Коли бачиш рясно обліплені сонячно-жовтими плодами гілки цієї рослини, відразу стає зрозуміло, чому її так називають. Плоди обліпихи справді золоті — і мова не тільки про колір, а й про лікувальні властивості.
Скажімо, кору рослини заготовляють рано навесні, коли вона насичена соком і легко знімається. На молодих гілках на відстані 10-15 см роблять два кільцеподібні надрізи, які з'єднують двома поздовжніми. Знімають кору у формі двох півтрубочок і сушать спочатку під укриттям на повітрі, а потім при температурі 35-40 градусів у сушарках. Готова сировина ламається з тріском. Спиртовий екстракт кори обліпихи має радіозахисну дію, перешкоджає патологічному розростанню тканин.
Листя краще збирати в період цвітіння рослини, тому що саме в цей час у ньому найбільше корисних речовин. Настій листків рослини добре допомагає при проносах, його застосовують також для ванн при ревматизмі та подагрі. Бруньки теж збирають напровесні до сокоруху або на самому його початку, до розпускання бруньок, коли вони вже набубнявіли, але ще не розкрилися. Корінь треба брати в рослин, які вже віджили своє.
3-й варіант. Висушені ягоди подрібнити на порошок, змішати з олією у співвідношенні 1:2, настоювати в темному місці 4-5 днів. Олійну настоянку злити й знову залити свіжою олією. Процедуру повторити 3-4 рази.
4-й варіант. Приготування олії в термосі. Ягоди обліпихи потрібно пом'яти товкачиком в покласти в термос. Термос краще вибрати з широкою шийкою. Потім у термос заливають підігріту до +50 градусів олію й залишають на добу. Процедуру приготування можна повторити тричі, щоразу використовуючи нову порцію ягід.
5-й варіант. Можна приготувати обліпихову олію також із соку. Готують сік у такий спосіб: зрілі ягоди пом'яти товкачиком, додати воду, нагріту до +40 градусів (0,2 г на 1 кг ягід), підігріти, не доводячи до кипіння, і пресувати совитискачем. Одержаний сік розфасовують і стерилізують. Для приготування олії знімають з відстояного соку верхній густий жовтогарячий шар, заливають його будь-якою олією, дають відстоятися 2-4 дні й знімають зверху олію. Суміш, що залишилася, заливають кілька разів водою, щоразу знімаючи шар олії.
Це дводомний (є чоловічі та жіночі особини) кущ заввишки до 7 м, рідко вищий. Гілки всіяні гострими колючками. Квітки дрібні, рудуваті, цвітуть у травні, зазвичай до розпускання листків чи одночасно з ними. Плоди — соковиті, золотаво-жовті, оранжеві чи світло-червоні овальні кістянки, на дуже коротких плодоніжках, скупчені на кінцях гілок. Дозрівають у серпні-вересні, у дикорослих заростях залишаються на гілках до весни. Зазвичай обліпиха росте в долинах гірських річок і струмків, у степових та гірсько-степових районах, часто на пісках.
У давнину люди використовували обліпиху в лікуванні всіляких хвороб. У працях давніх грецьких і китайських цілителів йдеться про численні цілющі речовини, які містяться в цій рослині. Здавна цілителі застосовували ягоди й листя обліпихи для загоєння внутрішніх виразок, ран, у лікуванні хвороб шкіри, а також для стимуляції фізичної сили й сексуальної потенції чоловіків. Але з роками знання про цілющі властивості обліпихи були втрачені, і тільки в наш час відродилася колишня слава цієї культури.Користь обліпихи
Обліпиху цінують не тільки за оригінальний кисло-солодкий смак і ананасовий аромат (інколи її називають ананасом Півночі), а й за лікувальні властивості, яких чимало. До складу плодів входять різноманітні активні речовини, утому числі цукри, органічні кислоти, вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, флавоноїди, мікро- та макроелементи. Справді полівітамінна рослина. Насіння (кістянки) містить до 12% жирної олії. Лікувальні властивості мають також кора та листя обліпихи. Плоди збирають у стадії повної стиглості, обриваючи їх спеціальним пінцетом або після приморозків обтрушують на розстелене під кущем полотно. Зібрані ягоди використовують для одержання з них обліпихової олії та різноманітних харчових продуктів.
Обліпиху їдять сирою, сушать, готують варення, повидло і желе, роблять з неї соки, настоянки і лікери. Заморожені плоди зберігають свої лікувальні властивості протягом шести місяців. Ягоди, звичайно, найцінніші в обліписі, але не слід забувати і про листя, кору, бруньки та коріння. Ці частини рослини також багаті на всілякі лікарські речовини.Скажімо, кору рослини заготовляють рано навесні, коли вона насичена соком і легко знімається. На молодих гілках на відстані 10-15 см роблять два кільцеподібні надрізи, які з'єднують двома поздовжніми. Знімають кору у формі двох півтрубочок і сушать спочатку під укриттям на повітрі, а потім при температурі 35-40 градусів у сушарках. Готова сировина ламається з тріском. Спиртовий екстракт кори обліпихи має радіозахисну дію, перешкоджає патологічному розростанню тканин.
Листя краще збирати в період цвітіння рослини, тому що саме в цей час у ньому найбільше корисних речовин. Настій листків рослини добре допомагає при проносах, його застосовують також для ванн при ревматизмі та подагрі. Бруньки теж збирають напровесні до сокоруху або на самому його початку, до розпускання бруньок, коли вони вже набубнявіли, але ще не розкрилися. Корінь треба брати в рослин, які вже віджили своє.
Способи приготування обліпихової олії
1-й варіант. Збирають цілком дозрілі, навіть трохи переспілі ягоди, тому що олія особливо накопичується восени. їх миють, подрібнюють, потім відтискають сік за допомогою соковитискача або преса. У процесі відстоювання соку на його поверхню спливає оранжево-червона (іноді оранжево-жовта) олія, яку збирають в окремий посуд.
2-й варіант. Ягоди треба вимити, висушити (температура не повинна перевищувати 60 градусів), потім їх подрібнюють (чим дрібніше, тим повніше видобувається олія). Масу заливають підігрітою до 40-50 градусів рафінованою олією так, щоб була ледь прикрита, і ставлять у темне місце на 5-7 днів при кімнатній температурі, періодично помішуючи. Потім масу фільтрують через ситечко або марлю, дають відстоятися в темному місці й зливають з осаду. Чим краще очищена олія, тим довше вона зберігається (у темному прохолодному місці). Жом можна повторно залити підігрітою рафінованою олією і знову повторити всю операцію, одержавши слабший препарат.3-й варіант. Висушені ягоди подрібнити на порошок, змішати з олією у співвідношенні 1:2, настоювати в темному місці 4-5 днів. Олійну настоянку злити й знову залити свіжою олією. Процедуру повторити 3-4 рази.
4-й варіант. Приготування олії в термосі. Ягоди обліпихи потрібно пом'яти товкачиком в покласти в термос. Термос краще вибрати з широкою шийкою. Потім у термос заливають підігріту до +50 градусів олію й залишають на добу. Процедуру приготування можна повторити тричі, щоразу використовуючи нову порцію ягід.
5-й варіант. Можна приготувати обліпихову олію також із соку. Готують сік у такий спосіб: зрілі ягоди пом'яти товкачиком, додати воду, нагріту до +40 градусів (0,2 г на 1 кг ягід), підігріти, не доводячи до кипіння, і пресувати совитискачем. Одержаний сік розфасовують і стерилізують. Для приготування олії знімають з відстояного соку верхній густий жовтогарячий шар, заливають його будь-якою олією, дають відстоятися 2-4 дні й знімають зверху олію. Суміш, що залишилася, заливають кілька разів водою, щоразу знімаючи шар олії.
Користуватися обліпиховою олією можна тільки за призначенням і під контролем лікаря. Вживаючи її всередину, слід пам'ятати, що вона протипоказана при гострому холециститі, гепатиті, панкреатиті та інших хворобах підшлункової залози, а також при схильності до поносів. У деяких людей відзначається алергія до ягід і олії обліпихи, що виражається в загальній слабкості, сверблячій висипці, набряклості обличчя, сухості в роті, тупого болю в ділянці серця.
Рецепти лікування обліпихою
Авітаміноз, гіповітаміноз, цинга
- Ягоди в будь-якому вигляді корисні при гіповітамінозі й авітамінозі. Жом ягід обліпихи, що залишився після добування олії, висушити. Додати висушене й подрібнене листя, молоду кору та І гілки обліпихи. Усе добре перемішати, і столову ложку суміші залити склянкою окропу, настоювати 20-30 хвилин, І процідити й пити по 0,5 склянки тричі на день при авітамінозі, цинзі.
- Взяти столову ложку ягід обліпихи, склянку води. Ягоди обліпихи залити І окропом, настоювати під кришкою 20 -30 хвилин, процідити й вживати по 70 г тричі на день до їди при авітамінозі.
- Взяти свіжі ягоди обліпихи, переварену воду, мед, 0,5 л відвару м'яти. Ягоди обліпихи пом'яти товкачиком, відтиснути сік через марлю й розбавити. Його перевареною водою (2:1 частини води). Додати до смаку мед і відвар м'яти. Усе добре перемішати й пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день при гіпо- й авітамінозі.
- Взяти листя обліпихи, звіробою, вишні, смородини. Листя обліпихи висушити, змішати в рівних пропорціях з висушеним листям звіробою, і вишні, смородини. Подрібнити сировину і заварювати як чай. Пити по І склянці З-4 рази на день при гіпо- й авітамінозі.
- Взяти столову ложку ягід обліпихи, і столову ложку шипшини, столову ложку ягід глоду і 0,5 л води. Ягоди залити водою, довести до кипіння й варити в закритому посуді 10 хвилин. Потім, знявши з вогню, накрити посуд марлею і настоювати в темному місці 10-11 годин. Процідити, сировину відтиснути й вживати по склянці двічі-тричі на день як вітамінний і загальнозміцнювальний напій.
- Взяти 30 г сушеного листя і гілочок обліпихи, 30 г хвої і 0,3 л холодної води. Листя й гілочки обліпихи змішати з хвоєю, залити водою й на слабкому вогні в закритому посуді довести до кипіння. Відразу зняти з вогню після закипання. Настоювати до охолодження, процідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день при гіпо- та авітамінозі і для профілактики.
- Взяти склянку свіжих ягід обліпихи, 0,2 л спирту або горілки. Ягоди обліпихи пом'яти товкачиком і скласти в пляшку з темного скла. Залити в неї спирт або горілку й настоювати в темному місці 14 днів. Періодично вміст збовтувати. Через два тижні процідити, сировину відтиснути й змішати з настоянкою. Вживати по чайній ложці в третині склянки перевареної води тричі на день за 15 хвилин до їди протягом місяця при гіпо- і авітамінозі, цинзі.
- Підготовлені ягоди обліпихи покласти на лист тонким шаром і заморозити в морозилці. Заморожені ягоди зсипати в целофановий мішечок і тримати в морозилці. Заморожена обліпиха зберігає всі біологічно активні речовини та смак. Для потреби нашого організму у вітамінах досить з'їсти 1-2 чайні ложки ягід обліпихи на день.
- Відтиснути обліпиховий сік без м'якоті, підсолодити його до смаку й помістити в холодильник біля морозильної камери. Через якийсь час він загустіє, кристалізується й перетвориться на мед дрібної та ніжної структури. Вживати по чайній ложці 3-4 рази на день при авітамінозі.
Ангіна
- Взяти 2 столові ложки соку обліпихи, 2 столові ложки соку моркви, склянку теплого молока. Усі інгредієнти змішати й вживати по 2-3 столові ложки через кожні 1-2 години, зрошуючи хворі мигдалики при ангіні.
- Взяти столову ложку ягід обліпихи, столову ложку шавлії, столову ложку ромашки, Усі інгредієнти залити 0,5 л окропу. Настоювати під кришкою 30-40 хвилин. Процідити й застосовувати для полоскання горла при ангіні і болю в і горлі.
- Взяти чайну ложку обліпихової олії, чайну ложку (без верху) солі, чайну ложку харчової соди, 3 краплі йоду. Усе змішати й полоскати горло через кожні 2 години. Не дуже приємно, але ефективно.
- Взяти 2 столові ложки обліпихового соку, 0,5 склянки теплого молока, j Інгредієнти змішати й повільно випити і за 10 -15 хвилин до їди. Пити 3-4 рази на день при болю в горлі, захриплості й ангіні. Молоко можна замінити негазованою мінеральною водою.
- Взяти 100-200 г сушених ягід обліпихи, 0,6 л води. Ягоди обліпихи залити окропом. Настоювати в закритому посуді до охолодження й пити по 1-2 склянки протягом 1-2 годин на ніч як жарознижувальний і потогінний засіб при ангіні, застуді.
- Взяти склянку обліпихового соку, склянку меду. Змішати, довести до кипіння й пити по столовій ложці через 10-15 хвилин, повільно ковтаючи, при ангіні, болю в горлі. Чай з листя і гілочок обліпихи пити протягом дня, а також застосовувати для полоскання горла при ангіні, болю в горлі, захриплості голосу. Тримати в роті столову ложку обліпихової олії якомога довше, ніби пережовуючи її. Потім сплюнути. Добре допомагає для очищення порожнини рота, горла при інфекційних і застудних хворобах. Повторювати процедуру кілька разів на день.
- Взяти столову ложку обліпихової олії, столову ложку натертого хрону і столову ложку меду. Усе добре перемішати й вживати по 0,5 чайної ложки щогодини при втраті голосу, сильному болю в горлі.
- Взяти чайну ложку обліпихової олії, 2 столові ложки малини, столову ложку меду, 5 г імбиру. Інгредієнти залити 0,5 л окропу в термосі. Через 8-10 годин процідити й вживати по 0,2 л уранці натще й увечері перед сном при болю в горлі, ангіні, тонзиліті.
Немає коментарів :
Дописати коментар