вівторок, 2 лютого 2016 р.

Як спати, щоб виспатися?

Жартівливий вислів «Краще переїсти, чим не доспати» зовсім не позбавлений ​​здорового глузду. Якщо переїдання спочатку загрожує тільки проблемами з травленням і зайвими кілограмами, то хронічне недосипання може стати причиною не тільки занепаду сил, а й серйозних психосоматичних розладів, що призводять до збою роботи всього організму.
Одне з останніх досліджень американських вчених вказує на те, що регулярне недосипання збільшує резистентність (стійкість) клітин до інсуліну і провокує цукровий діабет. А там, де діабет, там, як відомо, - порушення в роботі практично всіх систем організму. Не кажучи вже про те, що погано висипаючись, ми перестаємо подобатися собі в дзеркалі: тьмяний сіруватий відтінок шкіри, «поєднується» з мішками і синьцями під очима, набрякле обличчя, - яка вже тут краса!
Але про те, що значить спати правильно, мало хто з нас здогадується.

Перед сном

До такої делікатної справи, як підготовка до сну, можна ставитися легковажно. Теплого душу і вправ з TV-пультом, повірте, тут недостатньо. Якраз навпаки: як Булгаков радив не читати радянських газет на ніч, так і сучасні психотерапевти радять перед сном не вмикати телевізор. Небажаний перегляд навіть позитивних, розважальних програм, не кажучи вже про кримінальні серіали і хроніки пригод за день.
Увечері краще захистити себе від інформаційного потоку - хоча б тому, що мозок повинен налаштуватися на відпочинок. Кращим варіантом... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар