У нас, коли чуємо слово "кропива", нерідко виникають асоціації з опіками та іншими неприємними відчуттями, які бувають при контакті з цією рослиною.
Однак кропива – це лікувальна трава, що має велику кількість корисних властивостей. Кропиву в народній медицині використовують досить широко. Існує величезна кількість рецептів з кропивою для позбавлення від тих чи інших недуг.
Кропива також використовується як лікарський засіб при недокрів'ї, допомагає усунути темні смуги під очима, нормалізує менструаційний цикл, особливо при надмірному місячному (кровотечах). А людям із варикозом, тромбофлебітом, атеросклерозом, а також тим, у кого занадто густа кров, кропиву вживати не можна, бо це може спровокувати появу тромбів. Не рекомендована кропива і вагітним, це може викликати скорочення мускулатури матки і привести до передчасних пологів, а тим майбутнім мамам, які потерпають від варикозу і тромбофлебіту, — тим більше.
Сухе листя перетирають на порошок і присипають ним гнійні рани і виразки. Також для лікування ран, виразок і опіків готують міцний настій з листя кропиви — на 0,2 л води додають 3 ст. ложки сухої подрібненої кропиви і настоюють 4-6 годин. Прикладають примочки на пошкодженні місця.
Корисний оздоровчий чай з кропиви: пити його найкраще у проміжку від 3-ї години дня до 7-ї вечора. Чай заварюють з розрахунку 2 ст. ложки з чубком сухої кропиви на 2 л окропу (2 л - денна доза). Цей чай забезпечує організм вітамінами і мінеральними речовинами, поліпшує роботу нирок, сечостатевої системи, очищає кров.
Настоянка кропиви зміцнює імунітет, поліпшує роботу серця, склад крові, координацію рухів, знижує рівень холестерину в крові. 200 г свіжої молодої кропиви заливають 0,5 л горілки, пляшку зав'язують марлею. Першу добу тримають на вікні, 6 діб — у темному місці. Вживають перед їдою і сном по 1 ч. ложці. На курс лікування - 1 пляшка.
Для поліпшення роботи серця використовують відвар кропиви. Вживають з медом або цукром. У молодої кропиви перед цвітінням зрізають вершечки разом з листям, сушать у тіні. 5 ст. ложок подрібненої трави заливають 0,5 л води, кип'ятять на слабкому вогні, п'ють по півсклянки 4 рази на день, підсолодивши до смаку.
Однак кропива – це лікувальна трава, що має велику кількість корисних властивостей. Кропиву в народній медицині використовують досить широко. Існує величезна кількість рецептів з кропивою для позбавлення від тих чи інших недуг.
Ця рослина багата різними корисними елементами, такими як магній, кальцій, хлор, натрій, фосфор, цинк, залізо, мідь, селен. У медицині використовують листя кропиви, з якого готують рідкий екстракт, настої і настоянки. Листя містить до 269 мг% вітаміну С, каротин та інші каротиноїди (до 50 мг%), вітаміни групи В і К, мурашину, пантотенову та інші органічні кислоти, 5% хлорофілу, більш як 2% дубильних речовин, камедь, протопорфірин, копропорфірин, ситостерин, глікозид уртицин, фітонциди, кверцетин, кавову, синкумарову та ферулову кислоти.
Дія кропиви на організм
Корисні властивості кропиви досить великі, вона має протизапальну, загальнозміцнювальну дію, сприяє згущуванню крові, що корисно при ранах, порізах, виразках.Кропива також використовується як лікарський засіб при недокрів'ї, допомагає усунути темні смуги під очима, нормалізує менструаційний цикл, особливо при надмірному місячному (кровотечах). А людям із варикозом, тромбофлебітом, атеросклерозом, а також тим, у кого занадто густа кров, кропиву вживати не можна, бо це може спровокувати появу тромбів. Не рекомендована кропива і вагітним, це може викликати скорочення мускулатури матки і привести до передчасних пологів, а тим майбутнім мамам, які потерпають від варикозу і тромбофлебіту, — тим більше.
Також траву застосовують при лікуванні радикуліту, ревматизму, при болю в м'язах і хворобах печінки, сечового міхура. Кропива поліпшує роботу серця, стимулює вуглеводний і білковий обмін в організмі. Високий вміст каротиноїдів сприятливо позначається на функціях органів зору. У складі листя кропиви є і органічні кислоти, які сприяють зміцненню організму загалом, зміцненню імунітету. Кропива допомагає швидше відновити організм у післяопераційний період, вона здатна протистояти радіації, захистити тканини від нестачі кисню. У кропиві міститься речовина секретин, яка здатна внормувати кількість цукру в крові. При цьому утворюється натуральний інсулін, а це корисно людям, які хворіють на цукровий діабет. Крім того, кропиву також широко використовують у кулінарії, додаючи її в супи, салати.
Народне лікування кропивою
Кропива - чудовий засіб проти лупи і для зміцнення волосся. Відвар кропиви використовують навіть при облисінні: якщо два тижні підряд ополіскувати голову відваром трави, випадіння волосся значно зменшиться.Сухе листя перетирають на порошок і присипають ним гнійні рани і виразки. Також для лікування ран, виразок і опіків готують міцний настій з листя кропиви — на 0,2 л води додають 3 ст. ложки сухої подрібненої кропиви і настоюють 4-6 годин. Прикладають примочки на пошкодженні місця.
Лікування кропивою застосовують також при коклюші — використовують настій із сухого листя. Для приготування настою беруть 1 ст. ложку подрібненого листя кропиви, заливають 0,2 л води, доводять до кипіння і настоюють годину під накривкою. Проціджують і вживають по 50 мл 4 рази на день перед їдою. Цим же настоєм можна промивати рани, що утворилися після опіків.
З травневої кропиви добрий вітамінний квас. Збирають молоді пагони з висотою стебел до 15 см, добре промивають у проточній воді й заповнюють ними 3-х літрову банку на половину об'єму. Потім заливають в неї охолоджену кип'ячену воду і додають 2 ст. ложки цукрового піску. Шийку банки зав'язують марлевою пов'язкою і ставлять в темне місце на три дні.Корисний оздоровчий чай з кропиви: пити його найкраще у проміжку від 3-ї години дня до 7-ї вечора. Чай заварюють з розрахунку 2 ст. ложки з чубком сухої кропиви на 2 л окропу (2 л - денна доза). Цей чай забезпечує організм вітамінами і мінеральними речовинами, поліпшує роботу нирок, сечостатевої системи, очищає кров.
Настоянка кропиви зміцнює імунітет, поліпшує роботу серця, склад крові, координацію рухів, знижує рівень холестерину в крові. 200 г свіжої молодої кропиви заливають 0,5 л горілки, пляшку зав'язують марлею. Першу добу тримають на вікні, 6 діб — у темному місці. Вживають перед їдою і сном по 1 ч. ложці. На курс лікування - 1 пляшка.
Для поліпшення роботи серця використовують відвар кропиви. Вживають з медом або цукром. У молодої кропиви перед цвітінням зрізають вершечки разом з листям, сушать у тіні. 5 ст. ложок подрібненої трави заливають 0,5 л води, кип'ятять на слабкому вогні, п'ють по півсклянки 4 рази на день, підсолодивши до смаку.
Немає коментарів :
Дописати коментар