Весняний авітаміноз. Як з ним боротися?

З нетерпінням очікуємо наближення весни – радіємо яскравому сонечку, прислухаємося до дзвону крапель з даху, з насолодою вдихаємо запах талого снігу. Проте рання весна має і зворотню сторону – весняний авітаміноз, що проявляється зниженням імунітету, млявістю, сонливістю, падінням концентрації уваги, підвищеною втомлюваністю, безпричинним роздратуванням, сухістю шкіри тощо. Тому організм з приходом весни слід підкріплювати вітамінами і мінералами.

Доступні вітаміни

Найбільший вплив на здоровя мають 20 з тридцяти різновидів вітамінів. Частину з них організм синтезує самостійно, частину засвоює з їжі. Останні поділяють на водо- і D, K).
жиророзчинні (А, Е,
Водорозчинні вітаміни групи В, Р, РР ми в достатній кількості отримуємо з їжею. А от потребу в аскорбіновій кислоті (вітамін С) відчуваємо постійно, його потрібно багато, а він, як на зло, є досить нестійким.
Відчувши перші ознаки весняного авітамінозу, лікування почніть відразу: налягайте на продукти, багаті на аскорбінову кислоту (цитрусові, всі види капусти, яблука, зелена цибуля, картопля). Вживати овочі і фрукти бажано сирими. Не забувайте і про такі дари природи, як журавлина, калина та смородина. Дві столові ложки свіжоморожених або потертих з цукром ягід покривають добову потребу людини в аскорбіновій кислоті.   
Що ж стосується місцевих овочів, то навесні найціннішими є картопля і звичайна білокачанна капуста, яка за вмістом вітаміну С може зрівнятися з цитрусовими. Намагайтеся зїдати упродовж дня хоча б по одному грейпфруту чи апельсину. Зі свіжоморожених ягід приготуйте киселі або фруктові чаї (ягоди перетерти з цукром і залити гарячою водою, проте не окропом).

Соки

Пийте свіжо витиснуті вітамінні соки (фреші). Вільний від клітковини сік засвоюється організмом у 4 рази швидше від будь-якої іншої рідини – кишечник всмоктує його уже через 15 хвилин після вживання. Дуже важливо вводити свіжі соки в раціон дітей і людей похилого віку й таких, травний тракт яких погано засвоює клітковину. Варто зауважити, що пити фреші треба відразу. Постоявши більш як п’ять хвилин, сік втрачає 50% вітаміну С. Змішуйте морквяний, яблучний і апельсиновий соки, можна – яблучно-буряковий, морквяно-селеровий та навіть картопляно-журавлиновий. За бажання можна додавати до нього трохи меду і спецій (меленого імбиру, чорного перцю, кардамону, гвоздики).
Оскільки не кожен може «насолоджуватися», наприклад картопляним соком, дієтологи вважають, що картоплю найкраще запікати або варити «в мундирах», до того ж класти не в холодну воду, а в окріп. Це дозволить зберегти в 1,5 рази більше вітамінів. Не забувайте,
готуючи овочі, закривати каструлю кришкою, бо під дією повітря вітаміни окислюються  і руйнуються.
Рекордну кількість вітамінів містять чаї з шипшини (С, Р, Е, РР, В₁). Вітаміну В₂ в них в 10-15 разів більше, ніж в овочевих і фруктових соках. Весняний авітаміноз допоможуть здолати і трав’яні чаї. Змішайте в одній посудині по 5 столових ложок м’яти перцевої, материнки, чебрецю, суцвіть малини, плодів горобини червоної, бруньок або листя чорної смородини, листя або ягід суниці. Подрібніть і запарюйте окропом як звичайний чай (по 1 столовій ложці на склянку води).

Домашні вітамінні продукти

Потужним джерелом вітаміну С є свіжа зелень (петрушка, кріп, цибуля), які вирощені власноручно, навіть на підвіконні. Оскільки з апетитною тепличною зеленню можна й отримати порцію нітратів, які зв’язують гемоглобін крові, то користь від вживання такої зелені чи інших овочів є досить сумнівною.
Проростити в домашніх умовах цибулю досить просто. Так само можна проростити і зерна пшениці, паростки якої є багаті на вітамін С, весь комплекс групи В, каротин, вітамін Е, фолієва кислота, солі калію, кальцію, залізо. Тож варто постаратися – плюси домашнього «городу» перекриють зусилля, витрачені на його облаштування, а домашні овочі допоможуть мінімізувати весняний авітаміноз.     

Немає коментарів :

Дописати коментар