Корисні складові яблук
У яблуках є білки, вуглеводи, різні органічні кислоти, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, провітаміни А, вітаміни В1, В2, В6, РР, С. А також пектин, що регулює травлення, а ще він нормалізує рівень холестерину в організмі, тобто відвертає атеросклероз і його наслідки — інфаркт, інсульт. Щодня треба з'їдати хоча б два яблука. Дітям же рекомендують бодай одне яблуко на день — тоді вони скоріше ростуть і менше хворіють, поповнюючи свій організм належними мікроелементами.Коли допоможуть яблука
Добрі результати дає розвантажувальна дієта — 1-2 рази на тиждень споживати по 2 кг яблук, тоді подагра, відкладення солей відразу зменшуються, особливо це помітно, коли хворі споживають сік із запеченого яблука. Сік яблучний вживають при атеросклерозі, гіпертонії, хворобах жовчного міхура (по півсклянки за 15-20 хвилин до їди). Яблука зміцнюють серце, шлунок, печінку, кишечник, поліпшують апетит. Корисні вони при посиленому серцебитті. Їсти яблука і вдихати їхній запах корисно при нервових розладах, гіпертонічній хворобі. Плоди кислих сортів — при хворобах шлунка зі зниженою кислотністю, закрепах, діабеті й ожирінні. Плоди солодких сортів — при хворобах шлунка з підвищеною кислотністю, при виразці. Пюре з 2-3 плодів — при проносах (3-4 рази на день за 30-40 хвилин перед їдою). Натерті свіжі плоди з маслом (1:1) використовують зовнішньо для загоєння ран, подряпин, тріщин на губах і сосках. Натерті свіжі плоди — при опіках, обмороженні, ранах, що не гояться.
Відвар плодів п'ють при сечокам'яній хворобі, подагрі (по півсклянки 2-3 рази на день). Подрібнені плоди (2 столові ложки) заливають склянкою окропу і в скляному посуді настоюють 4-6 годин. Чай з яблучної шкірки п'ють при ожирінні, депресії, психічних і нервових розладах по склянці 2 рази на день. Настій сушеного листя вживають при застудних захворюваннях, захриплості голосу (по півсклянки через кожні 2-3 години гарячим).Методи оздоровлення полягають у застосуванні яблучного соку та яблучного оцту. Для лікування використовують плоди і листя яблунь.
Яблука характеризуються загальнозміцнювальною, протизапальною, сечогінною дією, перешкоджають утворенню в організмі надлишків сечової кислоти і стимулюють кровотворення. Плоди садової яблуні фітотерапія рекомендує як чудовий дієтичний і лікувальний засіб.
Для лікування гострого коліту, малокрів'я пропонують перетерті яблука солодких сортів. Кислі яблука приписують повним людям і хворим на анемію. Досліджено, що яблука знижують дію підвищеної радіації, а також запобігають закрепам, діють як протиатеросклеротичний засіб, виводячи з організму холестерин. Яблука корисні при авітамінозі С, головному болю, неспокійному сні, імпотенції.
Для цього можна порадити напій, приготовлений з неочищених яблук, прокип'ячених протягом 15 хвилин у літрі води. З такою ж метою застосовують порошок із сушених яблук (столова ложка на склянку окропу). Сушені яблука мають унікальні цілющі властивості. Вони допомагають при сечокам'яній хворобі й каменях у нирках. Відвар сушених яблук і яблучної шкірки рекомендують пити також тим, хто має камені в нирках, до того ж його вважають дієвим засобом проти закрепу.
Як самостійно приготувати яблучний оцет
Д.С. Джарвіс у книжці "Мед та інші природні продукти", виданій у Бухаресті в 1981 році, рекомендує широке застосування яблучного оцту як ефективного засобу народної медицини. Механізм лікувального ефекту яблучного оцту Джарвіс пояснює тим, що цей засіб змінює лужну реакцію організму (рН =8,0-11,0) у кислий бік (рН=4,0).
Джарвіс описує технологію приготування яблучного оцту в домашніх умовах. Яблука миють, відрізують гнилі й червиві частини, потім подрібнюють або натирають на великій тертці, використовують і серцевину, і шкірку. Цю кашку кладуть у посудину достатньої місткості і заливають прокип'яченою теплою водою з розрахунку літр води на 0,8 кг яблучної кашки. На кожний літр води додають 100 г меду або цукру, 10 г хлібних дріжджів, щоб пришвидшити бродіння, і 20 г житнього хліба. Банку з сумішшю зберігають відкритою в приміщенні при температурі +20-30 градусів.Оцтовокислому бродінню сприяють рідина з незначним вмістом (менш як 20%) цукристих речовин, досить оптимальна температура навколишнього середовища і велика поверхня контакту яблучної кашки з повітрям (аеробна ферментація). Посуд для бродіння повинен бути скляний (банка) або дерев'яний (барило без кришки), або емальований. Зберігати його треба в тіні, оскільки сонячні ультрафіолетові промені перешкоджають бродінню.
Щоб відбулася перша стадія ферментації, ємкість зберігають протягом 10 днів при температурі 20-30 градусів, перемішуючи яблучну кашку два-три рази на день дерев'яною ложкою. Потім суміш перекладають у марлевий мішечок і відтискають. Цей сік знову проціджують через марлю, визначають вагу, переливають у посудину з широким горлом. До кожного літра соку додають ще по 50-100 г меду або цукру, помішуючи до повного розчинення. Для проведення другої стадії ферментації банку накривають марлею, зав'язують і зберігають у теплі, щоб продовжити процес бродіння. Через 40-60 днів процес бродіння закінчується. Після цього прозору рідину (готовий оцет) шлангом переливають у пляшку, фільтруючи його за допомогою лійки з марлею. Пляшки щільно закривають, закорковують воском і зберігають у прохолодному місці.
Яблучний оцет приємний у вживанні як приправа до салатів та інших страв, відповідає потребі людського організму в кислій добавці у їжі. Ним можна підкисляти супи, салати та інші страви. Зберігати яблучний оцет у темному місці, без доступу прямих сонячних променів, при температурі 6-8 градусів, можна в холодильнику.Яблучний оцет: лікувальні властивості
Д.С. Джарвіс пише, що яблучний оцет можна вживати і як дієтичний продукт, і як терапевтичний засіб при різних хворобах. За даними вченого, 2 чайні ложки яблучного оцту можуть задовольнити потребу організму в кислих органічних кислотах. Яблучний оцет рекомендують у лікуванні нирковокам'яної хвороби, статевої слабкості.
Народна медицина у своєму арсеналі має безліч рецептів лікування яблучним оцтом. Дозування індивідуальне. Найчастіше застосовують цей продукт при розширенні варикозних вен, нічній пітливості, сверблячих лишаях, артриті, гіпертонії, ожирінні, ангіні, гаймориті та тонзиліті. Добрих результатів можна домогтися, якщо споживати яблучний оцет для позбавлення від алкоголізму, лікування щитоподібної залози, при епілепсії.Яблучний оцет — продукт бродіння яблук, що має у своєму складі багато яблучної кислоти, яка в організмі сполучається з лужними елементами та мінеральними речовинами й утворює енергію для підживлення всіх органів людини. Ця енергія у формі глікогенів здатна відкладатися в організмі й про запас. Тому застосування яблучного оцту підвищує згортання крові, відновлює менструальний цикл, оздоровлює кровоносні судини, а також сприяє утворенню червоних кров'яних тілець.
Особливо ефективний яблучний оцет при нестачі калію — макроелемента (мінеральна речовина, що міститься в організмі людини у відносно великій кількості і бере участь у багатьох обмінних процесах). Важливе значення має калій для підтримання діяльності серцевого м'яза — міокарда. Для запобігання набрякам та їх усунення, при ревматизмі, для посилення перистальтики кишечника потреба в цьому мікроелементі збільшується до 5 г на добу. Ознаками нестачі калію в організмі людини є погіршення розумової діяльності, пам'яті, млявість, апатія, нервозність, часті закрепи, сухість шкірних покривів, висипання, біль у суглобах, часті застудні захворювання, бронхіти, пневмонії; порушення сну, біль голови. У перерахованих і деяких інших випадках рекомендовано профілактичне й лікувальне використання яблучного оцту.
Щоденне вживання склянки води з 2 чайними ложками яблучного оцту, меду і краплею йоду ефективне для очищення крові, при запамороченнях і для профілактики багатьох хвороб, а також як загальнозміцнювальний засіб.
Для профілактики і лікування застудних захворювань, при грипі, а також для профілактики перевтоми та лікування нервових захворювань (неврози, вегетосудинна дистонія) рекомендовано розтирання шкіри з використанням яблучного оцту. Процедуру краще виконувати на ніч на порожній шлунок.
Рецепти
При ангіні. Полоскати горло яблучним оцтом (чайна ложка на склянку води).При артритах, що супроводжуються болем у суглобах, у болючу ділянку втирають мазь, приготовлену так: збити курячий жовток, додати до нього чайну ложку скипидару і столову ложку яблучного оцту. При артритах також використовують такий засіб: чайну ложку ладану розтерти на порошок і змішати з 2 столовими ложками яблучного оцту. Суміш використовують для компресів.
При варикозному розширенні вен. Змащувати оцтом шкіру по ходу вен знизу вгору в ділянці розширення вен на ніч і вранці. Приблизно через місяць має настати звуження вен. Поряд з розтиранням двічі на день пити по 2 чайні ложки оцту на склянку води.
При гаймориті. Біль у придаткових пазухах порожнини носа можна зменшити, якщо випивати через кожну годину склянку кип'яченої води з чайною ложкою яблучного оцту.
При гіпертонічній хворобі рекомендують прикладати до стоп марлю, складену в чотири шари і змочену в нерозведеному яблучному оцті (на 15-20 хвилин). Проводити процедуру, контролюючи артеріальний тиск, бо можливе його різке зниження.
Немає коментарів :
Дописати коментар