Плоди терну починають дозрівати на початку осені, але збирають їх у другій декаді жовтня. Свіжі плоди доволі неприємні на смак через велику кількість у них дубильних речовин. Тому найкраще збирати ці ягоди під час перших приморозків.
При низькій температурі дубильні речовини руйнуються, і ягоди стають кисло-солодкими на смак.
Усі ці складники лікувального чагарника можна зберігати рік, а корені—3 роки. Зберігати всі висушені компоненти треба в скляних банках або полотняних мішечках при кімнатній температурі в захищеному від сонця місці.
Настоянки з терну рекомендують вживати при розладах шлунково-кишкового тракту, неспецифічних виразкових колітах, дизентерії, харчових отруєннях і кандидозах. Тернове вино — чудовий лікувальний напій при кишкових інфекціях. Свіжий сік з ягід корисно вживати при жовтяниці (гепатиті), при лямбіозі. Препарати з квіток поліпшують перистальтику кишечника, мають сечогінну й потогінну дію, знижують артеріальний тиск, підсилюють обмін речовин в організмі. Призначають ці засоби при гастритах, спастичних колітах, атонії кишківника, сечокам'яній хворобі, циститі, набряках, ревматизмі, фурункульозі та інших гнійничкових хворобах шкіри. Настої квіток і відвари плодів використовують при запаленні слизової оболонки ротової порожнини, стоматиті.
Настій квіток: 2 столові ложки сировини настояти годину в 400 мл окропу, процідити. Пити по пів склянки 4 рази на день.
Відвар кори чи коренів: 5 г подрібненої сировини засипати на 200 мл окропу. Кип'ятити 15 хвилин, процідити, охолодити. Пити невеликими ковтками. Жарознижувальний засіб.
Відвар кори чи коренів (зовнішньо): 5 г подрібненої сировини всипати в 200 мл окропу. Кип'ятити 5 хвилин, процідити й охолодити. Для обмивання і спринцювання.
Чай з листків терну: Сушене листя заварити і пити як чай з медом.
Завдяки наявності в рослині цінних лікувальних властивостей народна медицина рекомендує використовувати терен для лікування лейкемії та ревматизму, Пропоную для лікування цих недуг рецепти, у яких використовується терен.
При спастичному коліті використовують збір: взяти по 2 частини квітів терну, ревеню та оману, 3 частини кори крушини і 2 частини листя м'яти. 1 столову ложку суміші залити 300 мл води, кип'ятити 10 хвилин, процідити та охолодити. Пити по 0,5 склянки 3 рази на день.
При уратних камінцях у нирках вживають такий збір: по 15 г квітів терну дикого, стручків квасолі, листя чорниці, трави деревію; по 20 г хвоща польового, трави споришу та звіробою. Взяти 1 столову ложку суміші залити 200 мл холодної води. Варити 20 хвилин на водяній бані, настоювати 30 хвилин. Пити ковтками протягом дня.
При низькій температурі дубильні речовини руйнуються, і ягоди стають кисло-солодкими на смак.
Після збору плодів бажано їх висушити в перший тиждень. Це можна робити на відкритому повітрі, але в теплу пору, або в печі при не- високій температурі — +45-50 С.
А ось цвіт терну збирають у період бутонізації, зазвичай це початок або середина серпня. Листя краще заготовляти в період цвітіння — у червні-липні. Молоді пагони терну доцільно збирати наприкінці травня, а висушувати на відкритому і добре провітрюваному місці. Коріння терну викопують у вересні- жовтні й висушують на повітрі або в печі. Кору збирають навесні з молодих бокових гілок, сушать під укриттям на повітрі й зберігають у сухому приміщенні. Свіжі плоди сушать або зберігають у погребі, у дерев'яній тарі, накритій зверху вологою тканиною. З них готують варення, киселі, компоти, повидло, роблять наливки, лікери та настоянки.Усі ці складники лікувального чагарника можна зберігати рік, а корені—3 роки. Зберігати всі висушені компоненти треба в скляних банках або полотняних мішечках при кімнатній температурі в захищеному від сонця місці.
Терен: корисні властивості
Цілющі якості терну широко застосовують у народній медицині. Для приготування лікарських препаратів використовують майже всі частини рослини.Настоянки з терну рекомендують вживати при розладах шлунково-кишкового тракту, неспецифічних виразкових колітах, дизентерії, харчових отруєннях і кандидозах. Тернове вино — чудовий лікувальний напій при кишкових інфекціях. Свіжий сік з ягід корисно вживати при жовтяниці (гепатиті), при лямбіозі. Препарати з квіток поліпшують перистальтику кишечника, мають сечогінну й потогінну дію, знижують артеріальний тиск, підсилюють обмін речовин в організмі. Призначають ці засоби при гастритах, спастичних колітах, атонії кишківника, сечокам'яній хворобі, циститі, набряках, ревматизмі, фурункульозі та інших гнійничкових хворобах шкіри. Настої квіток і відвари плодів використовують при запаленні слизової оболонки ротової порожнини, стоматиті.
Квітки терну звичайного застосовують також у гомеопатії. Листки рослини, заварені як чай, збільшують сечовиділення, поліпшують обмін речовин, мають відхаркувальну та проносну дію. Цей напій полегшує стан хворих, котрі потерпають від хронічних закрепів, сечокам'яної хвороби, циститу й аденоми передміхурової залози (простати). Зазначають також, що чай із завареними листками терну трохи зменшує вміст цукру в крові. Корисно вживати чай з листя при шкірних висипаннях (чиряки, прищі, короста), гіпертонії. А також тим, хто довго засиджується біля комп'ютера.
Кора й корені мають жарознижувальну та потогінну дію. Відвари з них п'ють при високій температурі, а зовнішньо використовують для обмивань при різних запаленнях шкіри та для спринцювання при деяких гінекологічних хворобах.Лікувальні рецепти з терену
Відвар плодів: 2 столові ложки сушеної сировини додати у 500 мл окропу. Варити 10 хвилин, процідити. Вживати по 0,5 склянки 4 рази на день.Настій квіток: 2 столові ложки сировини настояти годину в 400 мл окропу, процідити. Пити по пів склянки 4 рази на день.
Відвар кори чи коренів: 5 г подрібненої сировини засипати на 200 мл окропу. Кип'ятити 15 хвилин, процідити, охолодити. Пити невеликими ковтками. Жарознижувальний засіб.
Відвар кори чи коренів (зовнішньо): 5 г подрібненої сировини всипати в 200 мл окропу. Кип'ятити 5 хвилин, процідити й охолодити. Для обмивання і спринцювання.
Чай з листків терну: Сушене листя заварити і пити як чай з медом.
Завдяки наявності в рослині цінних лікувальних властивостей народна медицина рекомендує використовувати терен для лікування лейкемії та ревматизму, Пропоную для лікування цих недуг рецепти, у яких використовується терен.
При лейкемії: покласти свіжі плоди тернупід гніт на добу, потім 1 кг плодів залити 0,5 л води і ще добу настояти, долити до 1 л холодної кип'яченої води, додати 0,5 кг кавунового меду, ретельно розмішати, поставиш на малий вогонь, довести до кипіння і відразу процідити.
Зберігати в прохолодному місці. Пити по 100 г тричі на день за 20 хвилин до їди.При спастичному коліті використовують збір: взяти по 2 частини квітів терну, ревеню та оману, 3 частини кори крушини і 2 частини листя м'яти. 1 столову ложку суміші залити 300 мл води, кип'ятити 10 хвилин, процідити та охолодити. Пити по 0,5 склянки 3 рази на день.
При уратних камінцях у нирках вживають такий збір: по 15 г квітів терну дикого, стручків квасолі, листя чорниці, трави деревію; по 20 г хвоща польового, трави споришу та звіробою. Взяти 1 столову ложку суміші залити 200 мл холодної води. Варити 20 хвилин на водяній бані, настоювати 30 хвилин. Пити ковтками протягом дня.
З терну варили варення, желе, виготовляли соки, компоти, киселі, пастилу, цукати, оцет, вина, лікери. Все це дуже смачні наїдки та напої, до того ж з дієтичними властивостями і з надзвичайно приємними пахощами, оскільки ягоди містять ароматичні речовини .
Дуже смачний і квас із ягід терну. їх збирають після перших приморозків. Добу витримують при кімнатній температурі. Після цього товчуть, заливають водою (на 1 кг ягід шість літрів води) і кип'ятять 40 хвилин. Після цього додають дріжджі (30 г) і склянку меду. Через 10 — 12 годин, коли закінчиться бродіння, квас готовий. Випивати його краще протягом найближчих 2-3 днів.
Дуже смачний і квас із ягід терну. їх збирають після перших приморозків. Добу витримують при кімнатній температурі. Після цього товчуть, заливають водою (на 1 кг ягід шість літрів води) і кип'ятять 40 хвилин. Після цього додають дріжджі (30 г) і склянку меду. Через 10 — 12 годин, коли закінчиться бродіння, квас готовий. Випивати його краще протягом найближчих 2-3 днів.
Немає коментарів :
Дописати коментар