При різних формах
туберкульозу призначають лікувальну дієту №11. Дієта використовується для
покращення процесів обміну і відновлення тканин, підвищення загального
імунітету.
Особливістю даної
дієти є питома вага білка в раціоні. Типове правильне харчування передбачає
співвідношення основних складників (білків, жирів, вуглеводів) як 1:1:4. Для дієти №11 цей показник інший – 2:1:4.
Як бачимо збільшена частка білків, які в раціоні виконують функцію будівельного
матеріалу. Цей пов’язано з посиленим розпадом цього компоненту а також
погіршенням його засвоювання.
Як джерело білка
можна порекомендувати молоко, кефір, сметана і сир. Проте ці продукти мають
мати невисокий вміст жиру, який додатково навантажує травну систему і сприятиме
розвитку атеросклерозу. Хорошими білоквмісними продуктами є риба, яйця,
дієтичні сорти мяса, домашня птиця. Як і для всіх дієт рекомендовано подавати
страви у вареному, тушеному або печеному вигляді. Розрахунок загальної
кількості білка – 1-2 г/кг маси тіла.
Вміст жирів
залишається таким самим, проте слід остерігатися тугоплавких жирів (баранячий,
яловичий). Досить корисними будуть лляна та оливкова олія. Риб’ячий жир володіє додатково ще й
антиоксидантними властивостями. Бажано вживати 1 г/кг маси.
Частка вуглеводів
в раціоні також не потребує певних коректив. Найбільш корисні каші, які містять
велику кількість клітковини і мають достатню енергетичну цінність. Варення,
бісквіти, печиво також варто споживати, проте в невеликих кількостях. Мед
додатково сприятиме покращенню сну і підвищенню імунітету. Розраховувати слід в
середньому – 7-8 г/кг маси тіла людини.
Обовязково треба
слідкувати за достатньою кількість вітамінів. Насамперед це стосується вітаміну
С, яким багаті цитрусові, смородина, шипшина (300 мг на добу). До того ж
натуральні продукти краще засвоюються ніж таблетки. Вітамін А, якого достатньо
в оліях і моркві, сприятиме поліпшенню регенерації слизових оболонок. Вітаміни
групи В, беруть активну участь в процесах обміну, в тому числі і білка. Їх
джерелом є свіжі овочі, м’ясо, висівки.
Важливо також
достатньо збагачувати дієту мінеральними солями, яких є достатньо в
сухофруктах, горіхах, яйцях, творозі і твердих сортах сиру.
Загальна
енергетична цінність раціону повинна вкладатися в межі від 2500 до 4000 ккал.
Такий широкий діапазон зумовлений індивідуальним підбором дієти, а також з
врахуванням активності хвороби та відповідного режиму. Правильно розрахувати
енергетичні показники різних продуктів допоможуть спеціальні довідники, які
можна легко знайти в інтернеті або придбати в книжкових магазинах.
Немає коментарів :
Дописати коментар