Смачна і лікувальна кропива

На молоду кропиву варто звернути увагу чоловікам, а особливо – курцям.
Першою під теплими весняними променями з-під землі пробивається рання кропива. Саме в цей період ва­рто робити запаси цієї сировини зад­ля приготування лікувальних засобів, кажуть фахівці. І щодня додавати цю рослину до раціону.

Що корисного в ран­ній кропиві?

У ста грамах ранньої кропиви мі­ститься 11 % добової норми вітаміну С (основний елемент, що стимулює ро­боту імунної системи) та А (необхідний для здоров'я очей та шкіри). Крім того, ця рослина містить вітамін Р (корисний для нервової системи й судин голов­ного мозку), К (покращує зсідання крові), В (регулює обмінні процеси). Додайте калій, магній, фосфор, йод, залізо, мідь, а саме в ранній кропиві вміст цих мікро- й макроелементів є найбільшим, згодом їх меншає. Отож ідеться про природний засіб, що допоможе при авітамінозі, анемії й сприятиме посиленню імунної системи. Кропива також корисна для роботи підшлункової залози, печінки, сечового міхура, простати.
Крім того, кропива допомагає при потребі знизити цукор у крові, сприяє очищенню організму від токсинів і на­віть від нікотину. Тому цей природний засіб із лікувальними властивостями рекомендують особам, що боряться з курінням. Також ліки з кропиви по­кращують стан хворих при ревматизмі й радикуліті.

Як можна ліки приготувати вла­сноруч

  • Просто залийте дві столові ложки листя кропиви пів літром окропу, нехай пів­години настоїться. Отримаєте тонізу­ючий, загальнозміцнювальний напій, який треба пити впродовж дня (мож­на додавати трохи меду). 
  • Якщо є про­блеми з імунітетом, радимо готувати сік із ранніх листків кропиви. Помийте їх, дрібно поріжте, перемеліть та відтис­ніть крізь марлю. Ефективність дії на­пою посилюється при додаванні соку моркви та берези.
  • При ревматизмі, дегенерації суг­лобів, жовчнокам'яній та сечокам'яній хворобах змішайте
    по 20 грамів лис­тя кропиви, кореня та листя кульбаби, 10 грамів хвоща, по 5 грамів листя бе­рези й плодів шипшини. Дві чайні ло­жки суміші залийте 250 мілілітрами окропу, дайте настоятись 15 хвилин, процідіть. Пити тричі на день по од­ному горнятку впродовж шести тиж­нів. До речі, раджу заготовляти віни­ки з молодої кропиви, аби взимку брати до лазні, — це допоможе при артритах.
  • При аденомі простати варто чай з листя і кореня кропиви. Треба дві чайні ложки листя чи кореня кропиви залити 250 мілілітрами окропу, поставити на вогонь на п'ять хвилин; процідити. Пити чай теплим зранку 1 ввечері по одному горнятку.
  • А ще відвар з кропиви є дуже ефе­ктивним засобом у боротьбі з надмір­ним випадінням волосся. Варто лише 150 грамів сировини залити 500 мі­лілітрами гарячої води й потримати на малому вогні хвилин 10 — 20. Тоді процідіть, нехай вистигне, додайте трохи оцту й засіб для полоскання во­лосся після миття готовий.

Чи зберігаються у кропиві поживні речовини після кулінарної обробки?

У кропиві містяться біл­ки, жири й вуглеводи, причому в та­кій кількості, що страви з ранньою кропивою вважають дієтичними. За­уважте, йдеться саме про молоді па­гони, їх варто додавати до перших страв (навіть до борщу), салатів (на­приклад, змішати порізану кропиву, варене яйце, цибулю й залити кефі­ром), робити начинку для пирогів.
Однак є і протипокази, зокрема, не ре­комендовано вживати кропиву при вагі­тності (може сприяти підвищенню тону­су матки), при надмірній густині крові, варикозі, гіпертонії. Зрештою, іноді в людей буває алергічна реакція на цю рослину.

Немає коментарів :

Дописати коментар