пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Псоріатичний артрит: поради травознаїв

На жаль, псоріаз — досить по­ширена хвороба шкіри. У серед­ньому в кожного десятого тако­го хворого розвивається псоріа­тичний артрит — запалення су­глобів або хребта. Причини хво­роби до кінця не з'ясовані. Найвірогіднішим здається поєднан­ня кількох факторів: порушення обміну речовин, генетична схи­льність, інфекція, травма і стрес. У більшості випадків псоріатичний артрит розвивається у лю­дей, котрі вже мають шкірні псоріатичні прояви — сухі, що лущаться, червонуваті чи рожеві плями в ділянках волосяного покрову, на ліктях, колінах, у пахових складках сідниць, навколо пупка і навколо нігтів. У більшості випадків артрит розвивається на тлі наявного шкірного псоріазу.
Однак приблизно у чверті випа­дків запалення суглобів і хребта може передувати шкірним проя­вам хвороби, іноді з'являтися за­довго до них. В одних випадках хвороба починається гостро, в інших — поступово, повільно.

Симптоми псоріатичного артриту

Зазвичай на початку запалення охоплює один суглоб (на пальцях руки чи ноги, ліктьовий, колін­ний, гомілковий). Суглоб набря­кає, подекуди набуває багряно-синюшного забарвлення. Тоді запалення охоплює інші сугло­би. У деяких випадках псоріати­чний артрит "стартує" із запале­ння п'яткових або ахілових су­хожиль. Охоплене сухожилля набрякає, за ходом сухожилля спостерігається ущільнення тка­нин та помітна набряклість, іноді почервоніння навколо... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар