пʼятницю, 11 квітня 2014 р.

Діагностуємо гострий апендицит у дітей

Гострий апендицит трапляється у дітей всіх вікових категорій,проте у дітей грудного віку він зустрічається дуже рідко. Частота захворюваності збільшується і досягає своєї вершини у віці 9-12 років.
У дітей гострий апендицит проявляється більш бурхливо ніж у дорослих. Це зумовлено ще не зрілим імунітетом до інфекції, слабкими пластичними властивостями дитячої очеревини, недостатнім розвитком великого сальника, який не досягає до червоподібного відростка і не бере участь у відмежуванні інфекційного вогнища.
Клініка даного захворювання різна і багато в чому залежить від реактивності організму, анатомічного розташування апендикса та віку дитини. Найбільш складною є симптоматика в дітей перших трьох років життя.
Важливою особливістю клініки в дітей раннього віку є переважання загальних симптомів над місцевими, причому часто зміни загального стану настільки виражені, що думати за наявність гострої хірургічної патології не доводиться. Зазвичай в дітей цього віку прямих ознак болю немає, хоча при їх наявності вони не можуть їх чітко локалізувати.  Дитина стає капризною, в’ялою, малоактивною, погано спить і їсть. Стійким симптомом є блювання, нерідко багаторазове. Кількісні та якісні розлади випорожнень пов’язані з деструктивним процесом у відростку.
Переважно хвора дитина лежить, намагається не змінювати положення, щоб не посилити біль. Язик підсихає та обкладений, хоча може бути не зміненим. Явища м’язевого дефансу передньої черевної стінки та парезу кишок при розвитку перитоніту теж характерні для перебігу гострого апендициту у дітей.
Важливим і часто вирішальним симптомом є... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар