В наш час багато
людей використовують цілющі властивості пшениці. Паростки культури - панацея
від різних недуг і секрет збереження молодості єгипетських цариць. Незважаючи
на користь продукту, він має і деякий негативну дію.
Загальні відомості
Пшениця
відноситься до злакових і найбільш стародавніх культур. Думки експертів
зводяться до того, що вона використовувалася ще 10 тисяч років тому, причому не
тільки в якості їжі, а й для лікування хворих. Про її чудодійну силу позитивно
відгукувався ще Гіппократ. Сьогодні це одна з провідних культур у багатьох
країнах. Вчені довели цілющий вплив паростків пшениці і рекомендують вживати їх
для поповнення внутрішніх запасів макро-, мікроелементів, амінокислот.
Пророщені зерна можна придбати в готовому вигляді або виростити самостійно.
Властивості паростків
Останнім часом
паростки пшениці почали користуватися попитом серед прихильників Аюрведи (наука
про довголіття) і здорового харчування. Їх радять вживати для очищення
організму від шлаків і токсинів. Її властивості також допомагають зміцнити
захисні функції організму. Завдяки тому, що злакова культура добре засвоюється
організмом, її можна використовувати для схуднення. Сік з паростків пшениці
містить хлорофіл - речовину, що нагадує людський гемоглобін, але замість заліза
він переносить магній. Схожість будови дозволяє хлорофілу брати участь в
утворенні червоних кров'яних тілець, що покращує постачання організму киснем.
Крім цього, речовина гальмує процес старіння, покращує стан шкіри, волосся,
допомагає впоратися з нікотиновою залежністю.
Що входить до складу паростків пшениці?
В одному зернятку
міститься величезна кількість поживних речовин, які щодня потрібні організму.
Паростки пшениці мають наступний склад:
- 17 амінокислот;
- вітаміни групи B, A, C, D, PP, F;
- клітковина;
- протеїн (білок);
- поліненасичені жирні кислоти;
- калій (регулює водний баланс);
- кремній (відповідає за кісткову тканину);
- залізо (переносить кисень до всіх органів і тканин);
- кальцій (для росту і розвитку);
- цинк (сприяє оновленню клітин);
- фолієва кислота (необхідна для синтезу клітин РНК і ДНК);
- мідь (сприяє підвищенню імунітету);
- йод (необхідний для нормальної роботи щитовидної залози);
- селен, хром та інші речовини.
Кількість
корисних речовин в пророщеній пшениці зростає в кілька разів у порівнянні зі
звичайними зернами.
У чому користь паростків для організму?
Фахівці радять
вживати саме паростки злакової культури. Регулярний їх прийом сприяє
відновленню енергетичних сил організму, покращує обмінні процеси в організмі і
позитивно впливає на роботу кожного органу. Паростки пшениці мають такі корисні
властивості:
- покращують роботу органів шлунково-кишкового тракту;
- виводять зайвий холестерин;
- сприяють нормалізації тиску;
- усувають кисневе голодування;
- допомагають прибрати зайві кілограми;
- позитивно впливають на роботу щитовидної залози (особливо при цукровому діабеті);
- насичують організм вітамінами і мікроелементами;
- зміцнюють волосяні цибулини, нігті (в косметології застосовується масло паростків пшениці);
- поліпшують зір і сприяють лікуванню очних патологій;
- зміцнюють імунну систему;
- нормалізують менструальний цикл;
- допомагають у лікуванні шкірних захворювань (екземи, псоріазу, акне);
- сприяють поліпшенню пам'яті і мислення;
- зміцнюють стінки судин;
- зменшують рівень цукру в крові.
Як поєднувати пшеничні паростки з іншими продуктами?
Для настання
позитивного ефекту необхідно щодня вживати паростки пшениці. Відгуки фахівців
свідчать про те, що оптимальною дозою буде половина склянки злакової культури.
Можна їсти її як окрему страву, а можна додавати в салати, каші, супи,
з'єднувати з сухофруктами. Варто зауважити, що пророщені зерна втрачають
корисні властивості після термічної обробки. Тому варити, заливати гарячим
молоком або водою їх не потрібно. Взагалі поєднання паростків з молочними
продуктами небажано, тому що воно може спровокувати підвищене газоутворення.
Страви, де використовувалися паростки пшениці, необхідно вживати відразу після
приготування і не піддавати тривалому зберіганню. Важливо ретельно пережовувати
зерна (не менше 3 хвилин) до утворення молочка. Це сприяє кращому засвоєнню
продукту і принесе більше користі для організму. Занадто тверді зерна
дозволяється перемолоти на м'ясорубці або за допомогою блендера. У такому
вигляді їх потрібно використовувати відразу.
Як схуднути за допомогою паростків пшениці?
Скидати зайву
вагу необхідно правильно, не викликаючи виснаження організму. У цьому якраз
допоможуть паростки пшениці. Користь полягає в очищенні системи від шлаків,
токсинів, холестерину і запуску обмінних процесів. Пророщена пшениця містить
складні вуглеводи, які сприяють насиченню. Відчуття голоду не виникатиме
тривалий час, що дозволить скоротити кількість калорій. Пророщені зерна можна
вживати, просто запиваючи водою. Для позитивного ефекту це необхідно робити щодня,
замінюючи звичний сніданок. Пшеницю можна поєднувати з медом і перемеленими в
блендері яблуками. Після такої страви необхідно утриматися від прийому їжі
протягом 4 годин. Вже через кілька днів можна відчути прилив сил і енергії.
Протягом місяця відбудеться очищення кишечника, а зайві кілограми почнуть
танути.
Паростки пшениці: користь і шкода в традиційній медицині
Сучасні лікарі
визнали користь пророщеної пшениці і рекомендують включити її в щоденний раціон
практично всім людям, що страждають різними хворобами. У першу чергу на
паростки повинні звернути увагу пацієнти з проблемами в процесах травлення.
Пророщена злакова культура - це джерело клітковини, необхідної для нормальної
перистальтики і очищення кишечника. Вживаючи щодня паростки пшениці можна
позбутися від запорів і дисбактеріозу. Незважаючи на те що продукт в основному
надає тільки сприятливий вплив, існує і зворотна сторона медалі. У деяких
випадках не можна вживати паростки пшениці. Шкоду вони можуть принести людям,
що хворіють на виразкову хворобу шлунка або кишечника. Речовини, що містяться в
культурі, є подразниками для чутливої слизової поверхні органів травлення.
Коли необхідно вживати сік паростків пшениці?
Сік з пшеничних
паростків належить до засобів, які володіють цілющою силою, підтвердженої не
одним поколінням. В даний час цей напій вже не є екзотикою і активно
використовується жителями різних країн для лікування та профілактики різних патологій.
Застосовується сік з паростків пшениці при наступних проблемах зі здоров'ям:
- патології нервової системи (епілепсія, хвороба Альцгеймера, депресія, невралгія трійчастого нерва, пухлини, хвороба Паркінсона);
- захворювання серця і судин (атеросклероз, тахікардія, аритмія, хвороба Рейно, інфаркт міокарда, стенокардія, серцева недостатність, вроджені вади);
- захворювання кісткової тканини, суглобів та м'язів (артрит різної етіології, остеомієліт, дистрофія м'язів);
- патології сечостатевої системи (нефрит, пієлонефрит, простатит, цистит, гідронефроз, нетримання сечі, ендометріоз, везикуліт, кольпіт);
- порушення в роботі ендокринної системи (діабет, ожиріння, гіперліпідемія, мікроангіопатія, дефіцит гормону росту);
- захворювання очей (астигматизм, короткозорість, кон'юнктивіт, глаукома, анізокорія, катаракта, ячмінь, відшарування сітківки);
- патології системи кровотворення (різні анемії, лейкоз, лімфогранулематоз, генетичні хвороби);
- інфекційні захворювання (гепатити, вітряна віспа, кір, герпес, токсоплазмоз, коклюш, кишковий капіляріоз, дифтерія, ботулізм та ін.).
Пити сік із
зелених паростків пшениці необхідно курсами не менше трьох тижнів, після чого
зробити перерву на місяць. Кращий час вживання - ранок, так як напій є сильним
енергетиком і зможе додати сил на весь робочий день.
Протипоказання до використання
Омолодити шкіру,
оздоровити організм здатні саме паростки пшениці. Користь і шкода поєднуються в
цьому унікальному продукті. Негативний вплив можливо тільки в тому випадку,
якщо використовувати пророщену злакову культуру без попереднього ознайомлення з
протипоказаннями. Паростки пшениці не можна застосовувати при загостренні
патологій ШКТ, дітям до 12 років, при алергії на глютен, після операційного
втручання. Також слід враховувати, що на початку лікування досить часто виникає
відчуття нездужання. Це викликано процесом очищення організму від шкідливих
речовин. Тому перші дні бажано вживати невелику кількість паростків пшениці і
стежити за реакцією системи.
Олія паростків пшениці: застосування
Шляхом холодного
пресування із зародків пшениці отримують олію. Технологія досить дорога, але та
користь, яку принесе продукт, просто неоціненна. Антиоксиданти в його складі
сприяють омолодженню клітин і очищенню проблемної шкіри. Олію застосовують в
якості харчової добавки для лікування патологій внутрішніх органів. Його можна
придбати в аптеці у вигляді капсул. У косметології олію паростків пшениці використовують
з давніх часів. Її чарівний вплив дозволяє повернути шкірі еластичність,
пружність, свіжість. Причому підійде олія для будь-якого типу шкірного покриву.
Також продукт допомагає зміцнити волосся і повертає їм блиск та силу. У чистому
вигляді його не використовують, а додають в різні маски, домашні креми.
Рецепти косметологічних масок з олією з паростків пшениці
Для того щоб
розгладити зморшки навколо очей, знадобляться такі інгредієнти: 1 ст. ложка
олії зародків пшениці; 2 краплі олії троянди; 1 крапля олії з апельсину.
Інгредієнти добре перемішуються, а отриману суміш необхідно наносити легкими
рухами на ділянку навколо очей. Чекаємо до повного всмоктування. Застосування
паростків пшениці і олії з них надасть позитивну дію на корені волосяних
цибулин. Пророщені зерна необхідно вживати щодня, а для зовнішнього
використання знадобитися приготувати живильну маску. Потрібні такі компоненти:
1 ст. ложка олії пророщеної пшениці; 1 ст. ложка касторової олії; 1 ст. ложка
масла мигдалю. Змішавши компоненти, отриману масу необхідно підігріти на
водяній бані протягом декількох хвилин. Далі складники наносять на корені і
обертають фольгою. Маску можна залишити на 2 години, після чого помити волосся
проточною водою.
Немає коментарів :
Дописати коментар