середу, 27 квітня 2016 р.

Остеопороз: звідки береться і як попередити

Остеопороз — це втрата кальцію кістковою тканиною, що призводить до зниження її об'єму й міцності. Це спричиняє підвищений ризик пере­ломів (навіть у разі мінімальної травми), стискання кісток під наван­таженням, а також появи болю в кістках і сугло­бах.
Характерні при остеопорозі — переломи хребців і шийки стегна. Другі призводять до ви­сокої смертності внаслідок під­вищеного ризику тромбоемболії. Найбільш схильні до остеопорозу жінки в постменопаузальний період. 40 відсотків жінок після 65 років та 25 відсо­тків після 50-ти потерпають від нього. Захворювання в тому чи іншому ступені спостерігається у третини жінок, що пересту­пили поріг менопаузи, тому цей тип остеопорозу так і називає­ться — постменопаузальний, або І типу.

Чому це відбувається?

У жі­нок у нормі кісткова маса збіль­шується від народження до 18 — 20 років, далі залишається від­носно стабільною до менопау­зи і швидко знижується в перші 5-10 років після менопаузи через припинення секреції ес­трогену. В подальші роки жит­тя вона знижується повільніше. У чоловіків немає періоду шви­дкої втрати кісткової маси.Для осіб обох статей, які досягли 75-літнього віку, характе­рний остеопороз II типу, пов'я­заний з фізіологічним старін­ням кісток і дисбалансом між швидкістю зношування і фор­мування кісткової тканини. З віком кістки тоншають, втрача­ють міцність, стають крихки­ми, легко ламаються. Через... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар