Проростки - їжа довгожителів

Анотація: користь проростків для організму. Які зерна пророщувати і як це правильно робити. Різні проростки на будь-який смак.
         
Морква та капуста за зиму вже втратили смак, ціни на цитрусові є досить високими, а зелені ще немає. Весна приходить і приносить з собою гіповітаміноз, який створює значний дискомфорт. Проте природа має альтернативний варіант – проросле зерно, яке крім користі має ще й непоганий смак.

Користь проростків

Проростки – це проросле насіння, що містить максимум вітамінів і мікроелементів, навіть більше, ніж у зелені чи овочів з грядки. Чому? Бо з пророслої зернини розвивається згодом уся рослина і в ній сконцентровано величезний енергетичний потенціал. А для організму вони корисні тим, що швидко оздоровлюють мікрофлору кишечника (особливо після приймання антибіотиків), лікують дисбактеріоз, гастрит і коліт. Проростки варто вживати при надлишковій вазі, діабеті, алергії; вони покращують кровообіг, зміцнюють нервову систему, волосся і нігті, омолоджують шкіру. А найважливіше – захищають клітини від вільних радикалів, які є причиною різних патологій (у тому числі раку) та раннього старіння. Проростки зерен містять достатню кількість калію, фосфору, магнію, заліза, цинку, вітаміну Е і групи В.

Які зерна можна пророщувати

Найчастіше пророщують сочевицю, маш, нут (турецький горох), горох, вігну, редиску, пшеницю, льон, жито, овес, рис, насіння соняшнику, кунжут, амарант, гречку, розторопшу… Але не всі зерна можна знайти на ринку. У відділах із насінням можна придбати їх у пакетиках по 20-40 г (переважно польського виробництва), вони дуже добре проростають, проте дорогі. Є крамниці, які призначені для вегетаріанців або здорового харчування, там – дешевше. До речі, сочевиця зелений маш і нут, можна купити в супермаркетах. Овес, жито, льон і пшеницю – в аптеках. Крім того можна замовити насіння через інтернет. Не рекомендовано купляти насіння, яке призначене для вирощування, бо його можуть обробити стимуляторами росту й отрутохімікатами.

Як правильно пророщувати

Спершу необхідно промити насіння теплою водою  на ситечку, а тоді засипте в півлітрову баночку і залийте літеплою кипяченою водою на ніч. Після цього знову промийте проточною водою на ситі, перекладіть посуд і зав’яжіть марлею. Поставте в теплому, але не сонячному місці. На Заході навіть є спеціальні пророщувачі – спраутери.
Через добу можна побачити як проклюнулися пагінці, а через два-три дні корисні проростки вже можна їсти.
Слід пам’ятати, що проростки зерен потребують постійного догляду – двічі на день промивайте їх на ситі проточною водою, інакше з’явиться цвіль або вони згниють. Турбота про проростки корисна для тих, хто полюбляє вирощувати рослини – щодня бачите результат. Психологічно це додає позитиву – молоді пагінці нагадують про те, що весна вже скоро, природа оживатиме і на городі, і в саду, і в лісі.
Величина проростків не має суттєвого значення, можуть з’явитися навіть перші листочки, протее зволікати не варто. Бо найкорисніші вони на 3-7-й день. Щоб постійно мати свіжі проростки, треба щодня замочувати нову порцію – 1 ст. л. І коли перші ви вже з’їсте, то другі будуть на підході.

Смак проростків

Добре проростають і є смачними зерна сочевиці та машу. Вони нагадують молодий горошок з горіховим присмаком. Проростки редиски такі ж пікантні й гіркі, як коренеплід цього овочу. А от льон проростає повільно і легко уражається цвіллю. Пшеничні проростки є досить твердуваті, тому їх можна змолоти на блендері для додавання в страви.
Готові проростки зберігати в холодильнику протягом тижня. При кімнатній температурі вони ростимуть далі й випускатимуть листя, а цього нам вже не потрібно. Найкращим місцем для зберігання є скляний посуд накритий шаром марлі. Але й далі треба щодня їх промивати проточною водою.
Привчитися споживати корисні проростки не так просто, тому тут важлива поступовість. Спершу додавати по 1-2 чайній ложці до каші, мюслі, салатів, посипати пюре, змішувати із сиром чи йогуртом. За два-три тижні можна довести кількість до 3-4 чайних ложок на день (60-70 г), але не більше. Не додавайте проростки зерен у страви, які варяться. Від термооброки їх цінність різко зменшується. Страви повинні бути теплі або холодні.

Проростки – ранкова їжа. Якщо ж їх їсти в першій половині дня або перед сном, то не зможете заснути через стимулювальний ефект.            

Немає коментарів :

Дописати коментар