Фахівці Європейської спільноти дієтологів визнали овоч, що е рекордсменом за позитивним впливом на організм людини. Йдеться про кабачок, який, за словами лікарів, має ефект біощітки.
Мінімум протипоказів для споживання, притім максимум користі можна мати від страв із кабачків. Через величезну кількість корисних речовин їх радять додавати до раціону як здоровим людям, так і тим, хто має якісь проблеми.
Додайте той факт, що цей овоч має велику кількість мікро- та макроелементів, мова, зокрема, про калій, магній, фосфор, натрій, також у ньому є залізо, мідь, йод. А ще багато води, пектинових речовин, є клітковина. Найбільше поживних речовин — у м'якоті плодів розміром 10-20 сантиметрів із недостиглим насінням і м'якою шкіркою.
Але обережно слід споживати кабачки, якщо є схильність до діареї, не рекомендують їх багато й часто їсти при нирковій недостатності з великим вмістом калію у крові.
Сік молодих кабачків варто пити один-два рази на день за півгодини до їди або через півтори години опісля. Починати слід зі столової ложки, поступово доводячи об'єм до 1-1,5 склянки, розділяючи порцію натри-чотири рази. Можна розбавити сік водою (у пропорції 1:1). Але треба мати на увазі: за наявності каменів у нирках чи жовчному міхурі бажано не пити багато свіжовичавленого соку.
Мінімум протипоказів для споживання, притім максимум користі можна мати від страв із кабачків. Через величезну кількість корисних речовин їх радять додавати до раціону як здоровим людям, так і тим, хто має якісь проблеми.
Роль такої собі мітли виконують пектинові речовини разом із клітковиною, вони виводять шкідливі речовини, сприяють нормалізації моторної та секреторної функцій кишечника, запобігають виникненню закрепів. Крім того, перешкоджають всмоктуванню жирів, тому кабачки рекомендують споживати тим, у кого порушення обміну речовин, ожиріння.
Енергетична цінність молодих кабачків невелика — близько 20 —25 кілокалорій на 100 грамів. Отже, цей овоч має низький гіпоглікемічний індекс, що є важливим показником у виборі продуктів для хворих на цукровий діабет. Кабачок входить до складу лікувальних дієт (утому числі й для схуднення), особливо радять додавати його до раціону дітям, старшим людям, вагітним жінкам, молодим мамам, що годують грудьми дітей.Додайте той факт, що цей овоч має велику кількість мікро- та макроелементів, мова, зокрема, про калій, магній, фосфор, натрій, також у ньому є залізо, мідь, йод. А ще багато води, пектинових речовин, є клітковина. Найбільше поживних речовин — у м'якоті плодів розміром 10-20 сантиметрів із недостиглим насінням і м'якою шкіркою.
Чи зашкодять при проблемах шлунково-кишкового тракту страви з кабачків?
Кабачки сприяють активізації роботи травного тракту, нормалізації кислотності, поліпшенню функції кишечника. При хворобах нирок і сечового міхура (хронічному нефриті, пієлонефриті, циститі) цей овоч сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки. При хворобах печінки (холециститі, гепатиті) кабачкові страви сприяють виведенню жовчі, що поліпшує роботу печінки, кишечника та підшлункової залози. Додавати кабачки до раціону варто й при анемії, це поліпшує кровотворення.
При серцево-судинних хворобах (гіпертонії, гіпотонії, аритмії), якщо споживати страви з кабачків, поліпшується живлення серцевого м'яза, відбуваються очищення судин, зниження рівня холестерину. Притім рекомендують готувати саме молоді кабачки (зваріть чи запечіть зі шкіркою без солі й масла).Але обережно слід споживати кабачки, якщо є схильність до діареї, не рекомендують їх багато й часто їсти при нирковій недостатності з великим вмістом калію у крові.
Чим корисний кабачковий сік
Найбільше біологічно активних речовин міститься в соку кабачків, там вітаміни групи В, фолієва кислота, вітаміни С, А, РР, безліч вітаміноподібних речовин, які пришвидшують усі обмінні процеси в організмі. Цей напій дуже корисний при хворобах печінки, підшлункової залози та сечовидільної системи. А якщо поєднати з огірками, то він "промиває" нирки, сприяє виведенню солей з печінки та нирок.Сік молодих кабачків варто пити один-два рази на день за півгодини до їди або через півтори години опісля. Починати слід зі столової ложки, поступово доводячи об'єм до 1-1,5 склянки, розділяючи порцію натри-чотири рази. Можна розбавити сік водою (у пропорції 1:1). Але треба мати на увазі: за наявності каменів у нирках чи жовчному міхурі бажано не пити багато свіжовичавленого соку.
Немає коментарів :
Дописати коментар