Білі перетинки, що розділяють зерна граната, не викидайте - вони допомагають позбутися стану тривоги, збудження, безсоння.
Гранатовий сік вживають як заспокійливий засіб, застосовують, для тампонів і примочок при геморої, при хворобах горла, а варений з медом — для лікування поліпів у носі.
Сік часто вживають як засіб, що м'яко тонізує, підвищуючи працездатність, тобто він корисний і здоровим людям. За умови регулярного вживання знижується кров'яний тиск, він допомагає при недокрів'ї та ракових захворюваннях, його застосовують при гіпертонічних кризах.
Насіння плодів граната широко використовується і в свіжому вигляді, і як приправа до різних страв і соусів.
При купівлі гранатів слід вибирати великі, блискучі плоди, важкі для свого розміру. Вони не повинні мати пошкоджень і бути коричневими на кінці. Цілі фрукти можна зберігати в прохолодному, сухому й добре провітрюваному місці протягом 1-2 місяців. Плоди граната можна заморозити на досить тривалий час. Для цього потрібно просто покласти цілий фрукт в щільний пакет для заморозки і зберігати. Рубінові насіннячка також можна заморожувати в щільно закритому мішку рік. Свіжий гранатовий сік можна зберігати в холодильнику 2-3 дні.
Гранатовий сік вживають як заспокійливий засіб, застосовують, для тампонів і примочок при геморої, при хворобах горла, а варений з медом — для лікування поліпів у носі.
Сік часто вживають як засіб, що м'яко тонізує, підвищуючи працездатність, тобто він корисний і здоровим людям. За умови регулярного вживання знижується кров'яний тиск, він допомагає при недокрів'ї та ракових захворюваннях, його застосовують при гіпертонічних кризах.
Соком успішно лікують опіки. Розведеним кип'яченою водою соком (1:10—15) змочують площу опіку, потім присипають уражену ділянку порошком із сухого навколоплідника (стінка всередині плоду рослини, навколо зернят) і залишають відкритим. На обпаленій поверхні створюється кірка, під якою швидко йде загоєння без нагноєння та ускладнень. Цей спосіб лікування опіків клінічно перевірений на багатьох хворих.
Гранатовий сік, зварений з медом до стану мазі, використовується як очні краплі й усуває жовтизну в білках та гнійні утворення. Та ж мазь допомагає від висипки, що з'являється на яснах.- При схильності до набряків, при застої жовчі: як сечогінний та жовчогінний засіб бажано вживати по 80 мл гранатового соку.
- При цукровому діабеті пити по 100-200 мл соку фаната з 1 столовою ложкою меду 3 рази на день. Рекомендується вживати в їжу плоди кислих і кисло-солодких сортів.
- При цинзі, лихоманці, запаленнях шлунка й кишечника та як освіжаючий напій вживають по 50 мл соку плодів граната 4 рази на день за 20 хвилин до їди.
- При порушенні менструального циклу: щоб змусити яєчники виробляти гормони естрогени в чіткій відповідності з місячним графіком, у перші 7-10 днів кожного циклу (якщо він збився, то в перші 7-10 днів місяця) слід випивати по склянці гранатового соку.
- При підвищеній температурі, нежиті, болю в горлі: рекомендується випити склянку гранатового соку (можна додати меду за смаком або змішати із солодким яблучним чи морквяним соком).
- Насіння плодів граната має гормонотропну дію, тому зерна корисно з'їдати разом з кісточками. У висушених кісточках містяться олії, які відновлюють гормональний баланс в організмі. При гормональних порушеннях вживання гранатових кісточок сприяє гормональній активності, відновлює гормональний баланс в організмі, знімає біль голови, підвищений тиск і дратівливість в клімактеричний період. Чоловікам і жінкам, які мають гормональні порушення, а також незадоволені своїми сексуальними можливостями, дуже радимо скористатися цілющими властивостями гранатів. Зміни на краще гарантуються.
- Висушені кісточки корисні при важкому перебігу клімаксу. І не тільки жінкам. Чоловіки в певному віці теж можуть перевірити цей рецепт на собі. Для цього можна щодня з'їдати половинку граната або випивати склянку розбавленого водою гранатового соку з кісточками.
- Білі перетинки, що розділяють зерна граната, не викидайте — сушіть і додавайте їх в чай. Вони допомагають врівноважити нервову систему, зняти тривогу, збудження, позбавлять безсоння.
- Підсмажене насіння граната в суміші з насінням опійного маку вважають досить ефективним засобом при дизентерії, проносах, кашлі.
- Насіння плодів у суміші з медом застосовують у вигляді мазі при запаленні нігтьового ложа, гнійних виразках, хворобах вуха й носа — 1 столову ложку сухого насіння подрібнити в млинку для кави, змішати з 1 столовою ложкою меду, ретельно розтерти. Мазь допомагає при зубному болі та болі у вухах. Це добра мазь для внутрішнього вуха.
- Настій насіння застосовують при набряках, жовтяниці та як засіб, що збуджує апетит. 1 столову ложку подрібненого насіння залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити й вживати по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день до їди. Його застосовують для полоскання горла при ангіні.
- Шкірка плодів використовується як в'яжучий та глистогінний засіб, що обумовлено наявністю алкалоїдів і дубильних речовин. Поліфеноли шкірки ефективно пригнічують ріст дизентерійної палички.
- При кровотечі ясен: змішати в рівних частинах (за вагою) шкірку плодів граната, коріння живокосту, траву горця перцевого, квітки календули й ромашки аптечної. Столову ложку суміші залити 2 склянками води, варити в закритому посуді на слабкому вогні 5 хвилин, настоювати, закутавши, 2 години, процідити. Використовувати для полоскань порожнини рота 5 разів на день. Курс лікування - 10 днів.
- При нежиті змішати в частинах (за вагою) порошки: шкірки плодів граната — 1, кори верби білої — 1,5, кори дуба — 0,5. Столову ложку суміші залити 250 мл окропу, настоювати в закритому посуді на киплячій водяній бані 15 хвилин, охолодити при кімнатній температурі 45 хвилин, процідити. Вживати по 60 мл 3-4 рази на день перед їдою. Настій має в'яжучу дію, тому рекомендується в цей день їсти більше овочів і фруктів.
- При кишковому розладі: 3 столові ложки гранатових шкірок залити склянкою окропу в емальованій каструлі та нагрівати півгодини під кришкою на повільному вогні охолодити, процідити, осявати по 0,25 склянки 3 — 4 на день.
- При гострому ентериті (запаленні тонкої кишки) вживати 3 рази на день до їди 1-2 чайні ложки відвару зі шкірки плодів граната: 5 г подрібненої в порошок шкірки на 100 мл води.
- При хронічному кашлі використовують настій шкірки граната: 1 столову ложку шкірки граната заварити 1 склянкою окропу в закритій ємності. Настоювати шкірку піц кришкою, поки вода не завариться в рожевий колір. Пити теплим протягом дня по 1 склянці.
- Застосування при шкірних захворюваннях: при жирній шкірі, вуграх або гнійних висипах корисна маска зі суміші злегка підсмаженої товченої шкірки граната з вершковим маслом або оливковою олією. Зберігати в холодильнику й наносити на шкіру не частіше 2 разів на тиждень.
- При запальних і ранозагоювальних (тріщини, подряпини, опіки) процесах добре допомагає відвар зі шкірки плодів: 5 г подрібненої шкірки заварюють 100 мл води, проціджують і вживають по 1 — 2 чайні ложки до їди 3 рази на день. Цілющу властивість має і олія зі шкірки граната. Щоб її приготувати, потрібно заповнити чверть баночки шкіркою, залити оливковою олією і 2 тижні настоювати в прохолодному темному місці, після чого олія готова до вживання. Пошкоджене місце потрібно змащувати перед сном. Прискорює загоєння навіть великих ран така настоянка: столову ложку порошку шкірки плодів граната залити 100 г спирту, настояти 7 днів, періодично струшувати і процідити. Настоянку змішати в рівних частинах за об'ємом з водою і гліцерином. Змащувати рани.
- Олія гранатових кісточок — ефективна пом'якшувальна речовина і неймовірно багата антиоксидантами. Також діє як протизапальний засіб. Олія гранатових кісточок є чудовим засобом для догляду за сухою шкірою і шкірою в стадіях зрілості й старіння, оскільки робить її еластичнішою, підтягує шкірні тканини та зменшує зморшки. Ця олія здатна поліпшити колір обличчя, зробити шкіру гладкою і наситити її необхідними речовинами. Вона також має регенеруючі властивості. Здатна допомогти загоєнню ушкоджень шкіри, зняти шкірні запалення.
- Будьте уважні! Шкірка граната містить невелику кількість дуже отруйних речовин — алкалоїдів. Ніколи не слід перевищувати дозування відварів, інакше гарантовані підвищення тиску, запаморочення, погіршення зору й судоми. Крім того, органічні кислоти соку граната можуть зруйнувати зубну емаль. Тому завжди розбавляйте сік водою. Сік граната протипоказаний при гострому нефриті та гепатиті, панкреатиті, гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразці шлунку. Вживання плодів граната вважається шкідливим для осіб з хронічними закрепами, при наявності геморою. Закреп, що виникає після соку граната, сприяє кровотечі після акту дефекації.
- Гранатовий сік також непоганий косметичний засіб. Його можна використовувати як лосьйон при жирній, пористій шкірі. Омолоджуючу дію на шкіру забезпечують кислоти, що містяться в соку. Сік граната, завдяки своєму унікальному вітамінному складу, надає хорошу косметичну дію на шкіру як маски для обличчя. Найпростіша маска підійде для будь-якого типу шкіри. Змішайте 1 чайну ложку соку граната і 1 чайну ложку сметани. Нанесіть суміш на обличчя на 10—15 хвилин, після чого змийте теплою водою.
- Гранатові маски активно застосовуються в косметології для знищення пігментних плям, веснянок, вугрів, відбілювання обличчя, зміцнення нігтів і росту волосся. Гранатовий сік здатний пришвидшити обмін речовин, а змішаний зі сметаною в пропорції 1:3 при щоденному використанні наситить шкіру обличчя і збереже її молодість.
- Суміш гранатового соку та солі — очищувальний скраб для обличчя. Він ефективно допомагає боротися з висипом вугрів. При жирній шкірі, вуграх або гнійних висипаннях — часто це буває у підлітків, і це велика проблема та трагедія — добре зробити маску з подрібненої і злегка підсмаженої шкірки граната з маслом або оливковою олією, додавши в суміш кілька крапель гранатового соку. Зберігайте суміш в холодильнику і наносіть на шкіру не частіше 2 разів на тиждень.
Насіння плодів граната широко використовується і в свіжому вигляді, і як приправа до різних страв і соусів.
При купівлі гранатів слід вибирати великі, блискучі плоди, важкі для свого розміру. Вони не повинні мати пошкоджень і бути коричневими на кінці. Цілі фрукти можна зберігати в прохолодному, сухому й добре провітрюваному місці протягом 1-2 місяців. Плоди граната можна заморозити на досить тривалий час. Для цього потрібно просто покласти цілий фрукт в щільний пакет для заморозки і зберігати. Рубінові насіннячка також можна заморожувати в щільно закритому мішку рік. Свіжий гранатовий сік можна зберігати в холодильнику 2-3 дні.
Немає коментарів :
Дописати коментар