Остеопороз — це втрата кальцію кістковою тканиною, що призводить до зниження її об'єму й міцності. Це спричиняє підвищений ризик переломів (навіть у разі мінімальної травми), стискання кісток під навантаженням, а також появи болю в кістках і суглобах.
Характерні при остеопорозі — переломи хребців і шийки стегна. Другі призводять до високої смертності внаслідок підвищеного ризику тромбоемболії. Найбільш схильні до остеопорозу жінки в постменопаузальний період. 40 відсотків жінок після 65 років та 25 відсотків після 50-ти потерпають від нього. Захворювання в тому чи іншому ступені спостерігається у третини жінок, що переступили поріг менопаузи, тому цей тип остеопорозу так і називається — постменопаузальний, або І типу.
Основні чинники ризику: сімейна схильність; субтильна будова (маса тіла менш ніж 58 кг) і світла шкіра; шкідливі звички (алкоголізм, куріння); низька або надмірна фізична активність; рання менопауза, пізня поява менструацій, неплідність; зловживання кофеїном; дефіцит надходження кальцію з їжею; тривалий прийом деяких лікарських препаратів (кортикостероїди, протисудомні засоби, гепарин та ін.).
Будь-які обмеження в їжі можуть призвести до вимивання кальцію з організму. Прикро й те, що, як хронічна хвороба, протягом тривалого часу остеопороз має безсимптомний характер і перебіг. Хоча пов'язують його прогресування з такими клінічними симптомами, як загальна слабкість, швидка втомлюваність, біль у спині, кінцівках, зміна постави, уповільнення ходи. На цьому тлі ламкість кісток збільшується у 2-3 рази, а сам процес лікування досить тривалий (понад 2 — 3 роки). Мабуть, у зв'язку з цим варто прислухатися до свого організму та своєчасно вживати профілактичних заходів.
При остеопорозі бажано обмежити надходження з їжею білка та фосфору, тобто не зловживати м'ясом, копченою та соленою рибою й бобами, грибами, здобним тістом, кондитерськими виробами з кремом. Дослідження американських лікарів показали, що вживання цукру призводить до зменшення маси кісткової тканини. Варто цукор замінити на мед або джем.
Характерні при остеопорозі — переломи хребців і шийки стегна. Другі призводять до високої смертності внаслідок підвищеного ризику тромбоемболії. Найбільш схильні до остеопорозу жінки в постменопаузальний період. 40 відсотків жінок після 65 років та 25 відсотків після 50-ти потерпають від нього. Захворювання в тому чи іншому ступені спостерігається у третини жінок, що переступили поріг менопаузи, тому цей тип остеопорозу так і називається — постменопаузальний, або І типу.
Чому це відбувається?
У жінок у нормі кісткова маса збільшується від народження до 18 — 20 років, далі залишається відносно стабільною до менопаузи і швидко знижується в перші 5-10 років після менопаузи через припинення секреції естрогену. В подальші роки життя вона знижується повільніше. У чоловіків немає періоду швидкої втрати кісткової маси.
Для осіб обох статей, які досягли 75-літнього віку, характерний остеопороз II типу, пов'язаний з фізіологічним старінням кісток і дисбалансом між швидкістю зношування і формування кісткової тканини. З віком кістки тоншають, втрачають міцність, стають крихкими, легко ламаються. Через нестачу кальцію псуються зуби та з'являються судоми. Атрофія м'язів та крихкість кісток свідчать про старіння організму. Це супроводжується болем у попереку та хребті, диски сплющуються, зникає «мастило» у суглобах. За будь-якого падіння ламаються кістки. Ось чому потрібно запобігати цій недузі та активно її лікувати.Інші причини хвороби
Остеопороз також виникає як наслідок ревматичних хвороб, хронічних хвороб печінки або нирок, синдрому мальабсорбції, порушень функції щитоподібної та навколощитоподібних залоз (гіпертиреоз).Основні чинники ризику: сімейна схильність; субтильна будова (маса тіла менш ніж 58 кг) і світла шкіра; шкідливі звички (алкоголізм, куріння); низька або надмірна фізична активність; рання менопауза, пізня поява менструацій, неплідність; зловживання кофеїном; дефіцит надходження кальцію з їжею; тривалий прийом деяких лікарських препаратів (кортикостероїди, протисудомні засоби, гепарин та ін.).
Будь-які обмеження в їжі можуть призвести до вимивання кальцію з організму. Прикро й те, що, як хронічна хвороба, протягом тривалого часу остеопороз має безсимптомний характер і перебіг. Хоча пов'язують його прогресування з такими клінічними симптомами, як загальна слабкість, швидка втомлюваність, біль у спині, кінцівках, зміна постави, уповільнення ходи. На цьому тлі ламкість кісток збільшується у 2-3 рази, а сам процес лікування досить тривалий (понад 2 — 3 роки). Мабуть, у зв'язку з цим варто прислухатися до свого організму та своєчасно вживати профілактичних заходів.
Профілактика
Первинні методи профілактики остеопорозу загальновідомі — належне забезпечення кальцієм з раннього дитинства; забезпечення ним організму жінки під час вагітності та годування дитини; обов'язкове заняття фізкультурою дітей у період формування скелета; активний спосіб життя (плавання, швидка ходьба, аеробіка, їзда на велосипеді). Фізичне навантаження є природним стимулом, що підвищує, а надалі підтримує структурні можливості скелета. Досить істотним є максимальне зниження таких факторів ризику, як вживання спиртного, куріння, зловживання кавою, захоплення незбалансованими дієтами, голодуванням.
Ось фактори ризику розвитку остеопорозу, які виникають під час захворювання ендокринної системи: рання менопауза (припинення менструації до 35 — 36 років); штучна менопауза (припинення менструації внаслідок оперативного видалення яєчників); вроджена недостатність роботи статевих залоз; відсутність менструацій; тривалий тиреотоксикоз (збільшення функції щитоподібної залози); цукровий діабет (особливо інсулінозалежний); хронічні хвороби органів травлення, нирок, печінки; ревматоїдний артрит; бронхіальна астма. Тут вторинна профілактика остеопорозу має свої особливості — потрібно насамперед лікувати основну хворобу.Звідки черпати кальцій
Оздоровча дієта при остеопорозі насамперед спрямована на те, щоб забезпечувати достатнє надходження кальцію з їжею. Слід нагадати, що добова потреба в цьому елементі становить 1000 мг для жінок і чоловіків під час пременопаузи і 1500 мг для жінок у постменопаузі. Але щоб надлишок кальцію не завдав шкоди (збільшенні каменеутворення) важливо грамотно скласти свій раціон.
Природно, основним джерелом біологічно доступного кальцію є молочні продукти. Проте тут важливий такий нюанс: жири погіршують засвоєння кальцію, тому такі продукти, як тверді сири, сметана, вершки, жирний сир насправді не найкращий варіант. Слід віддавати перевагу продуктам з низьким умістом жирів (сироватка, кефір, кисле молоко, знежирений сир тощо).
Досить пам'ятати, що в горняті молока, кефіру або йогурту міститься приблизно 300-350 мг кальцію. Як додаткове джерело кальцію можна порекомендувати рибу, приготовану й спожиту разом із кістками, але не частіше 1-2 разів на тиждень. Деяку кількість кальцію можна почерпнути з різних маслянистих плодів (мигдаль, кунжут, фундук), а також з листкової зелені та броколі. Кальцій ліпше засвоюється, якщо одночасно вживати препарати вітаміну Д. Протягом року повторити 3-4-разовий курс. Натуральна медицина рекомендує збільшити споживання кисломолочної продукції (але ні в якому разі сире молоко). Вживання висівок, проса, пророслих зерен пшениці дає досить вагомі та ефективні результати.При остеопорозі бажано обмежити надходження з їжею білка та фосфору, тобто не зловживати м'ясом, копченою та соленою рибою й бобами, грибами, здобним тістом, кондитерськими виробами з кремом. Дослідження американських лікарів показали, що вживання цукру призводить до зменшення маси кісткової тканини. Варто цукор замінити на мед або джем.
Немає коментарів :
Дописати коментар