четвер, 15 травня 2014 р.

Засоби, що стимулюють процеси регенерації

Ця група препаратів використовується для прискорення відновних процесів в організмі.
У процесі життєдіяльності організму клітини, насамперед короткоживучі (клітинні елементи крові, епітеліальні клітини слизової оболонки порожнини рота, шлунково-кишкового тракту і покривного епітелію шкіри) та їх функціональні елементи (нервові волокна, скоротливі білки і т.д.) постійно оновлюються. Для здійснення фізіологічної регенерації необхідно стимулювати клітинний розподіл і біосинтез пуринових та піримідинових основ, нуклеїнових кислот, структурних і ферментних білків, фосфоліпідів, що формуються із складових частин їжі (амінокислоти, моносахариди, незамінні жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи тощо). При недостатньому харчуванні порушуються трофічні процеси в тканинах, виникає дефіцит енергії, необхідної для біосинтетичних процесів. При цьому у пацієнтів розвивається та чи інша патологія.
Відновлення структури і функції органу після захворювань, травм, надмірного навантаження і т.д. позначають терміном "репаративна регенерація". Для стимуляції цього виду регенерації слід перш за все усунути вплив ушкоджуючого агента, видалити нежиттєздатні тканини і врахувати інші чинники, які гальмують регенерацію (стрес, запалення, інфекція, недостатність вітамінів, порушення кровопостачання органів і тканин і т.д.).
В основі фармакологічної регуляції процесу регенерації лежить стимуляція білкового синтезу і активація захисних механізмів, що забезпечують функціонування організму як єдиного цілого.
Для стимуляції процесів регенерації можуть бути використані... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар