Про шпинат як про цілющу рослину писав ще Авіценна. Арабські знахарі називають його "королем овочів".
У XI ст. шпинат завезли араби в Іспанію, у XIV ст. він з'явився у Франції, а незабаром і в інших країнах Європи. У середні віки особливим делікатесом вважали шпинатовий хліб, який випікали з борошна, що одержували з насіння шпинату.
У XI ст. шпинат завезли араби в Іспанію, у XIV ст. він з'явився у Франції, а незабаром і в інших країнах Європи. У середні віки особливим делікатесом вважали шпинатовий хліб, який випікали з борошна, що одержували з насіння шпинату.
Лікувальні властивості шпинату
Шпинат — акумулятор багатьох корисних речовин, дуже цінний полівітамінний продукт. У шпинаті городньому містяться рідкісні, якщо порівняти з іншими рослинами, вітаміни Р, РР, К, Е, а також вітаміни А, С, В1, В3 і фолієва кислота. Ця рослина відрізняється від інших тим, що внаслідок термічної обробки вітаміни А і С у ньому не руйнуються. До того ж листя містить багато білка, більше якого серед городніх рослин тільки в горосі і квасолі. У шпинаті виявлено вуглеводи (фруктоза, глюкоза, сахароза), каротиноїди, сапоніни, флавоноїди, органічні кислоти і багатий набір мінеральних речовин (солі калію, кальцію, заліза, фосфору, магнію, натрію). Він багатий на... Читати далі
Немає коментарів :
Дописати коментар