Фітотерапія при хворобі Крона

Консервативне лікування засо­бами фітотерапії дає значні, ча­сом несподівані ефекти і не лише повертає здоров'я, а й відновлює на тривалий час працездатність. Лікування проводиться при до­мінуванні окремих симптомів чи ускладнень. Лікування хвороби Крона народними засобами зна­чно полегшує хворобливий стан і підтримує тривалу стадію ре­місії. Адже хвороба Крона має хронічну форму. Її можна трима­ти під контролем за умови зміни способу життя.
Стан товстої кишки, крім хронічних закрепів, спричиняє за­стій крові та енергії в ділянці малого таза. їх провокують ма­лорухливий спосіб життя, сидя­ча робота, брак гармонійного і сексуального життя і т. ін. У зв'язку з цим слід звернути ува­гу на відповідні сфери свого життя, зайнятися лікувальною гімнастикою і виконувати впра­ви, що знімають застійні явища в тазі. Слід відмовитися від дуже обтислого одягу, який порушує кровообіг і тим самим посилює застій у малому тазі.

Народні рецепти

У разі глибокого ураження слизової оболонки товстої ки­шки з кровотечею відвар коре­невища з коренями родовика лікарського (10 г заливають 100 мл води, кип'ятять 10 хвилин на малому вогні) використову­ють для вживання всередину та для клізм. Дітям молодшого віку дають по чайній — столовій ложці 3-4 рази на день, стар­шого — по 50 мл, дорослим — по 100 мл відвару 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди. Кіль­кість відвару для клізм має від-1 повідати віку дитини.
Родовик вбиває бактерії, справляє в'яжучу, протизапальну,кровоспинну, протибольову дії. При тяжких виснажливих проносах пропонують такі лікарські засоби:
  1. Корені з кореневищами ро­довика лікарського — 600 г; дубові гали — 200 г; листки перво­цвіту весняного — 100 г, трава парила звичайного —100 г.
  2. Кореневища перстачу прямостійного — 500 г; дубова кора — 200 г; трава медунки лікарсь­кої — 100 г; трава споришу звичайного —100 г.
  3. Корені з кореневищами ро­довика лікарського — 400 г; кореневища перстачу прямостійного — 200 г; корені герані луч­ної — 200 г; корені з кореневи­щами синюхи блакитної — 100 г; корені з кореневищами гравілату міського — 100 г; плоди глоду колючого — 100 г. Півтори столові ложки суміші заливають 300 мл води, витримують на водяній бані 15 хвилин, на­стоюють до охолодження, проціджують. Вживають по 50-100 мл 4-5 разів на добу. Прийом лікарських засобів че­ргують потижнево. Курс ліку­вання — 5-12 місяців з перервою щомісяця на 5-10 днів.
У народній медицині як протипроносний засіб використову­ють траву злинки канадської, зібраної під час цвітіння: сто­лову ложку сухої трави залива­ють 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Вжи­вають по 2 столові ложки 5-6 разів на день. У хворих змен­шуються пронос, запалення, зневоднення організму та інто­ксикація.
Відновленню нормальної мікрофлори безпосередньо в товстій кишці сприяють мікроклізми (по 50 мл) з відвару трави череди трироздільної, ромашки лікарської, шавлії лікарської, коренів солодки голої, листків евкаліпта куля­стого і квіткових кошиків на­гідок лікарських у співвідно­шенні 1:1:2:2:2:2.2 столові лож­ки суміші заливають 200 мл води, настоюють годину, ви­тримують на водяній бані 30 хвилин, знову настоюють 40 хвилин, проціджують. Відвар має антимікробну активність щодо стафілокока, кишкової і синьогнійної палички, протея та деяких інших мікроорга­нізмів, виявляє протизапальну дію.
При кишковій кровотечі та анемії ми користуємося такими сумішами і композиціями
  1. Корені з кореневищами ро­довика лікарського — 500 г; трава еспарцету піщаного — 400 г; дубові гали — 300 г; трава кропиви дводомної — 200 г.
  2. Кореневища перстачу прямостійного — 500 г; плоди смо­родини чорної — 300 г; листки подорожника великого — 200 г; трава парила звичайного — 100г.
  3. Корені з кореневищами ро­довика лікарського — 500 г; ко­рені з кореневищами гравілату міського — 400 г; кореневища перстачу прямостійного — 300 г; плоди шипшини коричної — 300 г; листки кропиви дво­домної — 200 г; трава деревію звичайного — 200 г.
  4. При кровотечі та анемії від­вари і композиції чергують по два тижні. Відвари п'ють по 50
    100 — 150 мл 2-5 разів на день. Курс лікування 2 — 3 місяці. У пізньоосінні місяці, зимові та рано навесні, коли їжа збіднена вітамінами і не­має садовини та городини, проводять лікування потиж­нево.
  5. При гострому болю в кишечнику готують відвар з рівної кількості насіння ганусу, чор­нушки і перцевої м'яти, дода­ти 0,5 чайної ложки олії чорну­шки. Випити цей відвар теп­лим, а потім розтерти місце ло­калізації гострого болю олією чорнушки.
  6. При сильному метеоризмі і здутті живота рекомендують змішати 100 г меленої чорнуш­ки і 75 г тростинного цукру (ко­ричневого). Вживати вранці й увечері, запиваючи водою, по чайній ложці цієї суміші. Курс — 7 днів. Паралельно наклада­ти компрес з олії чорнушки і яблучного оцту на живіт.
  7. Змішати рівну кількість ме­леного насіння чорнушки, пе­рцевої м'яти і насіння кропу та додати 3-7 крапель олії чор­нушки. Випити цей відвар, підсолодивши його медом.
  8. Для зменшення метеоризму використовують ганусову (1-2 краплі на грудочці цукру), ла­вандову (3-5 крапель на гру­дочці цукру) олію, активоване вугілля по 0,2-0,5 г.
  9. Сприяє зменшенню утво­рення газів у кишечнику, спаз­мів і болю така суміш: взяти по 20 г плодів фенхелю звичайно­го, кореневище аїру тростин­ного, кореневище з коренями валеріани лікарської, трави м'яти перцевої та 30 г квіткових кошиків ромашки лікарської. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настояти годи­ну в закритому посуді. Вжива­ти по 100 мл 3 рази на день за годину після їди.
  10. При запаленні слизових обо­лонок для їх відновлення до­брий ефект дає чай, приготов­лений із суміші деревію, калга­ну, подорожника та ромену, взятих у рівних частинах. Сто­лову ложку суміші залити 200 мл окропу і настоювати 20 хвилин. Пити по склянці тричі надень.
  11. Також буде помічний чай, при­готовлений із такої суміші: медунка лікарська 40 г, насіння льо­ну — столова ложка, корінь живокосту — столова ложка, шипшина (плоди) — 100 г. 1,5 столової ложки подрібненої су­міші заливають 1 л окропу, на­стояти 20 хвилин. Пити по 100 мл 3 рази на день до їди.

Дієта і харчові рекомендації

Застосування при хворобі Кро­на народних засобів сприяє ефе­ктивній профілактиці та відно­вленню ушкоджених тканин шлунково-кишкового тракту. Варто врахувати й те, що ви зміц­нюєте імунітет, а не пригнічуєте його, як це роблять різні медика­менти. Безконтрольний прийом антибіотиків згубно діє на киш­кову мікрофлору, кишкову пали­чку, біфідобактерії та інші ко­рисні бактерії, яких у кишечнику налічується близько 400 видів.
Корисним для кишечника буде такий рецепт: взяти 100 г інжиру, 200 г кураги, 150 г чорносливу. Розмочити все в теплій воді, пе­ремолоти на м'ясорубці. Додати 100 мл соку алое, 100 г меду. Усі інгредієнти змішати, зберігати в холодильнику, вживати перед сном 3 столові ложки суміші, за­пиваючи відваром насіння льону (столова ложка на 200 мл води).
Цей рецепт особливо корис­ний для людей похилого віку, схильних до закрепів, що мають тривалі запальні процеси слизо­вої товстої кишки, які можуть сприяти утворенню поліпів (про це можна довідатися через поя­ву папілом під пахвами).
Одночасно з фітопрепаратами рекомендують уживати мумійо. Уразі курсового викори­стання
(100 — 200 мг на 1 кг маси тіла) муміє сприяє нормалізації структури слизової оболонки товстої кишки, зменшенню ди­строфічних проявів, поліпшен­ню синтезу глікогену, білків, жирів у печінні, виявляє неспе­цифічну стимуляцію відновлювальних процесів, антигістамінні властивості, що дуже ва­жливо при виразкових проце­сах. коли активація гістаміну відіграє суттєву патогенетичну роль.
Для зменшення гострих запа­льних змін у товстій кишці в разі тривалої локалізації ураження Роблять мікроклізми з риб'ячо­го жиру, обліпихової та шип­шинової олій, до складу яких входять каротиноїди, токофе­роли. Вони стимулюють біосинтетичну активність клітин, посилюють відновлення ділян°к тканини, ушкодженої Слідок запалення. Кращого ефекту можна досягти, змішу­ючи олії з морквяним соком у співвідношенні 1:5.
Для звільнення кишок від то­ксинів і токсичних метаболітів призначають очисні клізми. Їх слід робити щоденно о 5-7 год. Протягом 7-10 днів. Доб­ре допомагає і квашена капус­та, яка містить молочнокислі бактерії, що поліпшують мото­рику кишечника, сприяють виведенню з організму над­лишків холестерину. Сік ква­шеної капусти п'ють теплим по 100 мл 2-3 рази на день до їди — при хворобах печінки, жовчного міхура і холангіогепатиті, а при геморої (особли­во, коли хвороба супроводжу­ється закрепами і кровотечами) — до 2 склянок за прийом.
При закрепах рекомендують вживати чорнослив, салат із ва­рених буряків, свіжий одно­денний кефір, кисле молоко, висівки.
Лікування хвороби Крона потребує величезної наполе­гливості, терпіння та суворо­го дотримання дієти. З ра­ціону вилучають солені, гострі, копчені, жирні стра­ви. Пацієнти з хворобою Кро­на не можуть нормально пере­робляти жири. Тож найкраще відмовитися від жирної їжі.
Слід вилучити продукти харчування, які підвищують ри­зик скупчення газів у кишечнику. До них належать боби і хрестоцвіті, овочі, молоко і козяче чи коров'яче.
Супи, бульйони, загалом 1 рідку їжу найкраще вживати, коли хвороба загострюється, під час серйозних проявів си­мптомів. Щоб звести до міні­муму ризик виснаження ор­ганізму, варто приймати полі­вітамінний комплекс (фолієву кислоту, вітамін В1, цинк, калій, магній, залізо). Рекоме­ндують вживати риб'ячий жир (омега-3), жирні кислоти, які містяться в риб'ячому жирі, чудово допомагають у бо­ротьбі із запаленням стінок кишечника. Капсули з вміс­том риб'ячого жиру сприяють полегшенню больових відчут­тів, особливо в період гостро­го прояву хвороби Крона.
У дієті значно обмежують або повністю вилучають з неї мака­ронні, хлібобулочні вироби, со­лодощі, сметану, м'ясо жирних сортів, рибу та сир. З раціону виводять будь-які скоростиглі продукти (парникові овочі, фрукти), вирощені з викорис­танням антибіотиків і гормона­льних препаратів бройлерні кури, а також деякі продукти тривалого зберігання і швидко­го приготування, бездріжджовий хліб. Забороняють м'ясо та рибу жирних сортів, м'ясні та рибні бульйони, грибні від­вари, смажені страви та прип­рави, продукти, багаті на холе­стерин (мозок, печінка, серце, нирки, яєчні жовтки), торти, шоколад, какао, морозиво, а та­кож щавель, шпинат.
Слід мати на увазі, що при хронічному запаленні кишечника загострення хвороби може спричинити стресова ситуація. Тому слід освоювати різну техніку розслаблення, щоб на­вчитися зменшувати руйнівні наслідки стресу на ваше здоро­в'я.

Немає коментарів :

Дописати коментар