середа, 5 серпня 2015 р.

Шпинат: лікувальні властивості

Про шпинат як про цілющу рослину писав ще Авіценна. Арабські знахарі називають його "королем овочів".
У XI ст. шпинат завезли араби в Іспанію, у XIV ст. він з'явився у Франції, а незабаром і в інших країнах Європи. У середні віки особливим делікатесом вважали шпинатовий хліб, який випі­кали з борошна, що одержували з насіння шпинату.

Лікувальні властивості шпинату

Шпинат — акумулятор багатьох ко­рисних речовин, дуже цінний поліві­тамінний продукт. У шпинаті городньо­му містяться рідкісні, якщо порівняти з іншими рослинами, вітаміни Р, РР, К, Е, а також вітаміни А, С, В1, В3 і фолієва кислота. Ця рослина відрізняється від інших тим, що внаслідок термічної обробки вітаміни А і С у ньому не руй­нуються. До того ж листя містить багато білка, більше якого серед городніх рослин тільки в горосі і квасолі. У шпинаті виявлено вуглеводи (фрук­тоза, глюкоза, сахароза), каротиноїди, сапоніни, флавоноїди, органічні кис­лоти і багатий набір мінеральних речовин (солі калію, кальцію, заліза, фосфору, магнію, натрію). Він багатий на... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар