Вчені дослідили: каву треба пити не зранку, а вдень.
Для багатьох ранкове горнятко кави — своєрідний ритуал: запашний напій допомагає прокинутися, бадьорить, тонізує. Проте вчені Британської медичної асоціації дійшли висновку, що найкращий час для кави — не ранок, а друга година пополудні.
Вчені пояснюють свою рекомендацію тим, що саме до другої години дня накопичується втома, знижується концентрація, а тому кава буде дуже доречною.
Дедалі більше кардіологів схиляється до думки, що кава має не такий серйозний вплив на серце, як вважалося. Зокрема, кава дійсно може підвищувати тиск у осіб, які мають із цим проблему, проте анітрохи не впливає на так званих нормотоніків — тих, що мають нормальний тиск. А в гіпотоніків, у яких низький робочий тиск, кава може сприяти його нормалізації.
Для багатьох ранкове горнятко кави — своєрідний ритуал: запашний напій допомагає прокинутися, бадьорить, тонізує. Проте вчені Британської медичної асоціації дійшли висновку, що найкращий час для кави — не ранок, а друга година пополудні.
Вчені пояснюють свою рекомендацію тим, що саме до другої години дня накопичується втома, знижується концентрація, а тому кава буде дуже доречною.
Справді, основна активна речовина кави — кофеїн — сприяє активації нейронів головного мозку та поліпшує мозковий кровообіг. Тобто вживання кави сприяє поліпшенню розумової діяльності.
Наш організм не працює в одному режимі — є періоди активності та спаду. До обіду людина втомлюється, стає менш працездатною, і, якщо треба залишатися "у строю", кава не буде зайвою. Важливо тільки не зловживати нею. При надто частому стимулюванні роботи мозку та нервової системи може настати виснаження. Урешті, кофеїн викликає залежність. Тому кавомани зі стажем п'ють подвійну, а то й потрійну каву.
Наш організм не працює в одному режимі — є періоди активності та спаду. До обіду людина втомлюється, стає менш працездатною, і, якщо треба залишатися "у строю", кава не буде зайвою. Важливо тільки не зловживати нею. При надто частому стимулюванні роботи мозку та нервової системи може настати виснаження. Урешті, кофеїн викликає залежність. Тому кавомани зі стажем п'ють подвійну, а то й потрійну каву.
Вплив кави на артеріальний тиск і бадьорість
Кава справді підвищує кров'яний тиск: одна філіжанка — це плюс 5 міліметрів ртутного стовпчика. Але цей ефект швидко минає, а тому кава не може вважатися провокатором гіпертонії. Навпаки, люди, які регулярно споживають каву (звісно, у розумній кількості), менше схильні до стрибків тиску. А через те що кава поліпшує кровообіг мозку, зменшується й ризик інсульту.Дедалі більше кардіологів схиляється до думки, що кава має не такий серйозний вплив на серце, як вважалося. Зокрема, кава дійсно може підвищувати тиск у осіб, які мають із цим проблему, проте анітрохи не впливає на так званих нормотоніків — тих, що мають нормальний тиск. А в гіпотоніків, у яких низький робочий тиск, кава може сприяти його нормалізації.
Як і коли правильно пити каву
Оптимальну кількість слід вираховувати у чайних ложках меленої кави, яку ви використали, — їх має бути 4-5 на день. Майте також на увазі, що, наприклад, арабіка містить менш як 1 відсоток кофеїну, а робуста — аж 4 відсотки. До речі, найкраще пити каву не одним духом, одразу, а смакувати маленькими ковтками. Інакше судини, серце та мозок дістануть ударну дозу стимуляторів.
Багато гурманів воліють пити каву без цукру, та я б не радив. Адже кофеїн підстьобує мозок, та він не може повноцінно працювати без "палива" (глюкози). Крім того, добре додавати у каву молоко - кофеїн вимиває з організму кальцій, тому треба поновлювати його ресурси.
Необхідно також зважати і на спосіб приготування кави. Так, концентрація кофеїну у каві еспресо буде більшою, ніж в американо. Загалом, каву можна пити зранку та вдень. А от після 16-ї години варто відмовитися від цього напою інакше можливе безсоння. А якщо після споживання кави у вас виникає прискорене серцебиття, підвищується тиск, з'являються біль голови, спрага, від цього напою взагалі варто відмовитися.
Багато гурманів воліють пити каву без цукру, та я б не радив. Адже кофеїн підстьобує мозок, та він не може повноцінно працювати без "палива" (глюкози). Крім того, добре додавати у каву молоко - кофеїн вимиває з організму кальцій, тому треба поновлювати його ресурси.
Необхідно також зважати і на спосіб приготування кави. Так, концентрація кофеїну у каві еспресо буде більшою, ніж в американо. Загалом, каву можна пити зранку та вдень. А от після 16-ї години варто відмовитися від цього напою інакше можливе безсоння. А якщо після споживання кави у вас виникає прискорене серцебиття, підвищується тиск, з'являються біль голови, спрага, від цього напою взагалі варто відмовитися.
Немає коментарів :
Дописати коментар