Лікувальний ягідний оцет

Ягідні оцти своїми цілющими властивостями трохи поступаються яблуному й виноградному, проте також дуже корисні.
Завдяки різному поєднанню в них органічних кислот ці оцти, якщо їх регулярно вживати, розчиняють щільні утворення в організмі і сприяють виведенню шлаків.
Чорносмородиновий оцет є полівітамінним продуктом. Він має загальнозміцнювальні властивості, схожі з дією виноградного. Однак є одна особливість — сприяє виведенню з організму пуринових речовин і сечової кислоти. Таким чином, виявляється корисним у лікуванні ревматизму й подагри.
Ожиновий і малиновий оцет — добрі жарознижувальні засоби. Допомагають у лікуванні застудних хвороб, лихоманки та болю голови.
Вишневий і барбарисовий оцет сприятливо впливають на центральну нервову систему, заспокоюють і знімають нервове збудження.
Оцет з аґрусу дуже близький своєю дією до виноградного, невипадково цю ягоду називають "північним виноградом".
Оцет із білої смородини і порічок виводить солі з організму, а також є жарозни­жувальним засобом.
Сливовий оцет добре дезінфікує кишечник, підсилює його перистальтику й поліпшує травлення.
Грушевий оцет угамовує спрагу при гарячкових станах, має знеболювальну дію, знімає напади сильного кашлю і ядухи.
Калиновий оцет підсилює скорочення серцевого м'яза і сприяє його нормальній роботі.
Журавлиновий оцет має бактерицидну дію, його використовують для профілактики та лікування хвороб нирок, сечовивідних шляхів та сечового міхура, а також він корисний для підшлункової залози.
Брусничний оцет має антисептичну (протигнильну) дію завдяки вмісту в ньому рідкісної бензоєвої кислоти.

Як приготувати цілющий яблучний оцет

Візьміть ягоди, добре промийте, покладіть в емальований посуд. Потім їх треба розім'яти до утворення однорідної маси й залити теплою водою, у якій уже розчинено цукор (з розрахунку 150-200 г на 1 л води). Вода повинна покривати масу на З--4 см. Усе це залишити настоюватися 10-15 днів у теплому затіненому (але не темному) місці. Масу варто регулярно помішувати, щоб виходило повітря, а поверхня не вкрива­лася плівкою. Можна пригаснути кружком із тягарцем.
Після того як мине зазначений час, одержаний настій добре процідити та злито в бан­ки, залишивши до краю 10—12 см, оскільки відбуватиметься процес подальшого шу­мування. Банки прикрити марлею й залишити ще на 2 тижні. Готовий оцет обережно злити в стерилізовані банки, залишок процідити через добрий фільтр або капронове сито і зберігати в холодному темному місці.

Немає коментарів :

Дописати коментар