Він рятує від застуди, переїдання,
отруєння і навіть ревматизму.
Хрін — не тільки символ великодніх
свят. Він має чудові лікувальні властивості й цим, власне, дуже допоможе нам
пережити щедрі застілля з найменшими втратами для здоров'я.
Хрін:лікувальні властивості
Корінь хрону містить велику кількість вітаміну С, навіть
більшу, аніж смородина та лимон. Це — одна з основних причин, чому хрін слід
додавати до нашого меню у період застуд і знесилення.
Крім того,
ця рослина містить ефірні олії, які характеризуються потужною бактерицидною
дією. Іншими словами, лікувальну дію хрону можна порівняти з антибактеріальними
препаратами. Ефірні олії вбивають мікроби, тому під час спалаху респіраторних
недуг хрін може виявитись найкращим рятівником. От чому варто регулярно
вдихати запах тертого кореня цієї рослини. А ще він лікує вірусні та
бактеріальні недуги верхніх дихальних шляхів.
Коли хрін потрапляє у стравохід, відбувається стимулювання
виділення шлункового соку, збільшення секреції підшлункової залози,
посилення виділення жовчі. Усе це сприяє травленню. Тому хрін особливо
потрібен у період свят, коли люди здебільшого їдять важку, смажену й жирну
їжу, що призводить до переїдання та проблем із травленням.
Хрін чудово допомагає і при отруєнні боротьбі з кишковими інфекціями. Тож якщо зазнали отруєння, залийте чайну
ложку тертого хрону пів склянкою кип'яченої води. Нехай настоїться протягом
півгодини. Вживати по чайній ложці кожні три години.
Також хрін
можна застосовувати при запальних процесах м'яких тканин. Наприклад, при появі
на шкірі фурункулів, карбункулів, при загостренні радикуліту чи міозиту
натріть хрін, розведіть з олією (маслом або смальцем) у співвідношенні 1:1,
накладіть на зволожену марлю, тоді прикладіть до ураженої ділянки, зверху —
папір (целофан не можна застосовувати), а опісля вату й теплий шарф. Тримайте
доти, доки не підсохне.
Якщо шкіра
чутлива, кількість олії слід збільшити, а хрону зменшити. І майте на увазі:
нерозведений хрін призводить до опіків.
Кому від хрону краще відмовитися
Протипокази для споживання хрону — наявність бронхіальної
астми, полінозів (алергії) на сильний запах, атрофії чи ерозій слизової
оболонки носа, хронічних запалень ротової порожнини (фарингіту, запалення
язика, слизової оболонки внутрішнього боку щік). Не слід його споживати при
хворобах стравоходу, виразках шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії
загострення, ерозивно-виразкових ураженнях кишечника, захворюваннях анальної
ділянки (наприклад, при геморої у стадії загострення).
Від хрону слід відмовитися,
якщо є захворювання нирок, що супроводжується утворенням солей та оксалатів.
Це стосується і хворих на недуги сечового міхура та сечовивідних каналів.
Хрін – рецепти до святкового столу
- Соус сметанний із хроном. Дрібно порізану середню цибулину спасирувати у столовій ложці масла до зарум'янення. Додати столову ложку борошна, аби підрум'янилося, опісля додати склянку сметани і дві столові ложки тертого хрону. Довести до кипіння й одразу зняти з вогню. Це як додаток до вареного м'яса.
- Соус яєчно-хріновий. Потерти 3-4 варені яйця на дрібній тертці, додати дві столові ложки дрібно тертого хрону, трошки оцту, солі та цукру. І долити сметани, аби соус набув сметаноподібної консистенції.
- Бурячки з хроном та кмином. Зварити 3-4 буряки, натерти на дрібній тертці, додати 200 грамів тертого на дрібній тертці хрону і по півсклянки цукру та оцту (9%). Тоді докласти чайну ложку солі, столову ложку насіння кмину, вимішати, втрамбувати у банці й щільно закрити. Нехай протягом дня настоїться. Смакує до м'яса.
Немає коментарів :
Дописати коментар