Алергія - це патологічна реакція імунної системи після контакту з чужорідною речовиною — алергеном. Потрапляння в організм алергену викликає у відповідь реакцію, яка може розвинутися за 15-20 хвилин (гіперчутливість негайного типу) або через 1 — 2 доби (гіперчутливість сповільненого типу).
Серед факторів, які викликають алергію, погіршення роботи печінки, підшлункової залози, надниркових залоз, ендокринних залоз, особливо щитоподібної, кишківника, а також негативні емоції.
Залежно від особливостей імунної реакції та типу алергену виділяють три основні категорії алергічних захворювань — харчова (внутрішня) алергія, дихальна й контактна.
Серед факторів, які викликають алергію, погіршення роботи печінки, підшлункової залози, надниркових залоз, ендокринних залоз, особливо щитоподібної, кишківника, а також негативні емоції.
Залежно від особливостей імунної реакції та типу алергену виділяють три основні категорії алергічних захворювань — харчова (внутрішня) алергія, дихальна й контактна.
Харчова алергія
Харчова алергія (внутрішня) пов'язана з вживанням певних продуктів, а також ліків, що провокують реакцію гіперчутливості. Алергеном може виявитися майже будь-яка їжа, проте найчастіше причинами алергічних реакцій є коров'яче молоко, яєчний білок, шоколад, риба й молюски, арахіс і лісові горіхи, яблука (крім сортів із зеленим забарвленням), полуниці та суниці, томати та ін. У цих продуктах є гістамін або речовини, що спричиняють його вивільнення з тканин організму. Саме через підвищення рівня гістаміну й "вмикається" алергічна реакція. Харчова алергія виникає... Читати далі
Немає коментарів :
Дописати коментар