У вас гіповітаміноз, що робити? Прояви гіповітамінозу

Сонливість, дратівливість, погане  самопочуття на початку весни можуть вказувати на брак вітамінів.

Що таке авітаміноз і як він виникає?

Треба розрізняти поняття авітамінозу і гіповітамінозу. Авітаміноз — це па­тологічний стан, спричинений браком певного вітаміну в орга­нізмі. Йому передує стан гіпо­вітамінозу — зменшення кіль­кості вітамінів. Особливо на­весні, коли запас вітамінів в організмі помітно зменшується, наше тіло починає по-своєму реагувати на це. Брак кожного вітаміну проявляється по-різному. Можливі порушення в роботі травної системи, при яких вітаміни не засвоюються, захворювання печінки, коли вона не синтезує активні фор­ми вітамінів. Даються взнаки й захворювання підшлункової залози та нераціональне, бідне на вітаміни харчування, не­якісні та консервовані продук­ти, погана екологія, стресові ситуації, шкідливі звички то­що. Таким чином легко виникає гіповітаміноз.

Які прояви гіповітамінозу в організмі?

Вітамінний дефіцит розви­вається поступово й непоміт­но. А згодом нестача вітамінів позначиться на нашому само­почутті. Людина може відчува­ти слабкість, дратівливість, ча­сто хоче спати або прокидається з відчуттям невисипання. При нестачі того чи іншого ві­таміну може погіршуватися зір, стають ламкими волосся та нігті, чутливішою — шкіра. Брак апетиту, безсоння чи су­доми також можуть сигналізу­вати про нестачу вітамінів. Щоб визначити, яких вітамінів бракує, варто уважно прислу­хатися до себе. Якщо почервоні­ли очі, можливо, не вистачає ві­тамінів групи В. Безсоння чи су­доми можуть свідчити про недо­статність магнію, а тривалі депресії — про брак магнію і вітамі­нів групи В. Часті застуди, цис­тит, поява синців на тілі, непри­ємний запах із рота — цілком можливо, так проявляється де­фіцит вітаміну С.

Що ж робити, щоб уникнути гіповітамінозу?

У раціоні має бути свіжа зеленина: цибуля, кріп, петруш­ка, кропива, щавель. Потрібні продукти, що містять вітамін А, — курячі яйця, молокопродукти, морква, перець, помідори. Корисною буде їжа, яка багата на вітаміни групи В — крупи, горіхи, хліб, м'ясо, а також на вітамін С: хрін, капуста й інше. Людям, котрі постять, важливо споживати різну олію: оливко­ву, кукурудзяну, соняшникову, їсти більше каш, краще — з неочищених, нешліфованих зерен.


Готуємо їжу без втрати вітамінів


Навесні кількість вітамінів у продуктах катастрофічно зменшується, що часто призводить до гіповітамінозу. Як зберегти хоч те, що є, готуючи з них страви?
Не варто гріти вдруге стра­ви, бо тоді вітамінна цінність овочів зменшується. До слова, в обібраній картоплі втрачається понад 20 відсотків аскорбінової кислоти, тому навесні її краще варити чи запікати в лушпинні. У цей час краще зменшити спо­живання чаю та кави. Ці напої підвищують кислотність шлун­кового соку і заважають засво­єнню корисних елементів. По­повнюйте свій ра­ціон натуральними вітамінами в продуктах, які можна виростити навіть на власному підвіконні: цибулею, пророщеними житом, пшени­цею, ячменем чи вівсом.
Вітамінів зимовим овочам і фруктам, справді, бракує. Найбільше відчувається у них дефіцит вітаміну С. Традицій­ні морква, цибуля, селера збе­рігають лише третину аскорбі­нової кислоти, але й ці запаси швидко вичерпуються. Крім того, термічна обробка змен­шує вміст уцілілих вітамінів. А ми не лише картоплю, а й ка­пусту, моркву, буряки перева­жно варимо чи тушкуємо. То­му є сенс віддавати перевагу сирим салатам.
Особливо цінні салати з мо­ркви. Вона один з найцінніших тепер овочів, оскільки містить каротин. Він надзвичайно ва­жливий не лише для доброго зору, а й для імунітету (вітамін А допомагає печінці синтезу­вати спеціальні речовини). Але салат із тертої моркви обов'яз­ково треба заправляти олією, бо каротин без жиру не засвоюється. А ще зверніть увагу на петрушку, селеру — ці корене­плоди найкраще переносять зимівлю і ефективно допомагають боротися з авітамінозом.
Щодо яблук, то найцінні­шим компонентом цих фрук­тів є не так вітамін С, як пек­тин. Він сприяє очищенню ор­ганізму від шлаків, токсинів, канцерогенів, знижує рівень холестерину в крові, нормалі­зує кров'яний тиск тощо. Тому з'їдайте бодай одне яблуко на день, нехай воно на вигляд і непоказне.
Щоб вітаміни, яких і так мало в овочах, не втрачалися, краще їх тушкувати чи запіка­ти (так зберігається більше ві­тамінів). І не розігрівати вдру­ге: кожне повторне нагрівання знищує ці корисні сполуки. Картоплю найкорисніше заткати в кожу­шку. З огляду не лише на віта­міни, а й на корисний для сер­ця калій, який концентрується під шкіркою. Так можна готу­вати і буряк.

Вітаміни в заморожених продуктах


Заморожені фрукти чи овочі є досить непоганою альтернативою свіжим. Але вибирайте ті, які піддали так званому шоковому (моменталь­ному) заморожуванню. В таких випадках сік, що міститься у плодах, не встигає перетвори­тися на кристали льоду, що ру­йнують структуру. Обережніше з магазинними овочами: якщо вони "злигатися", значить, уже були розморожені (можливо, не раз) а потім знову заморожені, тож користі від них мало.
До речі, з усіх вітамінних продуктів, що пережили зиму, найбільше вітаміну С зберігає традиційна квашена капуста. У свіжих капустяних головках аскорбінки міститься до 10 мг на 100 грамів, а в кислій капусті — удвічі більше, що є вигідною альтернативною лікування гіповітамінозу С, особливо у дітей.

Чи можуть допомогти вітаміни з аптеки


Штучні полівітаміни орга­нізм повністю не засвоює. До того ж на синтетичні вітаміни нерідко бувають алергічні ре­акції. Фахівці в цій галузі дедалі частіше наполягають на тому, що деякі вітаміни краще вжива­ти окремо, а не у складі поліві­тамінів. Так вони засвоюються швидше й у потрібному обсязі, що дозволить швидше вилікувати авітаміноз.
Однак треба знати, що попу­лярна "аскорбінка" (вітамін С), котру люблять рекомендувати при будь-якій недузі, у разі передозування може поруши­ти обмін вуглеводів з ознаками цукрового діабету (йдеться про підвищення вмісту цукру в крові, появу його в сечі, підви­щений артеріальний тиск, збільшення вироблення жіночих статевих гормонів і навіть пере­ривання вагітності в ранні тер­міни). Крім того, при гіпер­вітамінозі С може порушитися мінеральний обмін, зокрема, обмін кальцію. При цьому каль­цій в підвищеній кількості мо­же виділятися із сечею, що призводить до порушення ско­рочувальної функції м'язів, особливо серцевого.
Великі дози вітаміну С зни­жують зсідання крові і при­зводять до кровотеч. Ще доведено: після тижня прийому вітаміну С зміцнюється імунітет людини, а після двох тижнів починається зворотна реакція, бо підвищується схильність до гострих респіраторних вірус­них захворювань.
Вітаміном А можна отруїти­ся, тоді можливі сухість і свер­біж шкіри, біль голови, лихоманка, нудота, блювота. При хронічному отруєнні виника­ють біль у суглобах і кістках, безсоння. Унаслідок надмірно­го захоплення морквою чи морквяним соком, у яких є ба­гато каротину (провітаміну А), можливий ксантоз — забарв­лення шкіри, білків очей в жов­то-оранжевий колір. Якщо це сталося раз, то не шкодить. Та коли морквою так зловживати постійно, може потерпіти пе­чінка.
Вітаміном В часом отруюю­ться діти, котрих лікують від рахіту. Можливі блювота, силь­на спрага, судоми, підвищується тиск, пульс стає сповільне­ним. При хронічному отруєнні можлива затримка розвитку.
Марно вживати штучні віта­міни, коли хвора травна систе­ма, — вони попросту не засво­юються. А онкохворим вітамі­ни та біодобавки з аптеки неба­жані, бо стимулюють ріст пух­лин. Науковці вже давно дове­ли, що штучні полівітаміни — причина утворення каменів у нирках у тих, хто постійно і без­перервно їх заживає. Бо ж ці життєво необхідні сполуки — це солі.
Люблять у нас зловживати і вітамінами групи В, мовляв, нерви заспокоюють. Та надмір В6 (піридоксину) викликає ураження нервів. Ускладнення виникає після високих доз чи тривалого прийому. Експерти рекомендують не споживати більше як 10 мг вітаміну В6 на день. Першими ознаками над­міру вітаміну В6 в організмі буває порушення ходи і від­чуття заніміння стоп. Потім порушуються чутливість у ру­ках, координація рухів, вини­кає тремтіння в кінцівках. Зни­жується чутливість до болю і високої температури.
Тож збалансоване харчуван­ня цілком забезпечує організм природними вітамінами та мінералами. І до­даткове вживання синтетичних біодобавок у більшості випадків зайве — щоб не нашкодити.

Про профілактику швидкого старіння читайте в статті.

Немає коментарів :

Дописати коментар