Загальні особливості
Риба і рибні
продукти є поширеними алергенами, причому реакція може бути пов’язаною
як з морськими, так і річковими
видами риби. Іноді алергія пов'язана з якимось певним видом риби, хоча в
більшості випадків її провокують кілька видів риби. Найчастіше відзначаються
алергічні реакції на тунця, лососевих, сома, вугра і т. д. Алергологи попереджають,
що реакція на рибний протеїн нерідко може поширюватися на інші морепродукти
(молюски та ракоподібні).
Термічна обробка
мало впливає на антигенні властивості рибопродуктів, тобто для алергіка з непереносимістю
протеїну риби однакову небезпеку несуть як в'ялена, так і відварна тчи запечена
риба. А крім цього, алергічні реакції можуть виникати при вдиханні парів під
час приготування рибних продуктів, що досить нетипово для більшості харчових алергенів.
У маленької
дитини реакція може виникнути навіть у тому випадку, якщо її їжа готувалася в
тому ж посуді, що і риба, незважаючи на те, що каструля або сковорода були
вимиті. Тобто теоретично всього одна молекула білка-алергену вже може
спровокувати гіперреакцію імунітету.
Також при алергії
на рибу можлива перехресна підвищена чутливість до корму для рибок (дафній).
При алергії на
рибу реакція зазвичай набуває форму кропив'янки і проявляється сверблячкою,
висипанням міхурів на шкірі живота, шиї, грудей, спини і стегон, рідше - на
слизових оболонках. Нерідко алергічна реакція на рибу супроводжується
розширенням судин шкіри і підшкірної клітковини, підвищенням їх проникності, що
призводить до набряклості шкіри. Цей симптом зазвичай добре помітний на обличчі
- у потерпілого з'являється припухлість навколо рота, набряк поширюється до
очей і так далі. Іноді набряклість, яка зачіпає ділянки, багаті підшкірною
основою, приймає форму ангіоневротичного набряку Квінке.
При харчової
алергії на рибу також з'являються ознаки ураження шлунково-кишкового тракту
(порушення моторної і секреторної функції - блювота, діарея). У важких випадках
виникає загальна реакція організму (підвищення температури, головний біль,
серцебиття, падіння артеріального тиску, зміни з боку крові) аж до розвитку
анафілактичного шоку.
Як правило,
симптоми алергії на рибопродукти виявляються або вже під час прийому їжі
(свербіж або поколювання губ, язика, піднебіння і горла, у важких випадках -
астматичний напад), або в перші години після їх вживання (блювота, діарея,
кропив'янка).
Алергія на рибу: лікування і профілактика
Як у випадку з
будь-який інший харчовою алергією, при гострій реакції на рибні продукти треба
повністю виключити алерген зі свого раціону, але докладніше про це йтиметься
нижче.
Людям з алергією
на рибу слід бути дуже обережними в тих випадках, коли вони не контролюють
процес приготування їжі, тобто їдять поза межами дому - у гостях, кафе або
ресторані. Щоб уникнути проблеми, поцікавтесь у кухаря, чи не готувалися ваші
страви, наприклад, в тій же олії, в якій смажилася риба, або чи не містяться рибопродукти
у вибраних вами багатокомпонентних стравах. В силу того, що алергени риби можуть
поширюватися по повітрю і для розвитку важкої реакції іноді достатньо просто
перебувати на кухні, коли там смажать або варять рибу, то постарайтеся уникати
подібних ситуацій. Ви можете опинитися «під атакою» рибного аромату не тільки
на кухні, але і в кафе або їдальні, де не дуже хороша витяжка і запахи
проникають в зал, а також в рибному магазині чи супермаркеті, тому тримайтеся
подалі від «свідомо небезпечних» місць.
Запитайте свого
лікаря про те, як правильно читати етикетки на продуктах харчування, що слід
питати в ресторанах перед тим, як замовити ту чи іншу страву. Так поцікавтеся
про те, які назви може мати продукт-алерген (наприклад, двонатрієвий інозин).
Алергічної
реакції на рибу досить просто уникнути, якщо ви точно знаєте, який саме вид
продукту небезпечний для вас. У цьому випадку треба повністю і, ймовірно,
назавжди виключити цей вид риби зі свого раціону. Проте, як показує практика, в
більшості випадків алергію викликають відразу кілька видів рибопродуктів, так
що їхній шлях на ваш стіл замовлений. Ви повинні виключити з меню:
- азіатські блюда (суші, темпура);
- анчоуси і салатні заправки, що містять анчоуси;
- риб'ячу ікру;
- креветки;
- риб’ячий жир;
- рибні соуси, супи, котлети;
- сурімі («крабові» палички);
- ворчестерський соус;
- штучні рибні продукти (часто використовуються для приготування суші).
У всіх перерахованих
вище продуктах міститься незначна кількість білка-алергена. Не забувайте, що деякі
харчові продукти, наприклад заправки до салатів, можуть містити невелику
кількість рибного протеїну, який викликає реакцію. Також перевіряйте склад
продуктів на упаковках і не вживайте ті, які містять агар, арарицинову кислоту,
альгінат, двохнатрієвий інозин, риб’ячий ароматизатор.
При
анафілактичній реакції на рибу іноді відзначається перехресна алергія на
ракоподібних (креветки, краби, лобстери і раки), тому рекомендується їх не вживати,
щоб уникнути небезпечних для життя ситуацій.
Немає коментарів :
Дописати коментар