суботу, 22 листопада 2014 р.

Дієтичне харчування при туберкульозі

При різних формах туберкульозу призначають лікувальну дієту №11. Дієта використовується для покращення процесів обміну і відновлення тканин, підвищення загального імунітету.
Особливістю даної дієти є питома вага білка в раціоні. Типове правильне харчування передбачає співвідношення основних складників (білків, жирів, вуглеводів) як 1:1:4. Для дієти №11 цей показник інший – 2:1:4. Як бачимо збільшена частка білків, які в раціоні виконують функцію будівельного матеріалу. Цей пов’язано з посиленим розпадом цього компоненту а також погіршенням його засвоювання.

Як джерело білка можна порекомендувати молоко, кефір, сметана і сир. Проте ці продукти мають мати невисокий вміст жиру, який додатково навантажує травну систему і сприятиме розвитку атеросклерозу. Хорошими білоквмісними продуктами є риба, яйця, дієтичні сорти мяса, домашня птиця. Як і для всіх дієт рекомендовано подавати страви у вареному, тушеному або печеному вигляді. Розрахунок загальної кількості... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар