Ніжні запашні суцвіття рожі дарують нам незабутні відчуття. Але не всі знають, що ці квітки можуть дати набагато більше за сеанс ароматерапії. Її квітки й кореневище використовують у народній медицині, причому корені своєю лікарською дією близькі до шипшини.
Квітки заготовляють у період цвітіння, разом з чашечкою, інколи збирають тільки пелюстки. Вважають, що більшу лікарську дію мають квітки з темним забарвленням: що темніше, то краще. Сировину пров'ялюють на сонці й сушать на повітрі під дашком чи на вентильованих горищах.
Настій пелюсток: 10 г сировини на 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Уживають по столовій ложці тричі на день.
Еліксир бадьорості з пелюсток рожі рожевої: пелюстки скласти в баночку, пересипати цукром або змішати з медом просто в баночці, закрити кришкою й поставити в холодильник. За місяць із пелюсток виділиться сік - злити його в іншу баночку. Еліксир додавати до чаю по чайній ложці. А пелюстки не викидайте, вони смачні й корисні: їх можна просто з їсти або використовувати для десерту чи як складник пирогів, рогаликів, тістечок.
Варення з пелюсток рожі рожевої: чисті пелюстки покласти в миску, пересипати цукром (500 г) і залишити. За дві доби приготувати сироп із води й решти цукру. У киплячий сироп опустити зацукровані пелюстки та залишити на ніч. Уранці поставити посудину з пелюстками на вогонь, додати дрібно порізану м'якоть лимона і варити до готовності приблизно 10 хвилин. Варення можна вважати готовим, якщо пелюстки не скриплять на зубах. Узимку це варення можна використовувати для лікування і профілактики застуди.
До речі, так можна зварити варення з пелюсток троянд, тільки перед тим треба обрізати ножицями білі основи пелюсток: вони можуть зіпсувати смак варення.
Наливка з пелюсток рожі рожевої: зібрати пелюстки, наповнити ними сулію (З літри), залити горілкою, закоркувати і залишити настоюватися доти, доки горілка набуде темно-бурштинового кольору. Злити її, процідивши через марлю; а коли зливатимете, пелюстки в жодному разі не відтискати. Приготувати сироп з розрахунку 300-500 г цукру на 1 л води і, коли він охолоне, з'єднати з настоянкою. Розлити наливку у пляшки і закоркувати.
Якістю ця наливка не поступається найкращим лікерам і вважається цілющою.
Квітки рожі рожевої, точніше, їх пелюстки, можуть стяти сировиною для смачних і по-справжньому цілющих заготовок. З них можна робити варення і наливки, ними можна ароматизувати вино. Врешті, можна висушити й використовувати як вітамінну добавку до чаю.
Настої, сиропи, чай з рожі підвищують стійкість організму до хвороб, зокрема застуд. Вони корисні при атеросклерозі, виснаженні організму, при недокрів'ї, інфекційних хворобах і навіть внутрішніх кровотечах. На їх основі роблять також сироп із медом, який вживають у випадках запалення і при виразках у ротовій порожнині.Квітки заготовляють у період цвітіння, разом з чашечкою, інколи збирають тільки пелюстки. Вважають, що більшу лікарську дію мають квітки з темним забарвленням: що темніше, то краще. Сировину пров'ялюють на сонці й сушать на повітрі під дашком чи на вентильованих горищах.
Настій пелюсток: 10 г сировини на 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Уживають по столовій ложці тричі на день.
Еліксир бадьорості з пелюсток рожі рожевої: пелюстки скласти в баночку, пересипати цукром або змішати з медом просто в баночці, закрити кришкою й поставити в холодильник. За місяць із пелюсток виділиться сік - злити його в іншу баночку. Еліксир додавати до чаю по чайній ложці. А пелюстки не викидайте, вони смачні й корисні: їх можна просто з їсти або використовувати для десерту чи як складник пирогів, рогаликів, тістечок.
Варення з пелюсток рожі рожевої: чисті пелюстки покласти в миску, пересипати цукром (500 г) і залишити. За дві доби приготувати сироп із води й решти цукру. У киплячий сироп опустити зацукровані пелюстки та залишити на ніч. Уранці поставити посудину з пелюстками на вогонь, додати дрібно порізану м'якоть лимона і варити до готовності приблизно 10 хвилин. Варення можна вважати готовим, якщо пелюстки не скриплять на зубах. Узимку це варення можна використовувати для лікування і профілактики застуди.
До речі, так можна зварити варення з пелюсток троянд, тільки перед тим треба обрізати ножицями білі основи пелюсток: вони можуть зіпсувати смак варення.
Наливка з пелюсток рожі рожевої: зібрати пелюстки, наповнити ними сулію (З літри), залити горілкою, закоркувати і залишити настоюватися доти, доки горілка набуде темно-бурштинового кольору. Злити її, процідивши через марлю; а коли зливатимете, пелюстки в жодному разі не відтискати. Приготувати сироп з розрахунку 300-500 г цукру на 1 л води і, коли він охолоне, з'єднати з настоянкою. Розлити наливку у пляшки і закоркувати.
Якістю ця наливка не поступається найкращим лікерам і вважається цілющою.
Немає коментарів :
Дописати коментар