Функції вуглеводів в організмі
Вуглеводи в організмі людини, представлені моно-, оліго- та полісахаридами, виконують енергетичну, синтетичну, пластичну, гідроосмотичну, кофакторну та опорну функції. З усіх вуглеводів в організмі людини й тварин найбільше міститься глюкози. Глюкоза, яка надходить із крові в тканини, зазнає перетворень із звільненням потенціальної енергії. Перетворення глюкози в тканинах, починаючи з процесу її фосфорилювання і закінчуючи утворенням кінцевих продуктів розкладу, називається проміжним обміном вуглеводів. Вуглеводи у тканинах організму людини можуть утворюватися аеробно й анаеробно. Показники обміну вуглеводів у крові здорових людей можуть коливатися протягом доби.Що таке глюкоза. Причини гіпер- і гіпоглікемії
Глюкоза — основний енергетичний субстрат для організму людини. Її джерелом є вуглеводи, що надійшли з їжею та ендогенно продуковані, переважно печінкою, шляхом глікогенолізу і глюконеогенезу. Контроль за вмістом глюкози в крові здійснюється шляхом узгодженої дії різних гормонів — інсуліну й контррегуляторних гормонів (глюкагону, кортизолу, катехоламінів, гормону росту) та впливу нервової системи.
До гіперглікемії призводять недостатній синтез інсуліну β- клітинами острівців підшлункової залози, порушення перетворення проінсуліну на інсулін, молекулярної структури інсуліну, дефекти рецепторів інсуліну, порушення спряження рецепторів інсуліну, пухлини кіркової речовини надниркових залоз і гіпофіза, гіперфункція щитоподібної залози, тяжкі розлади функції печінки.
Незалежно від етіологічних чинників нестача інсуліну в організмі призводить до порушень вуглеводного, білкового, жирового обмінів. Гіперглікемія, як симптом цукрового діабету, розвивається внаслідок:До гіперглікемії призводять недостатній синтез інсуліну β- клітинами острівців підшлункової залози, порушення перетворення проінсуліну на інсулін, молекулярної структури інсуліну, дефекти рецепторів інсуліну, порушення спряження рецепторів інсуліну, пухлини кіркової речовини надниркових залоз і гіпофіза, гіперфункція щитоподібної залози, тяжкі розлади функції печінки.
- порушення транспорту глюкози в м'язову та жирову тканини;
- пригнічення окиснення глюкози за фосфорилювання у зв'язку зі зниженням активності ферментів — гексокінази та глюкокінази;
- зниження синтезу глікогену в печінці внаслідок зниження активності глікогенсинтетази;
- посилення глюконеогенезу (утворення глюкози з білків і жирів).
- голодування,
- важка фізична праця,
- порушення всмоктування вуглеводів,
- зниження ниркового порога для глюкози при ниркових захворюваннях.
Також гіпоглікемія може виникати при вживанні препаратів, що знижують рівень глюкози (похідні сульфонілсечовини, інгібітори МАО та ін). Вживання алкоголю різко гальмує глюконеогенез у печінці, що призводить до зниження концентрації глюкози у плазмі крові хворих. Гіпоглікемію спричиняють пухлини надниркових залоз, інсулінома, печінкова та ниркова недостатність, виникнення антитіл до інсуліну або до інсулінових рецепторів, операція на шлунку (пострезекційна гіпоглікемія). Гіпоглікемія часто є наслідком передозування інсуліну.
Клінічні прояви гіпоглікемії: слабкість, запаморочення, потовиділення, сонливість, серцебиття, зниження діяльності клітин нервової системи. Ці ознаки виникають за концентрації глюкози в крові 2,4 ммоль/л. При тяжких формах гіпоглікемії виникають судоми, збудження, запаморочення — розвивається гіпоглікемічна кома.
Про нормативні значення інших основних вуглеводів в організмі людини читайте цю статтю.
Клінічні прояви гіпоглікемії: слабкість, запаморочення, потовиділення, сонливість, серцебиття, зниження діяльності клітин нервової системи. Ці ознаки виникають за концентрації глюкози в крові 2,4 ммоль/л. При тяжких формах гіпоглікемії виникають судоми, збудження, запаморочення — розвивається гіпоглікемічна кома.
Про нормативні значення інших основних вуглеводів в організмі людини читайте цю статтю.
Немає коментарів :
Дописати коментар