Сонливість,
дратівливість, погане самопочуття на
початку весни можуть вказувати на брак вітамінів.
Що таке авітаміноз і як він виникає?
Треба розрізняти поняття авітамінозу і гіповітамінозу. Авітаміноз — це патологічний стан, спричинений браком певного вітаміну в організмі. Йому передує стан гіповітамінозу — зменшення кількості вітамінів. Особливо навесні, коли запас вітамінів в організмі помітно зменшується, наше тіло починає по-своєму реагувати на це. Брак кожного вітаміну проявляється по-різному. Можливі порушення в роботі травної системи, при яких вітаміни не засвоюються, захворювання печінки, коли вона не синтезує активні форми вітамінів. Даються взнаки й захворювання підшлункової залози та нераціональне, бідне на вітаміни харчування, неякісні та консервовані продукти, погана екологія, стресові ситуації, шкідливі звички тощо. Таким чином легко виникає гіповітаміноз.
Які прояви гіповітамінозу в організмі?
Вітамінний дефіцит розвивається поступово й непомітно. А згодом нестача вітамінів позначиться на нашому самопочутті. Людина може відчувати слабкість, дратівливість, часто хоче спати або прокидається з відчуттям невисипання. При нестачі того чи іншого вітаміну може погіршуватися зір, стають ламкими волосся та нігті, чутливішою — шкіра. Брак апетиту, безсоння чи судоми також можуть сигналізувати про нестачу вітамінів. Щоб визначити, яких вітамінів бракує, варто уважно прислухатися до себе. Якщо почервоніли очі, можливо, не вистачає вітамінів групи В. Безсоння чи судоми можуть свідчити про недостатність магнію, а тривалі депресії — про брак магнію і вітамінів групи В. Часті застуди, цистит, поява синців на тілі, неприємний запах із рота — цілком можливо, так проявляється дефіцит вітаміну С.
Що ж робити, щоб уникнути гіповітамінозу?
У раціоні має бути свіжа зеленина:
цибуля, кріп, петрушка, кропива, щавель. Потрібні продукти, що містять вітамін
А, — курячі яйця, молокопродукти, морква, перець, помідори. Корисною буде їжа,
яка багата на вітаміни групи В — крупи, горіхи, хліб, м'ясо, а також на вітамін
С: хрін, капуста й інше. Людям, котрі постять, важливо споживати різну олію:
оливкову, кукурудзяну, соняшникову, їсти більше каш, краще — з неочищених,
нешліфованих зерен.
Готуємо їжу без втрати вітамінів
Навесні кількість вітамінів
у продуктах катастрофічно зменшується, що часто призводить до гіповітамінозу.
Як зберегти хоч те, що є, готуючи з них страви?
Не варто гріти вдруге страви,
бо тоді вітамінна цінність овочів зменшується. До слова, в обібраній картоплі
втрачається понад 20 відсотків аскорбінової кислоти, тому навесні її краще
варити чи запікати в лушпинні. У цей час краще зменшити споживання чаю та
кави. Ці напої підвищують кислотність шлункового соку і заважають засвоєнню
корисних елементів. Поповнюйте свій раціон натуральними вітамінами в
продуктах, які можна виростити навіть на власному підвіконні: цибулею,
пророщеними житом, пшеницею, ячменем чи вівсом.
Вітамінів зимовим овочам і фруктам, справді, бракує. Найбільше
відчувається у них дефіцит вітаміну С. Традиційні морква, цибуля, селера зберігають
лише третину аскорбінової кислоти, але й ці запаси швидко вичерпуються. Крім
того, термічна обробка зменшує вміст уцілілих вітамінів. А ми не лише
картоплю, а й капусту, моркву, буряки переважно варимо чи тушкуємо. Тому є
сенс віддавати перевагу сирим салатам.
Особливо цінні салати з моркви. Вона один з найцінніших тепер овочів,
оскільки містить каротин. Він надзвичайно важливий не лише для доброго зору, а
й для імунітету (вітамін А допомагає печінці синтезувати спеціальні речовини).
Але салат із тертої моркви обов'язково треба заправляти олією, бо каротин без
жиру не засвоюється. А ще зверніть увагу на петрушку, селеру — ці коренеплоди
найкраще переносять зимівлю і ефективно допомагають боротися з авітамінозом.
Щодо яблук, то найціннішим компонентом цих фруктів є не так вітамін С,
як пектин. Він сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів, канцерогенів,
знижує рівень холестерину в крові, нормалізує кров'яний тиск тощо. Тому
з'їдайте бодай одне яблуко на день, нехай воно на вигляд і непоказне.
Щоб вітаміни, яких і так мало в овочах, не
втрачалися, краще їх тушкувати чи запікати (так зберігається більше вітамінів).
І не розігрівати вдруге: кожне повторне нагрівання знищує ці корисні сполуки.
Картоплю найкорисніше заткати в кожушку. З огляду не лише
на вітаміни, а й на корисний для серця калій, який концентрується під
шкіркою. Так можна готувати і буряк.
Вітаміни в заморожених продуктах
Заморожені фрукти чи овочі є
досить непоганою альтернативою свіжим. Але вибирайте ті, які піддали так
званому шоковому (моментальному) заморожуванню. В таких випадках сік, що міститься
у плодах, не встигає перетворитися на кристали льоду, що руйнують структуру.
Обережніше з магазинними овочами: якщо вони "злигатися", значить, уже
були розморожені (можливо, не раз) а потім знову заморожені, тож користі від
них мало.
До речі, з усіх вітамінних продуктів, що пережили зиму, найбільше
вітаміну С зберігає традиційна квашена капуста. У свіжих капустяних головках аскорбінки
міститься до 10 мг на 100 грамів, а в кислій капусті — удвічі більше, що є
вигідною альтернативною лікування гіповітамінозу С, особливо у дітей.
Чи можуть допомогти вітаміни з аптеки
Штучні полівітаміни організм
повністю не засвоює. До того ж на синтетичні вітаміни нерідко бувають алергічні
реакції. Фахівці в цій галузі дедалі частіше наполягають на тому, що деякі
вітаміни краще вживати окремо, а не у складі полівітамінів. Так вони
засвоюються швидше й у потрібному обсязі, що дозволить швидше вилікувати авітаміноз.
Однак треба знати, що популярна "аскорбінка" (вітамін С),
котру люблять рекомендувати при будь-якій недузі, у разі передозування може
порушити обмін вуглеводів з ознаками цукрового діабету (йдеться про підвищення
вмісту цукру в крові, появу його в сечі, підвищений артеріальний тиск,
збільшення вироблення жіночих статевих гормонів і навіть переривання
вагітності в ранні терміни). Крім того, при гіпервітамінозі С може порушитися
мінеральний обмін, зокрема, обмін кальцію. При цьому кальцій
в підвищеній кількості може виділятися із сечею, що призводить до порушення
скорочувальної функції м'язів, особливо серцевого.
Великі дози вітаміну С знижують зсідання крові і призводять до
кровотеч. Ще доведено: після тижня прийому вітаміну С зміцнюється імунітет
людини, а після двох тижнів починається зворотна реакція, бо підвищується
схильність до гострих респіраторних вірусних захворювань.
Вітаміном А можна отруїтися, тоді можливі сухість і свербіж шкіри, біль
голови, лихоманка, нудота, блювота. При хронічному отруєнні виникають біль у
суглобах і кістках, безсоння. Унаслідок надмірного захоплення морквою чи
морквяним соком, у яких є багато каротину (провітаміну А), можливий ксантоз —
забарвлення шкіри, білків очей в жовто-оранжевий колір. Якщо це сталося раз,
то не шкодить. Та коли морквою так зловживати постійно, може потерпіти печінка.
Вітаміном В часом отруюються діти, котрих лікують від
рахіту. Можливі блювота, сильна спрага, судоми, підвищується тиск, пульс стає
сповільненим. При хронічному отруєнні можлива затримка розвитку.
Марно
вживати штучні вітаміни, коли хвора травна система, — вони попросту не засвоюються.
А онкохворим вітаміни та біодобавки з аптеки небажані, бо стимулюють ріст пухлин.
Науковці вже давно довели, що штучні полівітаміни — причина утворення каменів
у нирках у тих, хто постійно і безперервно їх заживає. Бо ж ці життєво необхідні
сполуки — це солі.
Люблять у нас зловживати і вітамінами групи В, мовляв, нерви заспокоюють.
Та надмір В6 (піридоксину) викликає ураження нервів. Ускладнення виникає
після високих доз чи тривалого прийому. Експерти рекомендують не споживати
більше як 10 мг вітаміну В6 на день. Першими ознаками надміру
вітаміну В6 в організмі буває порушення ходи і відчуття заніміння
стоп. Потім порушуються чутливість у руках, координація рухів, виникає
тремтіння в кінцівках. Знижується чутливість до болю і високої температури.
Тож збалансоване харчування цілком забезпечує організм природними вітамінами
та мінералами. І додаткове вживання синтетичних біодобавок у більшості випадків
зайве — щоб не нашкодити.
Про профілактику швидкого старіння читайте в статті.
Немає коментарів :
Дописати коментар