Подагра — хронічна хвороба, яка виникає внаслідок порушення обміну речовин (білків, пуринів), і тоді збільшується відкладення солей сечової кислоти в кістках, хрящах, сухожиллях з розвитком у них запалення та утворенням вузликів.
1. Суворе дотримання дієти з переважним вживанням молочно-рослинної "їжі, особливо кислого молока, лимонів, плодів аґрусу, суниць, соку апельсинів і томатів.
Зверніть увагу на такі плоди, як лимон, грейпфрут і апельсин. Органічні кислоти, які містяться в цих цитрусових, розчиняють відкладення сечової кислоти. Апельсини, грейпфрути і лимони, а також соки з них настійно рекомендують вживати при хворобах суглобів, пов'язаних із відкладенням солей. У сезон обов'язково слід їсти кавуни. Ця рослина має олужнювальну дію, "працює" на вирівнювання кислотно-лужного балансу всього організму і виводить солі сечової кислоти. Схожа дія й у свіжого соку з плодів баклажана. При подагрі корисно постійно вживати ягоди суниці лісової. На день рекомендують з'їдати до 5 склянок. Уранці натще — 2 склянки, за півгодини до обіду — склянку, ввечері за годину до сну — 2 склянки. Дуже корисно їсти ягоди винограду та вишні. Настої виноградного листя та плодоніжок вишень також сприяють очищенню організму від шлаків.
Корисні лужні мінеральні води: пити їх бажано 4-6 тижнів з перервами від 3 до 6 місяців. Мінеральні води значно поліпшують розчинність солей сечової кислоти і сприяють їх виведенню з організму. У меню варто вводити фруктові та плодово-ягідні соки, розведені водою, компоти, киселі, відвар плодів шипшини, пшеничних і вівсяних висівок, квас, узвар. Вилучають з харчування або зводять до мінімуму продукти, які спричиняють подагру, ті, що містять у великій кількості попередники сечової кислоти: субпродукти (печінка, нирки, мозок, язик смажений і тушкований), ковбаси, консерви, копченина, м'ясні бульйони, рибна юшка і риба (жирні види, солона, копчена, консерви, ікра), м'ясо молодих тварин, курчата, боби.
Слід різко обмежити вживання продуктів, багатих на щавлеву кислоту (журавлина, ревінь, щавель і шпинат). Вилучають з меню або менше вживають продукти, що збуджують нервову систему і апетит (міцна чай, кава, какао, шоколад, гострі закуски і прянощі). Протипоказані алкогольні напої, особливо коньяк, вино, пиво. Небажані в раціоні хворих на подагру гриби, тугоплавкі жири (баранячий, свинячий, яловичий і кулінарний), вироби зі здобного й листкового тіста. Якщо хвороба супроводжується хрускотом у суглобах, пульсівним або різким болем, що посилюється на холоді і зменшується в теплі, то краще вживати страви без тривалої термообробки і з мінімумом солі. Обов'язково вживайте кунжутну олію і по чайній ложці на день соку алое зі щіпкою куркуми.
Симптоми подагри
Подагра в перекладі з грецької означає "капкан для ніг". Симптоми при подагрі часто схожі із симптомами при сечокам'яній хворобі.Ознаки хвороби: сильний біль у суглобах і м'язах кінцівок. Під час нападу може підвищуватися температура до 38-39°C, триматися два-чотири дні. Причини хвороби невідомі. Однак здебільшого подагра зумовлена спадковою аномалією пуринового обміну. До неї призводить порушення обміну речовин через надмірне вживання спиртних напоїв, м'ясних страв, квасолі, щавлю, тваринних жирів, прянощів. Під час загострення подагру не можна лікувати, а лише опісля.
Подагра: лікування
Лікування подагри слід проводити комплексно в трьох напрямах:1. Суворе дотримання дієти з переважним вживанням молочно-рослинної "їжі, особливо кислого молока, лимонів, плодів аґрусу, суниць, соку апельсинів і томатів.
Зверніть увагу на такі плоди, як лимон, грейпфрут і апельсин. Органічні кислоти, які містяться в цих цитрусових, розчиняють відкладення сечової кислоти. Апельсини, грейпфрути і лимони, а також соки з них настійно рекомендують вживати при хворобах суглобів, пов'язаних із відкладенням солей. У сезон обов'язково слід їсти кавуни. Ця рослина має олужнювальну дію, "працює" на вирівнювання кислотно-лужного балансу всього організму і виводить солі сечової кислоти. Схожа дія й у свіжого соку з плодів баклажана. При подагрі корисно постійно вживати ягоди суниці лісової. На день рекомендують з'їдати до 5 склянок. Уранці натще — 2 склянки, за півгодини до обіду — склянку, ввечері за годину до сну — 2 склянки. Дуже корисно їсти ягоди винограду та вишні. Настої виноградного листя та плодоніжок вишень також сприяють очищенню організму від шлаків.
Величезний подагричний тофус |
Слід різко обмежити вживання продуктів, багатих на щавлеву кислоту (журавлина, ревінь, щавель і шпинат). Вилучають з меню або менше вживають продукти, що збуджують нервову систему і апетит (міцна чай, кава, какао, шоколад, гострі закуски і прянощі). Протипоказані алкогольні напої, особливо коньяк, вино, пиво. Небажані в раціоні хворих на подагру гриби, тугоплавкі жири (баранячий, свинячий, яловичий і кулінарний), вироби зі здобного й листкового тіста. Якщо хвороба супроводжується хрускотом у суглобах, пульсівним або різким болем, що посилюється на холоді і зменшується в теплі, то краще вживати страви без тривалої термообробки і з мінімумом солі. Обов'язково вживайте кунжутну олію і по чайній ложці на день соку алое зі щіпкою куркуми.
У тому разі, якщо хвороба супроводжується запаленням, припухлістю в ділянці уражених суглобів, відчуттям печіння, а біль посилюється в теплі і слабшає на холоді, рекомендують зовсім відмовитися від м'яса, цукру, йогуртів і кислих фруктів.
Основу раціону повинні становити свіжі овочі, бурий рис і ціла пшениця. При таких симптомах, як набряки в ділянці суглобів, тупий біль, що посилюються від холоду і вогкості і зменшується в теплі, треба зовсім відмовитися від цукрів, білого борошна, молочної і маслянистої їжі, а також від важких продуктів.
2. Постійне виконання простих фізичних вправ: по 5-6 разів на день (корисно лягти на спину на тверду підлогу і робити вправи "велосипед", "змія" і "плуг", які сприяють зменшенню відкладення солей сечової кислоти в організмі). Задля цього ж хворому рекомендують тривалі прогулянки пішки.
3. Застосування препаратів із лікарських рослин, фізіологічно активні речовини яких діють як знеболювальні, сечогінні, солегінні, протизапальні, а також регулюють обмін речовин. Препарати рослин треба використовувати внутрішньо та місцево — для ванн, примочок, компресів.
Основу раціону повинні становити свіжі овочі, бурий рис і ціла пшениця. При таких симптомах, як набряки в ділянці суглобів, тупий біль, що посилюються від холоду і вогкості і зменшується в теплі, треба зовсім відмовитися від цукрів, білого борошна, молочної і маслянистої їжі, а також від важких продуктів.
2. Постійне виконання простих фізичних вправ: по 5-6 разів на день (корисно лягти на спину на тверду підлогу і робити вправи "велосипед", "змія" і "плуг", які сприяють зменшенню відкладення солей сечової кислоти в організмі). Задля цього ж хворому рекомендують тривалі прогулянки пішки.
3. Застосування препаратів із лікарських рослин, фізіологічно активні речовини яких діють як знеболювальні, сечогінні, солегінні, протизапальні, а також регулюють обмін речовин. Препарати рослин треба використовувати внутрішньо та місцево — для ванн, примочок, компресів.
Немає коментарів :
Дописати коментар