Зміна кольору та складу калу залежно від різних умов харчування та стану організму


Колір і склад калу
Фактори, що спричиняють зміни
Темно-коричневий
Нормальний кал під час змішаної дієти
Чорно-коричневий (щільної консистенції)
М'ясна дієта, вживання чорниць, чорної смородини, кави, вживання карболену, вісмуту, гнилісна диспепсія
Світло-коричневий
Рослинно-молочна дієта, помірне скорочення часу просування по товстій кишці
Коричнево-червоний
Вживання какао, буряка у великій кількості, вживання пургену, некроз правого відділу товстої кишки
Вишнево-червоний
Кровотеча з шлунка чи тонкої кишки (1-1,5 л)
Чорний мазеподібний
Мелена (від 50-80 до 500 мл крові)
Плямистий, на розрізі з темною кров'ю чи кривавим слизом
Некроз лівого відділу товстої кишки
Зеленувато-коричневий
Вживання щавлю, шпинату (зелених овочів), вживання препаратів заліза
Зеленувато-жовтий
Вживання сирих продуктів, бродильна диспепсія
Зелений (рідкий)
Ентерит із вкороченою перистальтикою
Золотисто-жовтий
За рахунок білірубіну в грудних дітей, гіпермоторика тонкої кишки, дисбактеріоз кишки
Білий чи сіро-білий
Припинення надходження жовчі в кишку (порушення виділення або утворення жовчі)
Сіро-жовтий
При панкреатиті
Рідкий, зі щільними кусочками, згустками крові, слизом, гноєм
Некротично-виразковий процес ректосигмоїдного відділу
Велика кількість склоподібного слизу
Подразнення товстої кишки, алергійний коліт
Жовто-зелений (рідкий водянистий, желатиноподібний)
Під час прискореного пасажу вмісту клубової кишки
Тришаровий
Виразковий коліт
Великі кусочки овочів, фруктів, крупи, насіння
Погане пережовування їжі, недостатнє пере­травлення, так зване оральне випорожнення


Немає коментарів :

Дописати коментар