Про шпинат як про цілющу рослину писав ще Авіценна. Арабські знахарі називають його "королем овочів".
У XI ст. шпинат завезли араби в Іспанію, у XIV ст. він з'явився у Франції, а незабаром і в інших країнах Європи. У середні віки особливим делікатесом вважали шпинатовий хліб, який випікали з борошна, що одержували з насіння шпинату.
Шпинат сушений. Молоде зелене листя, зібране до цвітіння, помити, зрізати черешки і просушити на рушнику. Після цього розкласти листя на деці, застеленому папером для випікання, і сушити в духовці при температурі 40°С, часто ворушачи, протягом 2-3 годин або під навісом протягом теплого сонячного дня. Висушений шпинат подрібнити руками і скласти в скляні банки, у щільні паперові або поліетиленові пакети та зав'язати гумкою. Зберігати в темному сухому місці.
Шпинат натуральний. Підготовлену сировину скласти в емальовану каструлю і залити водою в співвідношенні: 0,75 шпинату, 0,25 води. Довести суміш до кипіння, прокип'ятити 3 хвилини й одразу розфасувати в банки, підігріті на водяному нагрівнику. Накрити банки кришками, поставити в каструлю з гарячою водою (+70°С) і довести воду до кипіння. Стерилізувати при температурі +100°С банки 0,5 л - 25 хвилин, 1 л - 35 хвилин і закрутити. Доречно відразу перевірити якість закрутки, перевернувши банки, і дати їм охолонути.
У XI ст. шпинат завезли араби в Іспанію, у XIV ст. він з'явився у Франції, а незабаром і в інших країнах Європи. У середні віки особливим делікатесом вважали шпинатовий хліб, який випікали з борошна, що одержували з насіння шпинату.
Лікувальні властивості шпинату
Шпинат — акумулятор багатьох корисних речовин, дуже цінний полівітамінний продукт. У шпинаті городньому містяться рідкісні, якщо порівняти з іншими рослинами, вітаміни Р, РР, К, Е, а також вітаміни А, С, В1, В3 і фолієва кислота. Ця рослина відрізняється від інших тим, що внаслідок термічної обробки вітаміни А і С у ньому не руйнуються. До того ж листя містить багато білка, більше якого серед городніх рослин тільки в горосі і квасолі. У шпинаті виявлено вуглеводи (фруктоза, глюкоза, сахароза), каротиноїди, сапоніни, флавоноїди, органічні кислоти і багатий набір мінеральних речовин (солі калію, кальцію, заліза, фосфору, магнію, натрію). Він багатий на залізо, що в поєднанні з фолієвою кислотою робить його незамінним у харчуванні хворих, у яких виявили руйнівні процеси кровотворення. Вітаміни групи В, що містяться у шпинаті, допомагають зміцненню нервової системи. Це корисно для людей розумової праці, тих, кому треба відновити життєві сили.
Однак, вживаючи страви зі шпинату, слід дотримуватися деяких правил обережності. Якщо зберігати такі страви протягом 1-2 діб у теплому приміщенні, утворюються отруйні азотистокислі солі. Тому або слід їсти щойно приготовлені страви, або зберігати їх на холоді чи в холодильнику. Натуральний шпинат можна заморозити або засушити. Лікувальні рецепти зі шпинату
Шпинат використовують для приготування різних страв, але особливо корисно вживати його сирим — як салат. Як лікувальний засіб має капілярозміцнювальні, протисклеротичні і протизапальні властивості. Молоде листя свіже і варене рекомендують при хворобах нервової системи, недокрів’я, цукровому діабеті, ентероколіті, порушенні росту в дітей, при великому фізичному та розумовому навантаженні, а також вагітним жінкам. Водний настій — при закрепах, метеоризмі, невротичних станах, ларингіті, фарингіті, бронхіті і запаленні легень. Для його приготування 10 г листя залити склянкою води і варити 5 хвилин. Після охолодження процідити. Приймати по 0,25 склянки на день до їди. Супи та пюре зі шпинату рекомендують при ожирінні.
Слід зауважити, що листя шпинату містить багато щавлевої кислоти, тому він протипоказаний у лікувальному харчуванні людям з порушеним водно-сольовим обміном, хворим на подагру, тим, що потерпають від хвороб нирок і печінки, жовчного міхура і дванадцятипалої кишки.Шпинат сушений. Молоде зелене листя, зібране до цвітіння, помити, зрізати черешки і просушити на рушнику. Після цього розкласти листя на деці, застеленому папером для випікання, і сушити в духовці при температурі 40°С, часто ворушачи, протягом 2-3 годин або під навісом протягом теплого сонячного дня. Висушений шпинат подрібнити руками і скласти в скляні банки, у щільні паперові або поліетиленові пакети та зав'язати гумкою. Зберігати в темному сухому місці.
Шпинат натуральний. Підготовлену сировину скласти в емальовану каструлю і залити водою в співвідношенні: 0,75 шпинату, 0,25 води. Довести суміш до кипіння, прокип'ятити 3 хвилини й одразу розфасувати в банки, підігріті на водяному нагрівнику. Накрити банки кришками, поставити в каструлю з гарячою водою (+70°С) і довести воду до кипіння. Стерилізувати при температурі +100°С банки 0,5 л - 25 хвилин, 1 л - 35 хвилин і закрутити. Доречно відразу перевірити якість закрутки, перевернувши банки, і дати їм охолонути.
Немає коментарів :
Дописати коментар