вуглеводів при обмеженні тугоплавких жирів, азотистих екстрактних речовин і холестерину. Всі страви готуються у вареному вигляді або на пару.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 100 г
- Жиру - 80-90 г (30% рослинні)
- Вуглеводи - 400-450 г
- Енергоцінність - 2800-3000 ккал.

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб вчорашньої випічки;
  • супи овочеві, круп'яні, молочні, борщі і щі вегетаріанські;
  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • молочні продукти невисокої жирності, будь-які крупи;
  • різні овочі, фрукти та ягоди.
Виключає продукти і страви:
  • свіжий хліб, здобні булочні вироби;
  • м'ясні, рибні та грибні бульйони, окрошки, солоні щі;
  • жирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • копченості, консерви;
  • вершки, молоко 6-% жирності;
  • бобові, щавель, редис, зелена цибуля, часник, мариновані овочі;
  • шоколад, кремові вироби, чорна кава, какао;
  • свиняче, бараняче і яловиче сало, кулінарні жири.


дієта №6

Показання:
- подагра,
- сечокам'яна хвороба (уратурія).

Загальна характеристика:
- виключення продуктів, що містять багато пуринів щавлевої кислоти,
- деяке обмеження білків, жирів і вуглеводів, хлористого натрію,
- збільшення кількості продуктів з лужним pH і вільної рідини.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 70-80 г
- Жири - 80-90 г
- Вуглеводи - 400 г
- Енергоцінність - 2700-2800 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб будь-який з борошна 1-го і 2-го сорту;
  • супи вегетаріанські;
  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • молочні продукти; будь-які крупи;
  • овочі, фрукти і ягоди в підвищеній кількості - сирі і в будь-якій кулінарній обробці;
  • мармелад, пастила, варення, мед.
Виключає продукти і страви:
  • м'ясні, рибні та грибні бульйони, супи з щавлю, бобових;
  • печінку, нирки, язик, ковбаса, копченості, солона риба; солоні сири; бобові, солоні і мариновані овочі;
  • шоколад, малина, журавлина, какао, міцний чай і каву;
  • яловичий, баранячий і кулінарні жири.


дієта №7

Показання:
- гострий нефрит в період одужання;
- хронічний нефрит поза загостренням.

Загальна характеристика:
- обмеження білків і хлориду натрію,
- виключення екстрактивних речовин.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 80 г
- Жири - 90-100 г
- Вуглеводи - 400-450 г
- Енергоцінність - 2700-2900 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб;
  • будь вегетаріанські супи;
  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • молочні продукти;
  • різні крупи, картоплю та овочі;
  • фрукти і ягоди, відвар шипшини.
Виключає продукти і страви:
  • хліб звичайної випічки;
  • м'ясні, рибні та грибні бульйони;
  • жирні сорти м'яса, риби, птиці;
  • ковбаси, копченості, консерви, солона риба, сири;
  • бобові, цибуля, часник, щавель, гриби;
  • солоні, мариновані та квашені овочі;
  • шоколад, міцну каву, какао.


дієта №8

Показання: ожиріння як основне захворювання або супутні при інших хворобах, які не потребують спеціальних дієт.

Загальна характеристика:
- зменшення енергоцінності раціону за рахунок вуглеводів, особливо легкозасвоюваних, частково жирів, при нормальному вмісті білка,
- обмеження вільної рідини, хлористого натрію і продуктів, які підсилюють апетит.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-110 г
- Жири - 80 г
- Вуглеводи - 150 г
- Енергоцінність - 1700-1800 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • житній, білково-пшеничний і білково-висівковий хліб (100-150 г в день);
  • овочеві супи з невеликим додаванням крупи, щі, борщі, окрошка, борщ;
  • 2-3 рази на тиждень супи на слабкому м'ясному або рибному бульйоні з фрикадельками (до 250-300г за прийом);
  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби - у відварному, запеченому або тушкованому вигляді, яловичі сардельки або холодець;
  • продукти моря (паста «Океан», мідії, креветки і т.п.) - до 150-200 г в день;
  • молоко і кисломолочні продукти, сир, сир - нежирні види і сорти;
  • овочі та фрукти використовуються широко, у всіх видах, частиною обов'язково сирими.
Виключає продукти і страви:
  • вироби з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту, здобного тіста;
  • картопляні, круп'яні, бобові, макаронні супи;
  • жирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • ковбаси, копченості, м'ясні і рибні консерви;
  • жирний сир, сири, вершки, рис, манна і вівсяна крупи, макаронні вироби, бобові, солодкі сорти плодів і ягід;
  • цукор, кондитерські вироби, варення, мед, солодкі соки, какао;
  • м'ясні і кулінарні жири; жирні і гострі закуски, соуси, майонез, всі прянощі і спеції.

дієта №9

Показання: цукровий діабет середнього і легкого ступеня тяжкості.

Загальна характеристика: дієта з помірно зниженою енергетичною цінністю за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів і тваринних жирів, з виключенням цукру і солодощів і застосуванням сорбіту та ксиліту.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-100 г
- Жири - 75-80 г (30% рослинні)
- Вуглеводи - 300-350 г (полісахариди)
- Енергоцінність - 2300-2500 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • житній, пшеничний, білково-висівковий хліб, чи не здобні борошняні вироби;
  • будь-які овочеві супи, нежирні м'ясні і рибні бульйони;
  • нежирні сорти м'яса, птиці та риби;
  • молоко, кисломолочні продукти, нежирний сир і сири;
  • крупи, гречана, ячна, пшоняна, вівсяна, перлова;
  • бобові, картоплю і овочі; свіжі фрукти і ягоди кисло-солодких сортів.
Виключає продукти і страви:
  • вироби зі здобного тіста;
  • міцні і жирні бульйони;
  • нежирні сорти м'яса, риби, птиці, ковбаси, солона риба;
  • солоні сири, вершки, солодкі сирні сирки;
  • рис, манна крупа, макаронні вироби;
  • солоні і мариновані овочі; виноград, родзинки, цукор, варення, цукерки, солодкі соки, лимонади на цукрі;
  • м'ясні і кулінарні жири.


дієта №10

Показання: захворювання серцево-судинної системи з недостатністю кровообігу I-IIA ступеня.

Загальна характеристика: невелике зниження енергоцінності за рахунок жирів і вуглеводів, обмеження натрію хлориду і речовин, що збуджують серцево-судинну і нервову системи.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90 г (55-60% тваринні)
- Жири - 70 г (25-30% рослинні)
- Вуглеводи - 350-400 г
- Енергоцінність 2500-2600 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • хліб вчорашньої випічки, чи не здобні печива і бісквіт;
  • будь-які вегетаріанські супи;
  • нежирні сорти м'яса, риби, птиці;
  • молоко, кисломолочні напої і сир;
  • страви з різних круп;
  • відварні макаронні вироби;
  • овочі в відвареному і запеченому вигляді;
  • м'які стиглі фрукти і ягоди, мед, варення.
Виключає продукти і страви:
  • свіжий хліб, вироби із здобного тіста;
  • супи з бобових, м'ясні, рибні та грибні бульйони;
  • жирні сорти м'яса, риби, птиці;
  • нирки, копченості, ковбаси;
  • солона риба, солоні і жирні сири;
  • бобові;
  • солоні, мариновані та квашені овочі;
  • плоди з грубою клітковиною;
  • шоколад, міцний чай, кава і какао.


дієта №11

Показання:
- туберкульоз легенів, кісток, лімфатичних вузлів, суглобів при загостренні або ремісії,
- виснаження після інфекційних хвороб, операцій, травм

Загальна характеристика: дієта підвищеної енергоцінності з переважним збільшенням білків, особливо молочних продуктів, вітамінів і мінеральних речовин.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 110-130 г (60% тваринні)
- Жири - 100-120 г
- Вуглеводи - 400-450 г
- Енергоцінність - 3000-3400 ккал

Рекомендовані продукти і страви: використовуються практично будь-які харчові продукти і страви за винятком дуже жирних сортів м'яса і птиці, баранячого, яловичого і кулінарного жирів, а також тортів і тістечок з великою кількістю крему.


дієта №12

Показання: при функціональних захворюваннях нервової системи.

Рекомендовані продукти і страви: стіл різноманітний; виключаються гострі приправи, міцні наваристі супи, копченості, жирні, смажені страви, особливо м'ясні, діючі збудливо на нервову систему, алкоголь, міцний чай, кава, дещо обмежують споживання м'яса і солі. Рекомендуються страви з печінки, язика, молочні продукти і бобові, які містять солі фосфору.


дієта №13

Показання: гострі інфекційні захворювання.

Загальна характеристика: дієта зі зниженою енергетичною цінністю за рахунок жирів і вуглеводів, з підвищеним вмістом вітамінів.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 75-80 г (60-70% тваринні)
- Жири - 60-70 г
- Вуглеводи - 300-350 г
- Енергоцінність - 2200-2300 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • пшеничний підсушений хліб;
  • знежирені м'ясні і рибні бульйони, супи на овочевому відварі, слизові відвари з круп;
  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • молочнокислі напої, сир;
  • протерті каші з рису, манної і гречаної круп;
  • картопля, морква, буряк, цвітна капуста, стиглі томати;
  • стиглі м'які фрукти та ягоди, відвар шипшини;
  • цукор, мед, варення, джем, мармелад.
Виключає продукти і страви:
  • житній і будь-який свіжий хліб, здоба;
  • жирні бульйони, щі, борщі;
  • жирні сорти м'яса, птиці, риби, ковбаса, копченості, солона риба, консерви;
  • незбиране молоко і вершки, жирна сметана, сири;
  • пшоно, перлова і ячна крупи, макарони;
  • білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, часник, огірки, бобові; плоди, багаті клітковиною; 
  • шоколад, тістечка, какао.


дієта №14

Показання: сечокам'яна хвороба (фосфатурія)

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінне харчування з обмеженням лужних і багатих кальцієм продуктів

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90 г
- Жири - 100 г
- Вуглеводи - 400 г
- Енергоцінність - 2800 ккал

Рекомендовані продукти і страви:
  • різні види хліба і борошняних виробів;
  • супи та бульйони (м'ясні, рибні, круп'яні);
  • м'ясо і риба;
  • будь-які крупи, зелений горошок, гарбуз;
  • гриби;
  • кислі сорти яблук та ягід цукор, мед, кондитерські вироби.
Виключає продукти і страви:
  • молочні, овочеві, фруктові супи;
  • копченості, солона риба;
  • молочні продукти;
  • картопля, овочі і плоди, крім названих вище, фруктові, ягідні і овочеві соки;
  • м'ясні і кулінарні жири.


дієта №15

Показання: різні захворювання, які не потребують спеціальних лікувальних дієт.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінне харчування з виключенням важкоперетравлюючих продуктів.

Хімічний склад і енергоцінність (добовий раціон):
- Білки - 90-95 г
- Жири - 100-105 г
- Вуглеводи - 400 г
- Енергоцінність - 2800-2900 ккал

Рекомендовані продукти і страви: використовуються практично будь-які продукти і страви за винятком жирних сортів м'яса і птиці, тугоплавких тваринних жирів, перцю і гірчиці.

Читайте в блозі:

Немає коментарів :

Дописати коментар