Колір і склад калу
|
Фактори, що спричиняють зміни
|
Темно-коричневий
|
Нормальний
кал під час змішаної дієти
|
Чорно-коричневий (щільної консистенції)
|
М'ясна дієта, вживання чорниць, чорної смородини,
кави, вживання карболену, вісмуту, гнилісна диспепсія
|
Світло-коричневий
|
Рослинно-молочна дієта, помірне скорочення часу
просування по товстій кишці
|
Коричнево-червоний
|
Вживання какао, буряка у великій кількості, вживання
пургену, некроз правого відділу товстої кишки
|
Вишнево-червоний
|
Кровотеча
з шлунка чи тонкої кишки (1-1,5 л)
|
Чорний
мазеподібний
|
Мелена
(від 50-80 до 500 мл крові)
|
Плямистий, на розрізі з темною кров'ю чи кривавим
слизом
|
Некроз
лівого відділу товстої кишки
|
Зеленувато-коричневий
|
Вживання щавлю, шпинату (зелених овочів), вживання
препаратів заліза
|
Зеленувато-жовтий
|
Вживання сирих продуктів, бродильна диспепсія
|
Зелений
(рідкий)
|
Ентерит із
вкороченою перистальтикою
|
Золотисто-жовтий
|
За рахунок білірубіну в грудних дітей, гіпермоторика
тонкої кишки, дисбактеріоз кишки
|
Білий чи
сіро-білий
|
Припинення надходження жовчі в кишку (порушення виділення
або утворення жовчі)
|
Сіро-жовтий
|
При
панкреатиті
|
Рідкий, зі щільними кусочками, згустками крові, слизом,
гноєм
|
Некротично-виразковий процес ректосигмоїдного
відділу
|
Велика кількість склоподібного слизу
|
Подразнення
товстої кишки, алергійний коліт
|
Жовто-зелений (рідкий водянистий,
желатиноподібний)
|
Під час прискореного пасажу вмісту клубової кишки
|
Тришаровий
|
Виразковий коліт
|
Великі кусочки овочів, фруктів, крупи, насіння
|
Погане пережовування їжі,
недостатнє перетравлення, так зване оральне випорожнення
|
Зміна кольору та складу калу залежно від різних умов харчування та стану організму
Підписатися на:
Дописи
(
Atom
)
Немає коментарів :
Дописати коментар