Користь від щавелю

Серед першої зелені з'явився і свіжий щавель. Чого тільки з нього не готують — славнозвісний зелений борщ, салати, супи, пироги, соуси. Та свіже листя щавлю має не тільки кулінарну цінність, а й лікувальну дію.
У ста грамах щавлю є в середньо­му 21 кілокалорія. Кислий смак щавлю залежить від щавлево-калієвої солі, що міститься в його листі. На ві­таміни багаті всі види щавлю, та віта­міну С особливо багато в щавлі кінсь­кому (цей вид вирізняється високим грубим стеблом, великим листям і потужною кореневою системою).

Що допомагає лікувати щавель

Загалом щавель має здатність поліпшувати травлення, функції пе­чінки й жовчного міхура, гоїти рани і спиняти кровотечі, а також він корис­ний при анемії й хворобах серцево-судинної системи. Зокрема, відвар листя щавлю кислого використовують у разі розладу шлунка. Щавель також має жовчогінну та протиалергічну дію, допомагаючи при вугровому висипі й свербежі шкіри.
А якщо говорити про щавель кінсь­кий, то відвар листя й коренів з нього допомагає позбутися застуди, а також його рекомендують для лікування про­носів, коліту, ентеро- і гемоколітів. Ця диво-рослина допомагає і при геморої й тріщинах у товстій кишці.
У разі запалення сечового міхура ре­комендують перед сном приймати ва­нни з відваром кінського щавлю (він має більше лікувальних властивостей). Також відомо, що завдяки регулярно­му вживанню щавлю зникають непри­ємні симптоми, які виникають під час клімаксу, — як у жінок, так і в чоловіків. І неплідність давні слов'яни лікували з допомогою щавлю. Для цього жінки щодня удосвіта збирали щавель, укри­тий росою, і готували з нього різні стра­ви (борщі, пюре, настоянки).
Лікують щавлем і закрепи (відваром коренів). Для цього дві столові ложки щавлю заливають склянкою окропу, кип'ятять на водяній бані 20 хвилин, охолоджують і проціджують. Ужива­ють напій по 1/3 склянки 3 — 4 рази на добу. Але пам'ятайте, що відвар щавлю дає проносний ефект тільки через 12 годин. Тому найкраще пити його на ніч.
Також відомо, що настоєм із насін­ня щавлю лікують камені в сечовому міхурі, а настоєм із коренів — хворо­би печінки. Шкірні хвороби також дуже добре лікують з допомогою ща­влю. Рецепт простий: свіже листя до­бре стовкти, після чого прикладати до проблемних місць. А при набряках і водянці вживання столової ложки соку свіжого листя щавлю тричі на день не лише вилікує ці хвороби, але і поверне до норми жовчний міхур. А якщо є так званий синдром вигоран­ня (унаслідок стресу, гіповітамінозу, ослаблення імунітету і через загаль­ну слабкість), то відвар зі щавлю зба­дьорить організм.

Кому протипоказане вживання цієї зелені

Людям із подагрою, нездорови­ми нирками, сечокам'яною, жовчнокам'яною хворобами, порушенням со­льового обміну й особам літнього віку з кінця липня раджу припинити використання щавлевого листя для приготування страв, бо в цей час воно грубшає й у ньому накопичується ве­лика кількість щавлевої кислоти. Вла­сне ця кислота утворює в організмі не­розчинні сполуки кальцію, що проти­показано таким хворим. Не варто зло­вживати щавлем і тим, кому призна­чено антикоагулянти (препарати, що запобігають утворенню кров'яних згустків), оскільки він містить вітамін К, який сприяє зсіданню крові.
Також небезпечною може бути ве­лика кількість листя щавлю, що прой­шло термічну обробку. В молодому сирому листі щавлю переважає яблу­чна й лимонна кислоти, а внаслідок термічної обробки з'являється більше щавлевої кислоти, яка здатна виводи­ти кальцій з організму. Саме тому зе­лений борщ рекомендують їсти не частіше ніж раз на тиждень.

Немає коментарів :

Дописати коментар