Добре відома народна прикмета: коли наприкінці квітня — на початку травня настають холоди, зацвітає черемшина. Цей ароматний квітучий кущ черемхи став окрасою рідного краю, оспіваний у багатьох народних піснях.
Плід черемхи — блискуча чорна ягода (кістянка), завбільшки з горошину, достигає наприкінці літа. Вона дуже терпка, аж набиває оскому. В Україні черемха росте на всій території.
Тоді птах обізвався до неї людським голосом: "Я — ангел ночі, Антипко, прилітаю сюди щоліта, щоб помилуватися цими квітами і понюхати їх пахощів. Я завжди чую твій плач. Ти — добра душа, і тому я хочу допомогти тобі. Слухай мою пораду, — казав далі голос. — До сходу сонця на Івана Купала облий свої очі росою з квітів черемшини — і ти прозрієш..."
Юнка щиро подякувала і в святий день зробила так, як радив ангел. А коли розплющилися очі й вона побачила свою красуню черемху, від радості закричала, а потім упала на коліна і почала молитися зі сльозами. Прибігли батьки, їхній радості не було меж. Донька розповіла їм, що Божий дар подарувала їй черемха...
Для приготування настою з кори візьміть 5 г подрібненої кори черемхи і запарте 200 мл окропу, дайте настоятися годину. Настій слід пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
Приготування настою із сухих плодів: висушені ягоди помістіть у термос і залийте склянкою окропу, дайте настоятися 2 години. Приймати слід по половині склянки 2 рази на день за півгодини до їди.
Для примочок і промивання використовуйте суміш квіток і листя черемхи, залитих водою кімнатної температури, з розрахунку одна чайна ложка суміші на склянку води. Настоювати 8 годин.
Усі ці лікувальні властивості черемхи здатні не просто полегшити перебіг багатьох хвороб, а й спинити їх прогресування. Враховуючи протипокази при застосуванні препаратів з черемхи, точно дотримуючись рецептури і дозування, можна позбутися багатьох недуг без застосування синтетичних лікарських препаратів.
Крім застосування черемхи в медицині, її ще використовують і в кулінарії. Із сушених ягід роблять ароматне борошно, яке потім використовують для приготування тортів, пирогів і тістечок. Слід підкреслити, що в ядрах кісточок, корі й часткою у листках та квітах виявлено ціаногенну сполуку амігдалін, що розпадається на синильну кислоту (сильну отруту). Споживання значної кількості товчених плодів може спричинити загальне нездужання і блювоту. Визначний український фітотерапевт І. М. Носаль радив не товкти сушені плоди для начинки пирогів, а розмочувати їх у теплій воді, а черемхове борошно додавати у тісто лише для ароматизації у невеликій кількості. А ось зі стиглих ягід виходить відмінне, багате вітамінами варення, яке навряд чи когось залишить байдужим. Щоб приготувати варення, слід нарвати стиглих ягід, промити їх водою і покласти в емальовану каструлю, досипати 1,2 кг цукру і долити 0,6 л води. Поставити на вогонь. Після того як це закипіло, варити на слабкому вогні, допоки варення не загусне. Потім розкласти готове у стерилізовані скляні банки і закрутити кришками. Зберігати у прохолодному темному місці не більш ніж рік.
Про деякі лікувальні властивості черемші можна прочитати в даній статті.
Плід черемхи — блискуча чорна ягода (кістянка), завбільшки з горошину, достигає наприкінці літа. Вона дуже терпка, аж набиває оскому. В Україні черемха росте на всій території.
Легенда про черемху
Досі в Карпатах популярна легенда про те, що в одного селянина народилася незряча донька. Вона зростала в саду, прислухалася до співу пташок, вдихала запахи різних квітів. Але найбільше полюбила куш білої красуні черемшини.
Одного разу влітку дівчина задрімала у садку й ніби відчула, як на гілочку черемшини прилетів великий птах. Він щоночі прилітав і нюхав квіти черемхи, а того разу серед ночі дзвінко чхнув. Дівчина трохи збентежилася, але, наважившись, вигукнула: "На здоров'я!"Тоді птах обізвався до неї людським голосом: "Я — ангел ночі, Антипко, прилітаю сюди щоліта, щоб помилуватися цими квітами і понюхати їх пахощів. Я завжди чую твій плач. Ти — добра душа, і тому я хочу допомогти тобі. Слухай мою пораду, — казав далі голос. — До сходу сонця на Івана Купала облий свої очі росою з квітів черемшини — і ти прозрієш..."
Юнка щиро подякувала і в святий день зробила так, як радив ангел. А коли розплющилися очі й вона побачила свою красуню черемху, від радості закричала, а потім упала на коліна і почала молитися зі сльозами. Прибігли батьки, їхній радості не було меж. Донька розповіла їм, що Божий дар подарувала їй черемха...
Черемха та її корисні властивості
У роки Другої світової війни у багатьох військових шпиталях успішно застосовували цвіт і ягоди цієї рослини для лікування ран та очних хвороб. Настоянку на горілці використовували при фурункульозі й туберкульозі легень. При зубному болю, коли у зубі з'явилася дірка, знахарі радили покласти в утворену порожнину цілу ягоду черемхи і тримати її там не більш ніж півгодини. У народній медицині черемшину цінують як лікувальну рослину. Настій кори — чудовий сечогінний, потогінний і протигарячковий засіб. Настій листків і квіток застосовують зовнішньо для примочок і промивань при запальних захворюваннях очей (кон'юнктивітах, блефаритах, кератитах). Її ягоди — гарний в'яжучий засіб. Вони лікують діарею, ентерити, регулюють функцію шлунково-кишкового тракту, допомагають від застуди і кашлю, при різних лишаях. Зі свіжих квіток готують водний настій для лікування більма. На очі накладають теплі примочки, і це допомагає. Відваром листя і пагінців можна лікувати рани, а при ангіні полоскати горло. У місцях масового розростання черемхи місцеве населення начиняє її ягодами пироги, додає черемхове борошно у тісто. Дуже оригінальний на смак кисіль із черемхового борошна (перемелюють сушені ягоди разом з кісточками) — виходить чудовий десерт із мигдальним ароматом.Сировина з черемхи
Кора черемхи має потогінну властивість; використовується як сечогінний засіб; збиває високу температуру; лікує ревматизм; вбиває воші; лікує запалення сечостатевої системи та венеричні хвороби.
Листя черемхи, як і плоди, використовують при проносі як закріплювальний засіб; через велику кількість вітаміну С, що міститься в них, листки мають загальнозміцнювальну і вітамінну дію, допомагають боротися з авітамінозом; застосовують як протикашлевий засіб; полегшують перебіг туберкульозу та бронхіту; зовнішньо використовують для лікування фурункульозу; настоєм з листя черемхи можна полоскати ротову порожнину при карієсі та стоматиті.
Квіти черемхи мають протизапальну дію; є відмінним ранозагоювальним засобом; використовують для примочок на очі при запаленні слизової оболонки; як протимікробний засіб; у давнину їх активно використовували як прекрасний протизаплідний засіб; знімають біль при подагрі та ревматизмі.
Усі частини черемхи використовуються як гарний протимікробний засіб; зміцнюють капіляри; заспокійливо діють на нервову систему.Якщо в кімнаті на півгодини поставити букет квітучої черемхи, повітря буде дезінфіковане, а багато комах просто покинуть це приміщення, у тому числі мухи, таргани, блохи, завдяки наявності в рослині активних речовин (альдегідів, синильної кислоти), які діють досить агресивно. А тому при її застосуванні для лікування різних хвороб слід знати, у яких випадках черемху не використовують і коли має вона досить серйозні протипокази.
Листя черемхи, як і плоди, використовують при проносі як закріплювальний засіб; через велику кількість вітаміну С, що міститься в них, листки мають загальнозміцнювальну і вітамінну дію, допомагають боротися з авітамінозом; застосовують як протикашлевий засіб; полегшують перебіг туберкульозу та бронхіту; зовнішньо використовують для лікування фурункульозу; настоєм з листя черемхи можна полоскати ротову порожнину при карієсі та стоматиті.
Квіти черемхи мають протизапальну дію; є відмінним ранозагоювальним засобом; використовують для примочок на очі при запаленні слизової оболонки; як протимікробний засіб; у давнину їх активно використовували як прекрасний протизаплідний засіб; знімають біль при подагрі та ревматизмі.
Усі частини черемхи використовуються як гарний протимікробний засіб; зміцнюють капіляри; заспокійливо діють на нервову систему.Якщо в кімнаті на півгодини поставити букет квітучої черемхи, повітря буде дезінфіковане, а багато комах просто покинуть це приміщення, у тому числі мухи, таргани, блохи, завдяки наявності в рослині активних речовин (альдегідів, синильної кислоти), які діють досить агресивно. А тому при її застосуванні для лікування різних хвороб слід знати, у яких випадках черемху не використовують і коли має вона досить серйозні протипокази.
Протипокази до використання черемхи
У малих кількостях вона, звичайно, не зашкодить, але регулярне застосування може спровокувати закрепи (черемха має кріпильну, в'яжучу властивість); геморой; перервати вагітність (синильна кислота може зашкодити дитині). Ця сполука здатна викликати отруєння і в тому випадку, якщо безконтрольно споживати черемшину у великих кількостях, тому батьки повинні бути дуже пильними, коли дитина надто захоплюється цими ягодами. Гіпертонікам не рекомендують тривалий час вдихати запах квітів черемхи — це може спричинити звуження кровоносних судин і призвести до знепритомнення. Не можна захоплюватися черемхою і тим, хто планує зачати дитину, бо вона має протизаплідні властивості.Черемха: рецепти
Плоди можна вживати свіжими, а для тривалого зберігання їх потрібно висушити і змолоти на борошно. З плодів черемхи готують настій, який допомагає при таких захворюваннях, як ентерити, коліти і дизентерія. А ось настій з кори черемхи володіє сечогінною і протигарячковою дією. Настоєм з листя можна лікувати запалення очей і робити примочки. Цілющі властивості черемхи знайшли своє застосування і в гінекології, де застосовують відвар її кори і за допомогою спринцювання лікують запалення сечостатевої системи та венеричні хвороби.
Для того, щоб приготувати відвар черемхи звичайної, слід столову ложку подрібнених плодів залити склянкою води і прокип'ятити 20 хвилин. Отриманий відвар слід процідити і пити тричі на день по півсклянки.Для приготування настою з кори візьміть 5 г подрібненої кори черемхи і запарте 200 мл окропу, дайте настоятися годину. Настій слід пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
Приготування настою із сухих плодів: висушені ягоди помістіть у термос і залийте склянкою окропу, дайте настоятися 2 години. Приймати слід по половині склянки 2 рази на день за півгодини до їди.
Для примочок і промивання використовуйте суміш квіток і листя черемхи, залитих водою кімнатної температури, з розрахунку одна чайна ложка суміші на склянку води. Настоювати 8 годин.
Усі ці лікувальні властивості черемхи здатні не просто полегшити перебіг багатьох хвороб, а й спинити їх прогресування. Враховуючи протипокази при застосуванні препаратів з черемхи, точно дотримуючись рецептури і дозування, можна позбутися багатьох недуг без застосування синтетичних лікарських препаратів.
Крім застосування черемхи в медицині, її ще використовують і в кулінарії. Із сушених ягід роблять ароматне борошно, яке потім використовують для приготування тортів, пирогів і тістечок. Слід підкреслити, що в ядрах кісточок, корі й часткою у листках та квітах виявлено ціаногенну сполуку амігдалін, що розпадається на синильну кислоту (сильну отруту). Споживання значної кількості товчених плодів може спричинити загальне нездужання і блювоту. Визначний український фітотерапевт І. М. Носаль радив не товкти сушені плоди для начинки пирогів, а розмочувати їх у теплій воді, а черемхове борошно додавати у тісто лише для ароматизації у невеликій кількості. А ось зі стиглих ягід виходить відмінне, багате вітамінами варення, яке навряд чи когось залишить байдужим. Щоб приготувати варення, слід нарвати стиглих ягід, промити їх водою і покласти в емальовану каструлю, досипати 1,2 кг цукру і долити 0,6 л води. Поставити на вогонь. Після того як це закипіло, варити на слабкому вогні, допоки варення не загусне. Потім розкласти готове у стерилізовані скляні банки і закрутити кришками. Зберігати у прохолодному темному місці не більш ніж рік.
Про деякі лікувальні властивості черемші можна прочитати в даній статті.
Немає коментарів :
Дописати коментар