З того часу, як мюслі з’явилися на прилавках магазинів і здобули славу корисного дієтичного
продукту, у багатьох сім’ях
перестали ламати голову, що ж з’їсти
на сніданок або чим
перекусити в очікуванні обіду. Справді, мюслі – це чудова
альтернатива булочкам, тістечкам та іншим хлібобулочним виробам. Виготовлені з
цільного зерна, багатого на складні вуглеводи, клітковину і мінеральні
речовини, мюслі є дуже корисним продуктом для здорового харчування. Однак їх
сьогоднішній асортимент, створений виробниками з намаганням перевершити
конкурентів і привернути увагу до своєї продукції, змушує вибирати мюслі на
сніданок дуже обережно.
Щоб зрозуміти, чи справді такі корисні мюслі, як про них
думають, потрібно знати, з чого складаються. Основу їх становлять зерна або
пластівці пшениці, жита, вівса. Часто їх збагачують різними смаковими і
вітамінними добавками, горіхами, насінням, фруктами, шоколадом тощо. Сама
основа – справді корисна всім без винятку, що ж стосується добавок, то тут є
свої нюанси. Наприклад, людям з надлишковою вагою і діабетом протипоказані
мюслі з медом, шоколадом, калорійними і солодкими фруктами та горіхами. Проте найбільшу
небезпеку становлять мюслі з екзотичними фруктами, а точніше сухофруктами. Дуже
часто для того, щоб сухофрукти довго зберігалися і мали привабливий для покупця
золотистий колір, виробники обробляють їх сіркою. Вживання такого продукту,
крім алергії, може спровокувати і захворювання шлунка.
Найкраще купувати мюслі без добавок, тобто мікс із різних
зернових культур. Збагатити їх смак, за бажанням, можна свіжими фруктами,
горіхами та іншими добавками, які точно не завдадуть вам шкоди. До того ж така
страва вийде набагато кориснішою.
Особливу увагу на цей продукт слід звернути людям, які мають
проблеми з зайвою вагою. Харчові волокна, що містяться в мюслях,
перетравлюються дуже повільно, тому відчуття голоду після їх вживання не настає
довго. Ще одна позитивна дія мюлів на організм – посилення перистальтики
кишечника, завдяки чому він швидше позбувається шлаків, токсинів і надлишкового
холестерину. Якщо ви хочете схуднути, слід ретельно добирати мюслі зі смаковими
добавками або взагалі від них відмовитися. Сухофрукти заміняють свіжими
фруктами, проте в розумних кількостях. Найкращим варіантом є поєднання з
натуральними соками без цукру або кисломолочними продуктами.
Для хворих на діабет випускають мюслі, користь яких полягає
у відсутності підсолоджувачів, що містять значну кількість, спеціальним чином
оброблених, зернових волокон.
Якщо ж ви страждаєте від захворювань шлунково-кишкового
тракту, то перед вживанням мюслі потрібно кілька хвилин потримати в киплячій
воді. Звичайно, така обробка позбавить їх частини корисних властивостей, зате
запобігатиме виникненню таких неприємних явищ, як метеоризм.
Таким чином, мюслі на сніданок корисні для всіх, в тому
випадку коли вони складаються з натуральних продуктів. Дієтологи рекомендують
вживати їх по 100-130 грам на день. А добавки ви можете вибрати самостійно.
Немає коментарів :
Дописати коментар