На молоду кропиву варто звернути увагу чоловікам, а особливо – курцям.
Першою під теплими весняними променями з-під землі пробивається рання кропива. Саме в цей період варто робити запаси цієї сировини задля приготування лікувальних засобів, кажуть фахівці. І щодня додавати цю рослину до раціону.
Однак є і протипокази, зокрема, не рекомендовано вживати кропиву при вагітності (може сприяти підвищенню тонусу матки), при надмірній густині крові, варикозі, гіпертонії. Зрештою, іноді в людей буває алергічна реакція на цю рослину.
Першою під теплими весняними променями з-під землі пробивається рання кропива. Саме в цей період варто робити запаси цієї сировини задля приготування лікувальних засобів, кажуть фахівці. І щодня додавати цю рослину до раціону.
Що корисного в ранній кропиві?
У ста грамах ранньої кропиви міститься 11 % добової норми вітаміну С (основний елемент, що стимулює роботу імунної системи) та А (необхідний для здоров'я очей та шкіри). Крім того, ця рослина містить вітамін Р (корисний для нервової системи й судин головного мозку), К (покращує зсідання крові), В (регулює обмінні процеси). Додайте калій, магній, фосфор, йод, залізо, мідь, а саме в ранній кропиві вміст цих мікро- й макроелементів є найбільшим, згодом їх меншає. Отож ідеться про природний засіб, що допоможе при авітамінозі, анемії й сприятиме посиленню імунної системи. Кропива також корисна для роботи підшлункової залози, печінки, сечового міхура, простати.
Крім того, кропива допомагає при потребі знизити цукор у крові, сприяє очищенню організму від токсинів і навіть від нікотину. Тому цей природний засіб із лікувальними властивостями рекомендують особам, що боряться з курінням. Також ліки з кропиви покращують стан хворих при ревматизмі й радикуліті.Як можна ліки приготувати власноруч
- Просто залийте дві столові ложки листя кропиви пів літром окропу, нехай півгодини настоїться. Отримаєте тонізуючий, загальнозміцнювальний напій, який треба пити впродовж дня (можна додавати трохи меду).
- Якщо є проблеми з імунітетом, радимо готувати сік із ранніх листків кропиви. Помийте їх, дрібно поріжте, перемеліть та відтисніть крізь марлю. Ефективність дії напою посилюється при додаванні соку моркви та берези.
- При ревматизмі, дегенерації суглобів, жовчнокам'яній та сечокам'яній хворобах змішайте по 20 грамів листя кропиви, кореня та листя кульбаби, 10 грамів хвоща, по 5 грамів листя берези й плодів шипшини. Дві чайні ложки суміші залийте 250 мілілітрами окропу, дайте настоятись 15 хвилин, процідіть. Пити тричі на день по одному горнятку впродовж шести тижнів. До речі, раджу заготовляти віники з молодої кропиви, аби взимку брати до лазні, — це допоможе при артритах.
- При аденомі простати варто чай з листя і кореня кропиви. Треба дві чайні ложки листя чи кореня кропиви залити 250 мілілітрами окропу, поставити на вогонь на п'ять хвилин; процідити. Пити чай теплим зранку 1 ввечері по одному горнятку.
- А ще відвар з кропиви є дуже ефективним засобом у боротьбі з надмірним випадінням волосся. Варто лише 150 грамів сировини залити 500 мілілітрами гарячої води й потримати на малому вогні хвилин 10 — 20. Тоді процідіть, нехай вистигне, додайте трохи оцту й засіб для полоскання волосся після миття готовий.
Чи зберігаються у кропиві поживні речовини після кулінарної обробки?
У кропиві містяться білки, жири й вуглеводи, причому в такій кількості, що страви з ранньою кропивою вважають дієтичними. Зауважте, йдеться саме про молоді пагони, їх варто додавати до перших страв (навіть до борщу), салатів (наприклад, змішати порізану кропиву, варене яйце, цибулю й залити кефіром), робити начинку для пирогів.Однак є і протипокази, зокрема, не рекомендовано вживати кропиву при вагітності (може сприяти підвищенню тонусу матки), при надмірній густині крові, варикозі, гіпертонії. Зрештою, іноді в людей буває алергічна реакція на цю рослину.
Немає коментарів :
Дописати коментар