З нетерпінням очікуємо наближення весни – радіємо яскравому
сонечку, прислухаємося до дзвону крапель з даху, з насолодою вдихаємо запах
талого снігу. Проте рання весна має і зворотню сторону – весняний авітаміноз, що
проявляється зниженням імунітету, млявістю, сонливістю, падінням концентрації
уваги, підвищеною втомлюваністю, безпричинним роздратуванням, сухістю шкіри
тощо. Тому організм з приходом весни слід підкріплювати вітамінами і
мінералами.
Доступні вітаміни
Найбільший вплив на здоров’я мають 20 з тридцяти різновидів вітамінів. Частину з них організм
синтезує самостійно, частину засвоює з їжі. Останні поділяють на водо- і
D, K).
жиророзчинні (А, Е,
Водорозчинні вітаміни групи В, Р, РР ми в достатній
кількості отримуємо з їжею. А от потребу в аскорбіновій кислоті (вітамін С)
відчуваємо постійно, його потрібно багато, а він, як на зло, є досить
нестійким.
Відчувши перші ознаки весняного авітамінозу, лікування
почніть відразу: налягайте на продукти, багаті на аскорбінову кислоту (цитрусові,
всі види капусти, яблука, зелена цибуля, картопля). Вживати овочі і фрукти
бажано сирими. Не забувайте і про такі дари природи, як журавлина, калина та
смородина. Дві столові ложки свіжоморожених або потертих з цукром ягід
покривають добову потребу людини в аскорбіновій кислоті.
Що ж стосується місцевих овочів, то навесні найціннішими є
картопля і звичайна білокачанна капуста, яка за вмістом вітаміну С може
зрівнятися з цитрусовими. Намагайтеся з’їдати упродовж дня хоча б по одному грейпфруту чи апельсину. Зі
свіжоморожених ягід приготуйте киселі або фруктові чаї (ягоди перетерти з
цукром і залити гарячою водою, проте не окропом).
Соки
Пийте свіжо витиснуті вітамінні соки (фреші). Вільний від
клітковини сік засвоюється організмом у 4 рази швидше від будь-якої іншої
рідини – кишечник всмоктує його уже через 15 хвилин після вживання. Дуже
важливо вводити свіжі соки в раціон дітей і людей похилого віку й таких,
травний тракт яких погано засвоює клітковину. Варто зауважити, що пити фреші
треба відразу. Постоявши більш як п’ять хвилин, сік втрачає 50% вітаміну С.
Змішуйте морквяний, яблучний і апельсиновий соки, можна – яблучно-буряковий,
морквяно-селеровий та навіть картопляно-журавлиновий. За бажання можна додавати
до нього трохи меду і спецій (меленого імбиру, чорного перцю, кардамону,
гвоздики).
Оскільки не кожен може «насолоджуватися», наприклад
картопляним соком, дієтологи вважають, що картоплю найкраще запікати або варити
«в мундирах», до того ж класти не в холодну воду, а в окріп. Це дозволить зберегти
в 1,5 рази більше вітамінів. Не забувайте,
готуючи овочі, закривати каструлю
кришкою, бо під дією повітря вітаміни окислюються і руйнуються.
Рекордну кількість вітамінів містять чаї з шипшини (С, Р, Е,
РР, В₁). Вітаміну В₂ в них в 10-15 разів більше, ніж в овочевих і фруктових
соках. Весняний авітаміноз допоможуть здолати і трав’яні чаї. Змішайте в одній
посудині по 5 столових ложок м’яти перцевої, материнки, чебрецю, суцвіть
малини, плодів горобини червоної, бруньок або листя чорної смородини, листя або
ягід суниці. Подрібніть і запарюйте окропом як звичайний чай (по 1 столовій
ложці на склянку води).
Домашні вітамінні продукти
Потужним джерелом вітаміну С є свіжа зелень (петрушка, кріп,
цибуля), які вирощені власноручно, навіть на підвіконні. Оскільки з апетитною
тепличною зеленню можна й отримати порцію нітратів, які зв’язують гемоглобін
крові, то користь від вживання такої зелені чи інших овочів є досить сумнівною.
Проростити в домашніх умовах цибулю досить просто. Так само
можна проростити і зерна пшениці, паростки якої є багаті на вітамін С, весь
комплекс групи В, каротин, вітамін Е, фолієва кислота, солі калію, кальцію,
залізо. Тож варто постаратися – плюси домашнього «городу» перекриють зусилля,
витрачені на його облаштування, а домашні овочі допоможуть мінімізувати весняний
авітаміноз.
Немає коментарів :
Дописати коментар