Консервативне лікування засобами фітотерапії дає значні, часом несподівані ефекти і не лише повертає здоров'я, а й відновлює на тривалий час працездатність. Лікування проводиться при домінуванні окремих симптомів чи ускладнень. Лікування хвороби Крона народними засобами значно полегшує хворобливий стан і підтримує тривалу стадію ремісії. Адже хвороба Крона має хронічну форму. Її можна тримати під контролем за умови зміни способу життя.
Стан товстої кишки, крім хронічних закрепів, спричиняє застій крові та енергії в ділянці малого таза. їх провокують малорухливий спосіб життя, сидяча робота, брак гармонійного і сексуального життя і т. ін. У зв'язку з цим слід звернути увагу на відповідні сфери свого життя, зайнятися лікувальною гімнастикою і виконувати вправи, що знімають застійні явища в тазі. Слід відмовитися від дуже обтислого одягу, який порушує кровообіг і тим самим посилює застій у малому тазі.
Народні рецепти
У разі глибокого ураження слизової оболонки товстої кишки з кровотечею відвар кореневища з коренями родовика лікарського (10 г заливають 100 мл води, кип'ятять 10 хвилин на малому вогні) використовують для вживання всередину та для клізм. Дітям молодшого віку дають по чайній — столовій ложці 3-4 рази на день, старшого — по 50 мл, дорослим — по 100 мл відвару 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди. Кількість відвару для клізм має від-1 повідати віку дитини.
Родовик вбиває бактерії, справляє в'яжучу, протизапальну,кровоспинну, протибольову дії. При тяжких виснажливих проносах пропонують такі лікарські засоби:
При кишковій кровотечі та анемії ми користуємося такими сумішами і композиціями
Корисним для кишечника буде такий рецепт: взяти 100 г інжиру, 200 г кураги, 150 г чорносливу. Розмочити все в теплій воді, перемолоти на м'ясорубці. Додати 100 мл соку алое, 100 г меду. Усі інгредієнти змішати, зберігати в холодильнику, вживати перед сном 3 столові ложки суміші, запиваючи відваром насіння льону (столова ложка на 200 мл води).
Цей рецепт особливо корисний для людей похилого віку, схильних до закрепів, що мають тривалі запальні процеси слизової товстої кишки, які можуть сприяти утворенню поліпів (про це можна довідатися через появу папілом під пахвами).
Одночасно з фітопрепаратами рекомендують уживати мумійо. Уразі курсового використання (100 — 200 мг на 1 кг маси тіла) муміє сприяє нормалізації структури слизової оболонки товстої кишки, зменшенню дистрофічних проявів, поліпшенню синтезу глікогену, білків, жирів у печінні, виявляє неспецифічну стимуляцію відновлювальних процесів, антигістамінні властивості, що дуже важливо при виразкових процесах. коли активація гістаміну відіграє суттєву патогенетичну роль.
Для зменшення гострих запальних змін у товстій кишці в разі тривалої локалізації ураження Роблять мікроклізми з риб'ячого жиру, обліпихової та шипшинової олій, до складу яких входять каротиноїди, токофероли. Вони стимулюють біосинтетичну активність клітин, посилюють відновлення ділян°к тканини, ушкодженої Слідок запалення. Кращого ефекту можна досягти, змішуючи олії з морквяним соком у співвідношенні 1:5.
Для звільнення кишок від токсинів і токсичних метаболітів призначають очисні клізми. Їх слід робити щоденно о 5-7 год. Протягом 7-10 днів. Добре допомагає і квашена капуста, яка містить молочнокислі бактерії, що поліпшують моторику кишечника, сприяють виведенню з організму надлишків холестерину. Сік квашеної капусти п'ють теплим по 100 мл 2-3 рази на день до їди — при хворобах печінки, жовчного міхура і холангіогепатиті, а при геморої (особливо, коли хвороба супроводжується закрепами і кровотечами) — до 2 склянок за прийом.
При закрепах рекомендують вживати чорнослив, салат із варених буряків, свіжий одноденний кефір, кисле молоко, висівки.
Лікування хвороби Крона потребує величезної наполегливості, терпіння та суворого дотримання дієти. З раціону вилучають солені, гострі, копчені, жирні страви. Пацієнти з хворобою Крона не можуть нормально переробляти жири. Тож найкраще відмовитися від жирної їжі.
У дієті значно обмежують або повністю вилучають з неї макаронні, хлібобулочні вироби, солодощі, сметану, м'ясо жирних сортів, рибу та сир. З раціону виводять будь-які скоростиглі продукти (парникові овочі, фрукти), вирощені з використанням антибіотиків і гормональних препаратів бройлерні кури, а також деякі продукти тривалого зберігання і швидкого приготування, бездріжджовий хліб. Забороняють м'ясо та рибу жирних сортів, м'ясні та рибні бульйони, грибні відвари, смажені страви та приправи, продукти, багаті на холестерин (мозок, печінка, серце, нирки, яєчні жовтки), торти, шоколад, какао, морозиво, а також щавель, шпинат.
Слід мати на увазі, що при хронічному запаленні кишечника загострення хвороби може спричинити стресова ситуація. Тому слід освоювати різну техніку розслаблення, щоб навчитися зменшувати руйнівні наслідки стресу на ваше здоров'я.
Родовик вбиває бактерії, справляє в'яжучу, протизапальну,кровоспинну, протибольову дії. При тяжких виснажливих проносах пропонують такі лікарські засоби:
- Корені з кореневищами родовика лікарського — 600 г; дубові гали — 200 г; листки первоцвіту весняного — 100 г, трава парила звичайного —100 г.
- Кореневища перстачу прямостійного — 500 г; дубова кора — 200 г; трава медунки лікарської — 100 г; трава споришу звичайного —100 г.
- Корені з кореневищами родовика лікарського — 400 г; кореневища перстачу прямостійного — 200 г; корені герані лучної — 200 г; корені з кореневищами синюхи блакитної — 100 г; корені з кореневищами гравілату міського — 100 г; плоди глоду колючого — 100 г. Півтори столові ложки суміші заливають 300 мл води, витримують на водяній бані 15 хвилин, настоюють до охолодження, проціджують. Вживають по 50-100 мл 4-5 разів на добу. Прийом лікарських засобів чергують потижнево. Курс лікування — 5-12 місяців з перервою щомісяця на 5-10 днів.
У народній медицині як протипроносний засіб використовують траву злинки канадської, зібраної під час цвітіння: столову ложку сухої трави заливають 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Вживають по 2 столові ложки 5-6 разів на день. У хворих зменшуються пронос, запалення, зневоднення організму та інтоксикація.
Відновленню нормальної мікрофлори безпосередньо в товстій кишці сприяють мікроклізми (по 50 мл) з відвару трави череди трироздільної, ромашки лікарської, шавлії лікарської, коренів солодки голої, листків евкаліпта кулястого і квіткових кошиків нагідок лікарських у співвідношенні 1:1:2:2:2:2.2 столові ложки суміші заливають 200 мл води, настоюють годину, витримують на водяній бані 30 хвилин, знову настоюють 40 хвилин, проціджують. Відвар має антимікробну активність щодо стафілокока, кишкової і синьогнійної палички, протея та деяких інших мікроорганізмів, виявляє протизапальну дію.При кишковій кровотечі та анемії ми користуємося такими сумішами і композиціями
- Корені з кореневищами родовика лікарського — 500 г; трава еспарцету піщаного — 400 г; дубові гали — 300 г; трава кропиви дводомної — 200 г.
- Кореневища перстачу прямостійного — 500 г; плоди смородини чорної — 300 г; листки подорожника великого — 200 г; трава парила звичайного — 100г.
- Корені з кореневищами родовика лікарського — 500 г; корені з кореневищами гравілату міського — 400 г; кореневища перстачу прямостійного — 300 г; плоди шипшини коричної — 300 г; листки кропиви дводомної — 200 г; трава деревію звичайного — 200 г.
- При кровотечі та анемії відвари і композиції чергують по два тижні. Відвари п'ють по 50 100 — 150 мл 2-5 разів на день. Курс лікування 2 — 3 місяці. У пізньоосінні місяці, зимові та рано навесні, коли їжа збіднена вітамінами і немає садовини та городини, проводять лікування потижнево.
- При гострому болю в кишечнику готують відвар з рівної кількості насіння ганусу, чорнушки і перцевої м'яти, додати 0,5 чайної ложки олії чорнушки. Випити цей відвар теплим, а потім розтерти місце локалізації гострого болю олією чорнушки.
- При сильному метеоризмі і здутті живота рекомендують змішати 100 г меленої чорнушки і 75 г тростинного цукру (коричневого). Вживати вранці й увечері, запиваючи водою, по чайній ложці цієї суміші. Курс — 7 днів. Паралельно накладати компрес з олії чорнушки і яблучного оцту на живіт.
- Змішати рівну кількість меленого насіння чорнушки, перцевої м'яти і насіння кропу та додати 3-7 крапель олії чорнушки. Випити цей відвар, підсолодивши його медом.
- Для зменшення метеоризму використовують ганусову (1-2 краплі на грудочці цукру), лавандову (3-5 крапель на грудочці цукру) олію, активоване вугілля по 0,2-0,5 г.
- Сприяє зменшенню утворення газів у кишечнику, спазмів і болю така суміш: взяти по 20 г плодів фенхелю звичайного, кореневище аїру тростинного, кореневище з коренями валеріани лікарської, трави м'яти перцевої та 30 г квіткових кошиків ромашки лікарської. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти годину в закритому посуді. Вживати по 100 мл 3 рази на день за годину після їди.
- При запаленні слизових оболонок для їх відновлення добрий ефект дає чай, приготовлений із суміші деревію, калгану, подорожника та ромену, взятих у рівних частинах. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу і настоювати 20 хвилин. Пити по склянці тричі надень.
- Також буде помічний чай, приготовлений із такої суміші: медунка лікарська 40 г, насіння льону — столова ложка, корінь живокосту — столова ложка, шипшина (плоди) — 100 г. 1,5 столової ложки подрібненої суміші заливають 1 л окропу, настояти 20 хвилин. Пити по 100 мл 3 рази на день до їди.
Дієта і харчові рекомендації
Застосування при хворобі Крона народних засобів сприяє ефективній профілактиці та відновленню ушкоджених тканин шлунково-кишкового тракту. Варто врахувати й те, що ви зміцнюєте імунітет, а не пригнічуєте його, як це роблять різні медикаменти. Безконтрольний прийом антибіотиків згубно діє на кишкову мікрофлору, кишкову паличку, біфідобактерії та інші корисні бактерії, яких у кишечнику налічується близько 400 видів.Корисним для кишечника буде такий рецепт: взяти 100 г інжиру, 200 г кураги, 150 г чорносливу. Розмочити все в теплій воді, перемолоти на м'ясорубці. Додати 100 мл соку алое, 100 г меду. Усі інгредієнти змішати, зберігати в холодильнику, вживати перед сном 3 столові ложки суміші, запиваючи відваром насіння льону (столова ложка на 200 мл води).
Цей рецепт особливо корисний для людей похилого віку, схильних до закрепів, що мають тривалі запальні процеси слизової товстої кишки, які можуть сприяти утворенню поліпів (про це можна довідатися через появу папілом під пахвами).
Одночасно з фітопрепаратами рекомендують уживати мумійо. Уразі курсового використання (100 — 200 мг на 1 кг маси тіла) муміє сприяє нормалізації структури слизової оболонки товстої кишки, зменшенню дистрофічних проявів, поліпшенню синтезу глікогену, білків, жирів у печінні, виявляє неспецифічну стимуляцію відновлювальних процесів, антигістамінні властивості, що дуже важливо при виразкових процесах. коли активація гістаміну відіграє суттєву патогенетичну роль.
Для зменшення гострих запальних змін у товстій кишці в разі тривалої локалізації ураження Роблять мікроклізми з риб'ячого жиру, обліпихової та шипшинової олій, до складу яких входять каротиноїди, токофероли. Вони стимулюють біосинтетичну активність клітин, посилюють відновлення ділян°к тканини, ушкодженої Слідок запалення. Кращого ефекту можна досягти, змішуючи олії з морквяним соком у співвідношенні 1:5.
Для звільнення кишок від токсинів і токсичних метаболітів призначають очисні клізми. Їх слід робити щоденно о 5-7 год. Протягом 7-10 днів. Добре допомагає і квашена капуста, яка містить молочнокислі бактерії, що поліпшують моторику кишечника, сприяють виведенню з організму надлишків холестерину. Сік квашеної капусти п'ють теплим по 100 мл 2-3 рази на день до їди — при хворобах печінки, жовчного міхура і холангіогепатиті, а при геморої (особливо, коли хвороба супроводжується закрепами і кровотечами) — до 2 склянок за прийом.
При закрепах рекомендують вживати чорнослив, салат із варених буряків, свіжий одноденний кефір, кисле молоко, висівки.
Лікування хвороби Крона потребує величезної наполегливості, терпіння та суворого дотримання дієти. З раціону вилучають солені, гострі, копчені, жирні страви. Пацієнти з хворобою Крона не можуть нормально переробляти жири. Тож найкраще відмовитися від жирної їжі.
Слід вилучити продукти харчування, які підвищують ризик скупчення газів у кишечнику. До них належать боби і хрестоцвіті, овочі, молоко і козяче чи коров'яче.
Супи, бульйони, загалом 1 рідку їжу найкраще вживати, коли хвороба загострюється, під час серйозних проявів симптомів. Щоб звести до мінімуму ризик виснаження організму, варто приймати полівітамінний комплекс (фолієву кислоту, вітамін В1, цинк, калій, магній, залізо). Рекомендують вживати риб'ячий жир (омега-3), жирні кислоти, які містяться в риб'ячому жирі, чудово допомагають у боротьбі із запаленням стінок кишечника. Капсули з вмістом риб'ячого жиру сприяють полегшенню больових відчуттів, особливо в період гострого прояву хвороби Крона.У дієті значно обмежують або повністю вилучають з неї макаронні, хлібобулочні вироби, солодощі, сметану, м'ясо жирних сортів, рибу та сир. З раціону виводять будь-які скоростиглі продукти (парникові овочі, фрукти), вирощені з використанням антибіотиків і гормональних препаратів бройлерні кури, а також деякі продукти тривалого зберігання і швидкого приготування, бездріжджовий хліб. Забороняють м'ясо та рибу жирних сортів, м'ясні та рибні бульйони, грибні відвари, смажені страви та приправи, продукти, багаті на холестерин (мозок, печінка, серце, нирки, яєчні жовтки), торти, шоколад, какао, морозиво, а також щавель, шпинат.
Слід мати на увазі, що при хронічному запаленні кишечника загострення хвороби може спричинити стресова ситуація. Тому слід освоювати різну техніку розслаблення, щоб навчитися зменшувати руйнівні наслідки стресу на ваше здоров'я.
Немає коментарів :
Дописати коментар