Вітамін В12
Деякі фахівці вважають, що
здорове, повноцінно збалансоване вітамінами та мікроелементами харчування
здатне покращити зовнішній вигляд ліпше, ніж будь-які макіяжі та пластичні операції.
Якщо вам здається, що ваш раціон складається зі здорової їжі, але особливого
ефекту та користі для себе ви не помічаєте, найімовірніше, складаючи свій
щоденний раціон, ви допускаєтесь помилок.
І однією з них, як вважають експерти,
може бути недостатнє вживання вітаміну В12, який міститься, зокрема, в м'ясних
продуктах, яйцях, голландському сирі та деяких видах риби. Тому часто від
його нестачі страждають вегетаріанці. Його дефіцит призводить до зниження
тонусу, швидкої стомлюваності. Нагадують медики й про те, що достатній рівень
вітаміну В12 вкрай важливий для здоров'я мозку й функціонування нервової системи.
Вегетаріанцям же можна порадити звертати більше уваги на сою, зелену цибулю,
шпинат, пророслі зерна пшениці, а також морську капусту.
Марганець і мідь
Іншою помилкою в харчуванні,
через яку ми виглядаємо старшими за свій вік, може бути брак у раціоні таких мікроелементів,
як марганець і мідь. Ці речовини запобігають болю в суглобах, відповідають за
гнучкість і стан суглобових хрящів. Марганцю багато в горіхах, печінці,
грибах, абрикосах, зеленому чаї та ягодах (брусниці, чорниці, суниці,
смородині). Мідь міститься в печінці, креветках, горосі, горіхах, гречці,
сочевиці, квасолі, шпинаті, листі салату та ін.
Жири омега-3
Дефіцит у харчуванні здорових
жирів, на думку медиків, також пришвидшує старіння. Жири омега-3 є дуже
важливими для гарної роботи мозку. їх брак може зумовлювати зниження пам'яті та
когнітивних здібностей.
Омега-3-жирні кислоти можна
знайти в таких продуктах, як лляна та кунжутна олії, лляне насіння, не смажені
горіхи, свіжий лосось, скумбрія, сардина, палтус, креветки.
Проте слід знати, що тваринні
жирні кислоти засвоюються гірше, ніж рослинні. Однак фахівці радять уживати і
ті й ті. Тому з метою отримання потрібної кількості омеги-3 потрібно трохи
скорегувати свій раціон за такими правилами:
- салати заправляйте горіховою, кунжутною чи лляною олією. У крайньому разі, підійде й маслинова;
- кілька разів на тиждень на столі має бути риба жирних і напівжирних сортів. До них можна віднести лосося, макрель, оселедець, сардину, форель, тунця та ін. Одна порція має становити 100—150 г будь-якої риби. Крім того, добре вживати в їжу морепродукти та ікру.
Правда, тут є один нюанс: риба
має бути свіжою, а не замороженою, а також не вирощеною на рибній фермі, бо
вміст омега-3 в ній безпосередньо залежить від її харчування. А на рибних
фермах рибу годують спеціальними кормами, які дуже відрізняються від
природного морського живлення. В основному це борошно й подібний комбінований
корм, а не морські рослини й планктон.
Відсутність звички готувати їжу самостійно
Ще одна помилка — небажання
готувати їжу самостійно, покладаючись на готову фасовану продукцію. Експерти
вказують на те, що готові закуски містять безліч різних добавок, солі та
жирів, що провокує підвищення кров'яного тиску й подальші проблеми зі
здоров'ям. Звичка готувати їжу самому з якісних органічних продуктів відіграє
важливу роль у запобіганні старінню. Багато людей її недооцінюють, вважають
фахівці.
Про ознаки гіповітамінозу та як з ним боротися розкаже стаття: "У вас гіповітаміноз, що робити?..."
Про ознаки гіповітамінозу та як з ним боротися розкаже стаття: "У вас гіповітаміноз, що робити?..."
Немає коментарів :
Дописати коментар