Серед першої зелені з'явився і свіжий щавель. Чого тільки з нього не готують — славнозвісний зелений борщ, салати, супи, пироги, соуси. Та свіже листя щавлю має не тільки кулінарну цінність, а й лікувальну дію.
У ста грамах щавлю є в середньому 21 кілокалорія. Кислий смак щавлю залежить від щавлево-калієвої солі, що міститься в його листі. На вітаміни багаті всі види щавлю, та вітаміну С особливо багато в щавлі кінському (цей вид вирізняється високим грубим стеблом, великим листям і потужною кореневою системою).
У разі запалення сечового міхура рекомендують перед сном приймати ванни з відваром кінського щавлю (він має більше лікувальних властивостей). Також відомо, що завдяки регулярному вживанню щавлю зникають неприємні симптоми, які виникають під час клімаксу, — як у жінок, так і в чоловіків. І неплідність давні слов'яни лікували з допомогою щавлю. Для цього жінки щодня удосвіта збирали щавель, укритий росою, і готували з нього різні страви (борщі, пюре, настоянки).
Лікують щавлем і закрепи (відваром коренів). Для цього дві столові ложки щавлю заливають склянкою окропу, кип'ятять на водяній бані 20 хвилин, охолоджують і проціджують. Уживають напій по 1/3 склянки 3 — 4 рази на добу. Але пам'ятайте, що відвар щавлю дає проносний ефект тільки через 12 годин. Тому найкраще пити його на ніч.
Також відомо, що настоєм із насіння щавлю лікують камені в сечовому міхурі, а настоєм із коренів — хвороби печінки. Шкірні хвороби також дуже добре лікують з допомогою щавлю. Рецепт простий: свіже листя добре стовкти, після чого прикладати до проблемних місць. А при набряках і водянці вживання столової ложки соку свіжого листя щавлю тричі на день не лише вилікує ці хвороби, але і поверне до норми жовчний міхур. А якщо є так званий синдром вигорання (унаслідок стресу, гіповітамінозу, ослаблення імунітету і через загальну слабкість), то відвар зі щавлю збадьорить організм.
Також небезпечною може бути велика кількість листя щавлю, що пройшло термічну обробку. В молодому сирому листі щавлю переважає яблучна й лимонна кислоти, а внаслідок термічної обробки з'являється більше щавлевої кислоти, яка здатна виводити кальцій з організму. Саме тому зелений борщ рекомендують їсти не частіше ніж раз на тиждень.
У ста грамах щавлю є в середньому 21 кілокалорія. Кислий смак щавлю залежить від щавлево-калієвої солі, що міститься в його листі. На вітаміни багаті всі види щавлю, та вітаміну С особливо багато в щавлі кінському (цей вид вирізняється високим грубим стеблом, великим листям і потужною кореневою системою).
Що допомагає лікувати щавель
Загалом щавель має здатність поліпшувати травлення, функції печінки й жовчного міхура, гоїти рани і спиняти кровотечі, а також він корисний при анемії й хворобах серцево-судинної системи. Зокрема, відвар листя щавлю кислого використовують у разі розладу шлунка. Щавель також має жовчогінну та протиалергічну дію, допомагаючи при вугровому висипі й свербежі шкіри.
А якщо говорити про щавель кінський, то відвар листя й коренів з нього допомагає позбутися застуди, а також його рекомендують для лікування проносів, коліту, ентеро- і гемоколітів. Ця диво-рослина допомагає і при геморої й тріщинах у товстій кишці.У разі запалення сечового міхура рекомендують перед сном приймати ванни з відваром кінського щавлю (він має більше лікувальних властивостей). Також відомо, що завдяки регулярному вживанню щавлю зникають неприємні симптоми, які виникають під час клімаксу, — як у жінок, так і в чоловіків. І неплідність давні слов'яни лікували з допомогою щавлю. Для цього жінки щодня удосвіта збирали щавель, укритий росою, і готували з нього різні страви (борщі, пюре, настоянки).
Лікують щавлем і закрепи (відваром коренів). Для цього дві столові ложки щавлю заливають склянкою окропу, кип'ятять на водяній бані 20 хвилин, охолоджують і проціджують. Уживають напій по 1/3 склянки 3 — 4 рази на добу. Але пам'ятайте, що відвар щавлю дає проносний ефект тільки через 12 годин. Тому найкраще пити його на ніч.
Також відомо, що настоєм із насіння щавлю лікують камені в сечовому міхурі, а настоєм із коренів — хвороби печінки. Шкірні хвороби також дуже добре лікують з допомогою щавлю. Рецепт простий: свіже листя добре стовкти, після чого прикладати до проблемних місць. А при набряках і водянці вживання столової ложки соку свіжого листя щавлю тричі на день не лише вилікує ці хвороби, але і поверне до норми жовчний міхур. А якщо є так званий синдром вигорання (унаслідок стресу, гіповітамінозу, ослаблення імунітету і через загальну слабкість), то відвар зі щавлю збадьорить організм.
Кому протипоказане вживання цієї зелені
Людям із подагрою, нездоровими нирками, сечокам'яною, жовчнокам'яною хворобами, порушенням сольового обміну й особам літнього віку з кінця липня раджу припинити використання щавлевого листя для приготування страв, бо в цей час воно грубшає й у ньому накопичується велика кількість щавлевої кислоти. Власне ця кислота утворює в організмі нерозчинні сполуки кальцію, що протипоказано таким хворим. Не варто зловживати щавлем і тим, кому призначено антикоагулянти (препарати, що запобігають утворенню кров'яних згустків), оскільки він містить вітамін К, який сприяє зсіданню крові.Також небезпечною може бути велика кількість листя щавлю, що пройшло термічну обробку. В молодому сирому листі щавлю переважає яблучна й лимонна кислоти, а внаслідок термічної обробки з'являється більше щавлевої кислоти, яка здатна виводити кальцій з організму. Саме тому зелений борщ рекомендують їсти не частіше ніж раз на тиждень.
Немає коментарів :
Дописати коментар