четвер, 17 квітня 2014 р.

Доступи до пахового каналу при грижесіченнях


Відомо різні відкриті доступи до пахового каналу, серед яких виділяють передній і задній позаочеревинний доступ, внутрішньоочеревинний (трансабдомінальний) і комбінований доступи.
Передній позаочеревинний доступ
Розріз шкіри проводять паралельно паховій зв’язці і медіальніше від неї на 2 см, від передньо-верхньої клубової ості до симфізу. Після розтину шкіри і підшкірно-жирової клітковини проводять ретельний гемостаз. В цьому шарі проходять vasa circumflexa ilium superficiales. Судини перев’язують. Апоневроз зовнішнього косого м’язу живота звільняють від жирової тканини і розкривають передню стінку пахового каналу. Тупо вивільняють жолоб пахової зв’язки.
N. ilioinguinalis візуалізується, мобілізується і зміщується в сторону. Він знаходиться між зовнішнім і внутрішнім косими м’язами живота, потім проходить через внутрішній косий м’яз і входит в паховий канал, розміщуючись спереду від сім’яного канатика (або круглої зв’язки матки) і виходить через зовнішнє пахове кільце.
Задній позаочеревинний доступ
Відомий з 1876 року. Детально розроблений L. Nyhus. Особливо рекомендований для рецидивуючих гриж оскільки дозволяє оперувати в межах непошкоджених тканин. Розріз шкіри проводиться горизонтально, на 4-5 см вище пахової складки до зовнішнього краю прямого мяза живота. Апоневроз зовнішнього косого м язу живота тупо відшаровується від внутрішнього косого до краю прямого мяза живота. Внутрішній косий і поперечний мяз частково розшаровуються вздовж волокон. Розсікається поперечна фасція і оголюється передочеревинний простір. Прямий мяз відводиться медіально. Очеревина зміщується дозаду, візуалізуючи анатомію пахового простору з його задньої поверхні.
Внутріньоочеревинний доступ
Внутрішньочеревинний доступ, при якому устя і шийку грижевого мішка виділяють, перев’язують і пересікають з  боку черевної порожнини, розроблені T. Annandale і L. Taid, не використовують. Вони можуть бути рекомендовані при всіх тих лапаротоміях коли можливо паралельно зробити грижесічення і позбавити хворого від ще одної операції.
Комбінований доступ
Проводится з окремих розрізів або герніолапаротомії – для невправимих, ковзних та інших рідкісних форм пахових і стегнових гриж. Прикладом може бути спосіб La Rogue при ковзній грижі сигмоподібної кишки. Комбінований доступ часто використовується при защемлених пахових грижах для видалення некротичної петлі кишки, а також при флегмонах грижевого мішка.
  



Немає коментарів :

Дописати коментар