середу, 8 червня 2016 р.

Кульбаба лікарська: корисні властивості. Рецепти народної медицини

На початку травня зацвітає на луках і галявинках куль­баба. Кульба­ба — одна з найпоширеніших на всій земній кулі рослин. Очевидно, тому в кульбаби цілий список назв.
У англійській, німецькій, італійській мо­вах у кульбаби грізна назва, що означає в перекладі "левиний зуб". Є менш страшні назви: коров'яча квітка, кільчаста квітка, со­нячний корінь, молочар, яєчна, хлоп'яча трава, ліхтарик, пушок, баранки, козачки, баба-куль, сліпа тютя та одуванчик.
Усі частини кульбаби мають гіркий білий молочний сік. У листі й квітках виявлено ві­таміни С і В2, каротин, лютеїн. А тому дієто­логи радять вживати в їжу кульбабині зе­лені листочки для стимуляції імунітету, пе­решкоджання розвитку атеросклерозу, а також виведення токсинів.Використання кульбаби з лікарською метою відоме з часів глибокої давнини. Найбільшу славу рослина отримала як жо­вчогінний і кровоочисний засіб. На Закар­патті ходить легенда, як монахи з тамтеш­нього монастиря врятували австро-угорську королеву від невиліковної екземи на нозі за допомогою настою і мазі, приготовле­них на основі кульбаби. У давнину... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар