Хрін допоможе при застуді і покращить травлення

Він рятує від застуди, переїдання, отруєння і навіть ревматизму.
Хрін — не тільки символ великодніх свят. Він має чудові лікувальні властивості й цим, власне, дуже допоможе нам пережити щедрі застілля з найме­ншими втратами для здоров'я.

Хрін:лікувальні властивості

Корінь хрону містить ве­лику кількість вітаміну С, на­віть більшу, аніж смородина та лимон. Це — одна з основ­них причин, чому хрін слід додавати до нашого меню у період застуд і знесилення.
Крім того, ця рослина міс­тить ефірні олії, які характе­ризуються потужною бакте­рицидною дією. Іншими сло­вами, лікувальну дію хрону можна порівняти з антибак­теріальними препаратами. Ефірні олії вбивають мікроби, тому під час спалаху рес­піраторних недуг хрін може виявитись найкращим рятів­ником. От чому варто регу­лярно вдихати запах тертого кореня цієї рослини. А ще він лікує вірусні та бактеріальні недуги верхніх дихальних шляхів.
Коли хрін потрапляє у стравохід, відбувається сти­мулювання виділення шлун­кового соку, збільшення секреції підшлункової зало­зи, посилення виділення жовчі. Усе це сприяє трав­ленню. Тому хрін особливо потрібен у період свят, коли люди здебільшого їдять важ­ку, смажену й жирну їжу, що призводить до переїдання та проблем із травленням.
Хрін чудово допомагає і при отруєнні боротьбі з кишковими інфек­ціями. Тож якщо зазнали от­руєння, залийте чайну ложку тертого хрону пів склянкою кип'яченої води. Нехай на­стоїться протягом півгодини. Вживати по чайній ложці кожні три години.
Також хрін можна застосовува­ти при запальних процесах м'яких тканин. Наприклад, при появі на шкірі фурунку­лів, карбункулів, при загост­ренні радикуліту чи міозиту натріть хрін, розведіть з олією (маслом або смальцем) у спів­відношенні 1:1, накладіть на зволожену марлю, тоді при­кладіть до ураженої ділянки, зверху — папір (целофан не можна застосовувати), а опіс­ля вату й теплий шарф. Три­майте доти, доки не підсохне.
Якщо шкіра чутлива, кіль­кість олії слід збільшити, а хрону зменшити. І майте на увазі: нерозведений хрін при­зводить до опіків.

Кому від хрону краще від­мовитися

Протипокази для спожи­вання хрону — наявність бро­нхіальної астми, полінозів (алергії) на сильний запах, ат­рофії чи ерозій слизової оболонки носа, хронічних за­палень ротової порожнини (фарингіту, запалення язика, слизової оболонки внутріш­нього боку щік). Не слід його споживати при хворобах стравоходу, виразках шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення, ерозивно-виразкових ураженнях кишечника, захворюваннях анальної ділянки (наприк­лад, при геморої у стадії заго­стрення).
Від хрону слід відмовити­ся, якщо є захворювання ни­рок, що супроводжується ут­воренням солей та оксалатів. Це стосується і хворих на не­дуги сечового міхура та сечо­вивідних каналів.

Хрін – рецепти до святкового столу

  • Соус сметанний із хроном. Дрібно порізану середню ци­булину спасирувати у столо­вій ложці масла до зарум'янення. Додати столову лож­ку борошна, аби підрум'яни­лося, опісля додати склянку сметани і дві столові ложки тертого хрону. Довести до кипіння й одразу зняти з во­гню. Це як додаток до варе­ного м'яса.
  • Соус яєчно-хріновий. По­терти 3-4 варені яйця на дрібній тертці, додати дві столові ложки дрібно терто­го хрону, трошки оцту, солі та цукру. І долити сметани, аби соус набув сметаноподібної консистенції.
  • Бурячки з хроном та кми­ном. Зварити 3-4 буряки, натерти на дрібній тертці, додати 200 грамів тертого на дрібній тертці хрону і по пів­склянки цукру та оцту (9%). Тоді докласти чайну ложку солі, столову ложку насіння кмину, вимішати, втрамбу­вати у банці й щільно закри­ти. Нехай протягом дня на­стоїться. Смакує до м'яса.

Немає коментарів :

Дописати коментар