вівторок, 17 січня 2017 р.

Синдром Чарга-Стросса: симптоми і лікування

Захворювання зустрічається досить рідко, не більше 3 випадків на 100 тисяч осіб. Це особливий вид запалення судин або ангіїт, який називається синдром Чарга-Стросса. Можна зустріти згідно з англійської вимови назву «синдром Черджа-Стросс». Відкрили його незалежно один від іншого відразу два вчених в 1951 році. Досі немає абсолютно точних даних, що викликає цей вид ангіїїту або васкуліту, що в принципі одне і те ж. Достовірно з'ясовано, що він може спостерігатися в будь-яких органах, які пов'язані з дрібними і середніми кровоносними судинами, тобто практично в усьому людському організмі.

Медичне визначення захворювання

В різних джерелах можна зустріти різні формулювання, що ж таке синдром Чарга-Стросса. Це некротизуючий васкуліт (ангіїт) капілярів, венул і артеріол у поєднанні з астмою та еозинофілією, а також гранульоматозне і еозинофільне запалення органів дихальної системи.
Що означає некротизуючий? Коли в дрібних судинах виникає запалення, їх дуже маленькі по діаметру просвіти швидко закупорюються, внаслідок чого порушується постачання крові до прилеглих тканин. В результаті і ці ділянки, і самі судини гинуть, виникає їх некроз.
Що значить еозинофілія? В крові у людей знаходяться білі кров'яні тільця або лейкоцити, а серед них еозинофіли, названі так... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар