Морква належить до родини селерових, а тому її можна
зарахувати до афродизіаків. Про страви з кароти, як називали моркву багато
століть тому, згадується вже в кулінарних книгах давніх римлян, що дійшли до нашого
часу. Тоді вважали, що морквяний сік сприяє вічній молодості. На Русі моркву
використовували для «зменшення болю, коли б’є в голівоньці» (зниження тиску) та
для «поліпшення крові при слабості взагалі й особливо жіночої» (анемія,
клімактеричні кровотечі). «Від моркви більше крові», - каже прислів’я.
Відновить формулу крові старий тибетський рецепт, який
врятував життя тисячам людей і необхідним компонентом якого є морква. Потрібно
налити до великої глиняної посудини по 2 склянки червоного вина, соку – моркви,
буряку, калини, граната і меду. Додати по 100 г порошку кореня і перетертих
ядер волоського горіха, 5 червоних жовтків курячих яєць. Усе перемішати,
закоркувати і поставити до духовки або в піч на маленький вогонь на 2 години. Коли буде готово, розлити у 200-грамові
баночки і покласти на низ холодильника. Щодня протягом двох тижнів випивати по
одній баночці, розділивши її на декілька порцій. Формула крові значно
поліпшиться, що підтвердять аналізи. Через 2 тижні процедуру бажано повторити.
Знахарки в селах робили «лікувальний напій» для жінок, які
втратили інтерес до інтимного життя, а також для чоловіків, коли в них
починалися «збої»: морквяний сік, сік редьки та буряку рівними частинами
зливали до темної чотирикутної (не круглої!) сулії. Обліплювали її тістом і
тримали у печі кілька годин.
Авіцена говорив про моркву: «Корінь приємно думки про
спальню ворохобить». У Давній Греції
вірили, що вона сприяє коханню уже в силу своєї специфічної форми і тому сприяє
зближенню. Випробуваний народний засіб: приймати по 0,2 г мумійо у суміші з
соком моркви (1:20) двічі на день натще. Курс лікування повинен тривати близько
місяця. Через 7-8 днів уже спостерігається посилення потенції.
Моркву цінують у всьому світі. Вона містить каротин, з якого
в організмі утворюється вітамін А. Крім того у складі овочу є пантолієва та
нікотинова кислоти, різні мікроелементи. Завдяки
кобальту, міді, залізу вона
корисна для профілактики недокрів’я – щодня слід споживати до 100 г. Варення з
моркви легко засвоюється. В складі моркви є значна кількість клітковини і
пектину, які стимулюють роботу шлунка і кишечника, поглинають багато отруйних
речовин, котрі надходять до організму зовні або утворюються в ньому. Цей овоч
знижує рівень холестерину в крові, оздоровлює серце та судини, сприяє очищенню
організму від свинцю.
Дуже корисний «ранковий напій» (роблять звечора). Узяти по
50 г соку моркви, селери, петрушки, 100 г картоплі – старанно обібрати, помити,
дрібно порізати. Варити 10-15 хвилин під кришкою в 0,5 л несолоної води (морква
додає приємного солодкуватого смаку). Процідити, долити кипяченою вдою до 0,5
л. Порція для однієї людини – 0,5 л. До напою можна додати 2 ложки висівок і 2
ложки меленого лляного насіння. Усе це залишається до ранку (накрити у
холодному місці). Наступного ранку трохи підігріти (до температури 36-37° С) і
випити. Разом із морквою людина отримує калій, що діє як проносне, жовчогінне і
сечогінне. Тому морква дуже корисна при хворобах серця, гіпертонії,
захворюваннях нирок і жовчовивідної системи.
Сік з моркви п’ють проти застудних хвороб, кашлю, пневмонії,
задишки, початкової стадії туберкульозу легень, запальних захворюваннях
порожнини рота, а ще лікують пліснявку у дітей. Корисний цей сік вагітним
жінкам, бо поліпшує обмінні процеси, а також матерям, які годують груддю. Це
ефективний проносний засіб при закрепах і геморою. Тому усім тим, хто має
закрепи – і дорослим, і дітям дуже корисно проти ночі з’їсти одну сиру морквину, ретельно
пережовуючи її.
Сушене листя моркви запарюють як чай і п’ють при геморої або
ж щодня натщесерце їсти склянку тертої моркви і прикладати холодні компреси з
соку. Корисно вживати цінні коренеплоди при захворюваннях, пов’язаних з
порушенням мінерального обміну (хронічні поліартрити, остеохондрози,
жовчнокам’яна і нирковокам’яна хвороби). У моркві міститься йод (15 мкг на 100
г сирої маси), тому її вживають при зниженій функції щитоподібної залози. Сік
тертої прикладають до гнійних ран, виразок, обморожень, фурункулів, ракових
утворень. На свіжі опіки накладають сік із білком яйця. Якщо є хвороби шкіри,
її запалення, то роблять примочки з відвару гички і свіжого соку.
Для дітей цей овоч – проти проносний, проти золотушний,
глистогінний (проти гостриків) засіб. Наші прадіди щовесни застосовували досить
ефективний та доволі простий спосіб очищення організму від гельмінтів. Уранці
натирали кілька морквин, додавали жир (або сметану) і з’їдали натщесерце. Корисно так робити з
кількох причин: по-перше, морква містить вітамін А, який зміцнює загальний
імунітет; по-друге, морквяний сік «знерухомлює» паразитів, по-третє, клітковина
є гарним сорбентом, який поглинає токсини й одночасно посилює перистальтику
кишечника, сприяє виведенню ослаблених гельмінтів назовні, сприяє розвитку
сапрофітної мікрофлори. Їсти її потрібно кілька днів поспіль.
Моркву призначають людям, професія яких пов’язана з
напруженням зору, при інфаркті міокарда, гемералопії (курячій сліпоті).
Морквяний сік з медом у пропорції 1:1 ефективно діє
при застуді, розладах
травлення, статевому безсиллі (по 1 столовій ложці 4-5 разів на день). Мед
зберігає від руйнування всі цінні вітаміни і мікроелементи моркви. У Німеччині
та Франції селяни досі їдять на Новий Рік медову моркву, бажаючи при цьому
радості, щастя і насолоди в житті стільки, скільки в цій смачній їжі.
При гіпертонії допоможе такий рецепт: змішати по 200 мл
морквяного і бурякового соків, 100 мл соку журавлини, 200 г кавунового меду і
100 мл медичного спирту, настояти в темному місці 3 доби. Вживати по 1 ст. л.
тричі на день перед їдою.
З лікувальною метою використовують і насіння моркви. Столову
ложку насіння заливають склянкою окропу і залишають на ніч. Уранці кип’ятять
протягом 5 хвилин, охолоджують проціджують
і випивають за три рази перед їдою протягом дня. Від нежиттю допоможе
знову ж таки морквяний сік. Ним кожні 2 години (по 2 крапельки) закапують ніс.
Швидке одужання – гарантоване.
Автор «Книги про лікарську косметику» Ліло Аурден пише:
«Якщо ви регулярно будете пити вранці, перед обідом і ввечері по скляночці
свіжого морквяного соку, у вас буде здоровий квітучий вигляд. Під дією цього
простого засобу зникає втома, людина почувається молодою і сповненою сил».
З коренеплоду можна робити живильні маски для шкіри обличчя.
Морквяний сік з кількома краплями лимонного соку застосовують для виведення
темних плям на обличчі та веснянок. Якщо втирати цю суміш у шкіру голови,
волосся набуде гарного вигляду, швидше буде рости.
Немає коментарів :
Дописати коментар