Можна мати 33 болячки і дожити до 100. А можна бути здоровим і померти у 50 років від інфаркту чи інсульту. Щоб оцінити стан серцево-судинної системи, людям, що входять до групи ризику (а це — практично всі, кому вже виповнилося 40), недостатньо раз на півроку робити електрокардіограму і раз на кілька років сканувати судили. Періодично ще треба здавати кров на аналіз. І не тільки "на цукор" та загальноклінічний, а й робити коагулограму (дослідження на згортання крові).
«Густа» кров не завжди вказує на те, що маєте схильність до тромбозів, а «рідка" - не є гарантією того» що у вас не буде інфаркту чи інсульту. Аспірин, варфарин та інші препарати, які лікарі прописують своїм пацієнтам для "розрідження крові', насправді не змінюють її в'язкості, а лише вповільнюють процес згортання.
Пояснити це можна на такому прикладі. Густина води і густина цукрового сиропу відрізняються, але якщо перекачувати їх через трубку, жодна з цих рідин її не засмітить. За рахунок чого сироп густіший за воду? За рахунок кількості молекул цукру на мілілітр води. Те саме стосується крові. Рідка її частина ("вода") — це плазма, а густа ("молекули цукру*) - еритроцити, лейкоцити, троомбоцити та інші формені елементи. Беручи до уваги, що найчисельніше представлені еритроцити (їх в 1 мл крові — від 3.7 до 5,5 млн.), "густина" крові значною мірою залежить від них: чим їх більше, тим "густіша" кров. Але ще більше на густину крові впливає її рідкий складник — плазма. Існує навіть спеціальний показник — гематокрит. Визначити співвідношення рідкої частини крові (плазми) до твердо» (клітинних елементів) можна, зробивши ту ж таки коагулограму. Хвилюватися треба. якщо гематокрит перевищує позначку "0,55* або кількість еритроцитів перевищує 6x1012 на літр. Це означає, що ваша кров - "загусла".
Як зробити цукровий сироп менш густим? Треба розвести його водою. Те саме з кров'ю. Людина мусить випивати протягом дня 2-2,5 л рідини - за умови, що не схильна до набряків і не має серйозних проблем зі здоров'ям. При зневодненні, щоб забезпечити роботу мозку, вода екстрагується зі судинного русла. Та, що лишається, стає "густою*, зменшується її ємкість. Самі ж судини звужуються, стають менш еластичними та більш ламкими, розвивається атеросклероз.
Кров "гусне" також при прийомі деяких ліків (зокрема, сечогінних) і окремих захворюваннях. Якщо вживаєте достатню кількість рідини і не приймаєте жодних медикаментів, варто пройти комплексне обстеження, аби з'ясувати, чому кров почала згортатися повільніше.
На густину крові впливає харчування. Кров буде "гуснути", якщо їсте багато цукру та простих вуглеводів, у раціоні бракує їжі, збагаченої селеном, цинком, лецитином, вітаміном С, які беруть активну участь у процесах вироблення гормонів та ферментів. Без них погано працюватиме печінка — головна біохімічна лабораторія організму.
Чим небезпечна "густа" кров? Серцю важко її перекачувати. Якщо маєте спадкову схильність, ведете нездоровий спосіб життя, можуть утворюватися тромби.
Кров "гусне" також при прийомі деяких ліків (зокрема, сечогінних) і окремих захворюваннях. Якщо вживаєте достатню кількість рідини і не приймаєте жодних медикаментів, варто пройти комплексне обстеження, аби з'ясувати, чому кров почала згортатися повільніше.
На густину крові впливає харчування. Кров буде "гуснути", якщо їсте багато цукру та простих вуглеводів, у раціоні бракує їжі, збагаченої селеном, цинком, лецитином, вітаміном С, які беруть активну участь у процесах вироблення гормонів та ферментів. Без них погано працюватиме печінка — головна біохімічна лабораторія організму.
Чим небезпечна "густа" кров? Серцю важко її перекачувати. Якщо маєте спадкову схильність, ведете нездоровий спосіб життя, можуть утворюватися тромби.
«Розріджують» кров: вишні, червона смородина, каштани, інжир, оливкова олія, часник, лимони, апельсини, буряк, какао, шоколад, гранати, соняшникове насіння, імбир, малина, суниці, артишок, верба, осика, гінкго білоба, шабельник, корінь півонії, каланхое, сухе листя кропиви, чиста питна вода.
«Загущують» кров: цукор, гречка, банани, картопля, білий хліб, алкоголь, солодощі і випічка, жирна білкова їжа, копчене, солоне, газовані напої, аронія, деревій, звіробій, свіже листя кропиви, базилік.
Щоб судини були здоровими і справно перекачували кров, дотримуйтесь таких правил:
«Загущують» кров: цукор, гречка, банани, картопля, білий хліб, алкоголь, солодощі і випічка, жирна білкова їжа, копчене, солоне, газовані напої, аронія, деревій, звіробій, свіже листя кропиви, базилік.
Щоб судини були здоровими і справно перекачували кров, дотримуйтесь таких правил:
- з'їдайте щодня по 4 ст. л, пророщеної пшениці;
- кожного ранку приймайте контрастний душ;
- систематично виконуйте таку вправу: станьте навшпиньки і "впадіть" на п'яти. Повторіть 20 разів;
- з'їдайте тричі на день по 1 ст. ложці меду (розведіть його у кефірі або натуральному соці, їжте "вприкуску" з домашнім сиром чи фруктами).
Немає коментарів :
Дописати коментар